Hlavní obsah

Fotbalový klub Xamax Neuchatel byl vyřazen ze švýcarské ligy

BERN

Fotbalový klub Xamax Neuchatel, který od loňského léta vlastní čečenský podnikatel Bulat Čagajev, byl vyřazen ze švýcarské ligy. Vedení soutěže odebralo dvojnásobnému mistrovi země licenci kvůli podezření ze zfalšování bankovních dokumentů, které měly sloužit jako garance k účasti klubu v lize.

Článek

"Disciplinární komise došla k závěru, že podmínky pro udělení licence nebyly vzhledem k absenci bankovních garancí naplněny," uvedli dnes představitelé soutěže v tiskovém prohlášení. Podle švýcarských médií obsahoval dopis údajně potvrzující finanční garance od Bank of America několik překlepů a gramatických chyb.

Vyřazením z ligy tak vyvrcholily kontroverze, které se kolem Xamaxu od květnového Čagajevova vstupu do klubu vyrojily. Neuchatel už v této sezoně přišel o osm bodů kvůli tomu, že hráčům dlužil výplaty a neplatil za ně sociální pojištění. Čagajev také propustil už čtyři kouče, několik hráčů, celé vedení a vypověděl smlouvu všem sponzorům.

Muž, jenž patří k blízkým přátelům čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, viní z problémů klubu média, která na něj prý útočí kvůli jeho národnosti.

Xamax má pět dnů na odvolání. Podle všeho však jarní část švýcarské ligy začne 4. února pouze s devíti místo deseti mužstev.

Reklama

Související témata: