Hlavní obsah

Brankář Melichárek si v Malmö víc cenil nuly na Rangers než švédského titulu

Na začátku sezóny byl s Malmö jen krůček od postupu do hlavní fáze Ligy mistrů a zachytal si pak Evropskou ligu. V zimě však dal osmadvacetiletý brankář Dušan Melichárek Švédsku po šesti a půl letech vale a rozhodl se pro přestup do Uherského Hradiště, kde s fotbalem kdysi začínal.

Článek

Proč se vracíte?

Zvažoval jsem všechna pro i proti. Měl jsem nabídky ze skotského Hibernian i z Kazachstánu a nakonec jsem mohl také prodloužit smlouvu v Malmö. Už jsem ale byl v cizině docela dlouho a táhlo mě to domů. Na Velehradě mám baráček a netajím se velmi kladným vztahem k celému slováckému regionu. Těším se na skvělé hradišťské fandy. Proto ani moc neřeším, že si teď vydělám zřejmě o dost méně než v předchozích sezónách.

Jak budete na působení ve Švédsku vzpomínat?

Určitě jen v dobrém. Prožil jsem tam krásné roky. Ve Skandinávii je pohodový život a zahrál jsem si i kvalitní fotbal. V Malmö na nás chodilo kolem patnácti tisícovek diváků, na stadiónu většinou panovala skvělá atmosféra.

Vrcholem pro vás byl asi loňský mistrovský titul...

To byla pro celé Malmö obrovská událost. Na náměstí se s námi přišlo podělit o radost na třicet tisíc fanoušků. Oslavy byly hodně bouřlivé. Budou mi je připomínat zlatá medaile i dres podepsaný od všech spoluhráčů. Já jsem byl ovšem v mistrovské sezóně dost často zraněný, a tak jsem se o prvenství zase tolik nezasloužil. Ze svého pohledu tudíž stavím ještě výš vychytanou nulu v předkole Ligy mistrů na hřišti Glasgow Rangers před pětatřiceti tisícovkami diváků.

Rangers jste sice vyřadili, avšak poté se vám nepovedlo udělat poslední krůček do prestižní soutěže proti Dinamu Záhřeb. Mrzelo to moc?

Určitě. Bohužel nám vůbec nevyšel úvodní duel v Chorvatsku. Třígólové manko jsme už doma těsně nedohnali. Zklamání to bylo veliké. Záhřeb však neudělal v Lize mistrů žádnou díru do světa, a tak si zpětně říkám, že možná bylo i lepší, že jsme si na podzim zahráli skupinu Evropské ligy.

Během angažmá v Malmö jste si neužil jen slávu. Jak poznamenalo vaši kariéru, když vás policajti přistihli před třemi roky za volantem při nadměrně rychlé jízdě a s alkoholem v krvi?

To jsem tehdy udělal pěknou blbost. Nebylo to ovšem tak, že bych sedl do auta hned při odchodu z diskotéky, jak jsem si někde přečetl. Přihodilo se to až na druhý den. I tak to ale byla moje velká chyba. Klub se za mě sice tehdy postavil, avšak přišel jsem na čas o pozici brankářské jedničky.

To ovšem nebyl váš jediný průšvih...

Je to tak. Pár týdnů na to jsem měl v Göteborgu konflikt s domácími fanoušky a moje gesta vůči nim nebyla vůbec vhodná. To už klub postupoval razantněji a udělil mi krátkodobý distanc. Obě tyhle události jsou pro mě nesmírně cennou zkušeností a obrovským ponaučením. Nic podobného by se už nemělo nikdy opakovat.

Setkal jste se i v běžném životě s nějakými negativy?

Já osobně nikoli. Švédové jsou vesměs kamarádští a dobrosrdeční lidé. V Malmö ale byla problémem poměrně značná kriminalita. Dvěma spoluhráčům vykradli byt a trenérovi auto. Mě naštěstí tahle zkušenost minula.

Naučil jste se dobře švédsky?

Troufám si říct, že ano. V obchodech či na úřadech jsem se domluvil bez jakýchkoliv problémů. Fotbalové výrazy jsem zvládl ještě lépe. Hodlám se ale ve švédštině ještě zdokonalit. Může se mi to do budoucna hodit. Třeba až skončím s fotbalem.

Jak jste trávil ve Švédsku volný čas?

Jako každý jiný. Vycházkami se psem a posezeními s kamarády či s přítelkyní. Když bylo trochu volna, rád jsem po Švédsku cestoval. Je tam nádherná příroda a zimy nejsou zdaleka tak kruté, jak se u nás traduje.

Přišel jste do kontaktu i s jinými sporty než s fotbalem?

Párkrát jsem v Malmö zašel na hokej. Už několik sezón se tam ale hraje jen druhá liga. Přesto do hlediště moderního stadiónu přijde klidně i třináct tisíc diváků. A loni jsem si v Malmö užil mistrovství světa házenkářů. Škoda jen, že Češi na něm chyběli.

Připomenete, jak k vašemu odchodu do Švédska před lety vlastně došlo?

Docela paradoxně. Nějaký manažer přijel na zápas béčka Slovácka v moravskoslezské lize, aby si obhlédl útočníka Míšu Ordoše. Nakonec ale nabídl angažmá mně, byť jsem neměl za první mužstvo odehránu v lize ani minutu.

Premiéra v tuzemské nejvyšší soutěži vás tedy teprve čeká. Troufáte si vystrnadit z branky Slovácka zkušeného Filipka?

Respektuji pozici, jakou si Miro ve Slovácku vybudoval. Já ale pochopitelně udělám všechno pro to, abych chytal. Oba jsme profesionály, konkurence nám může být jen ku prospěchu.

Přestěhuje se s vámi na Moravu i vaše švédská přítelkyně?

To je naše soukromá věc. Řeknu jen, že nyní jsem já tady a ona ve Švédsku. Momentálně tedy žijeme odděleně.

Reklama

Související témata: