Hlavní obsah

Drobnému přirostlo Řecko k srdci

PRAHA/ATÉNY

Před více než dvěma lety se brankář Jaroslav Drobný sbalil, zamával tehdy druholigovým Českým Budějovicím a vyrazil za fotbalem do Řecka. Už třetí sezónu působí v aténském klubu Panionios, který je ve stínu slavnějších AEK, Panathinaikosu a Olympiakosu. S řeckou přítelkyní chodí v Aténách na svíčkovou a plánuje, že v řecké metropoli koupí nemovitost.

Foto: Právo

Jaroslav Drobný

Článek

Život v Řecku si Drobný oblíbil. "Absolutně mi to tady vyhovuje. Nekoukám na čas. Všechno je volnější," vypráví. Přizpůsobil se ve všech směrech. Chodí spát třeba hodinu po půlnoci, a pak vstává v jedenáct. "Když před rokem přišel trenér Bubenko, nařídil společné snídaně. Na první jsem přišel já a Petr Vlček, jinak nikdo. Na druhou nás bylo pod pohrůžkou pokut sedm," usmívá se Drobný.

V rodině s bývalým hráčem rivala

Do Atén si první rok přivedl slečnu z Čech. Po letní přestávce se však vracel sám. "Nějak jsme se rozešli," pokrčí rameny. Samotou netrpěl dlouho. Po jeho boku je k vidění tmavovlasá řecká kráska Katarina. "Jednou mě trenér gólmanů vzal na kafe do místního baru a seznámil nás. Už jsme spolu zůstali. Její strejda je bývalý hráč konkurenčního AEK," culí se Drobný.

K žádným konfliktům však při návštěvách nedochází. "Tady si každý fandí tomu svému a nám jako druhým v řadě, protože jsme nejstarší klub v Řecku," líčí borec, který má doma stříbrnou medaili z ME "21" na Slovensku, před rokem se pak radoval ze zisku titulu kontinentálního šampióna. Byl i na OH v Sydney.

Jazykem nevládne

Přestože už je v Řecku třetím rokem, rozumí jen málo. "Je to ostuda," přizná. "Ale v kabině je plno cizinců. Máme tu Brazilce, Uruguayce, Argentince, Francouze, Poláky, Chorvaty... Na hřišti mluvíme anglicky, prostě je to takový miš maš. Doma navíc komunikujeme taky hlavně anglicky a pleteme do toho řecká i česká slovíčka," vypráví Drobný.

Přítelkyni se v Česku líbilo

Na Vánoce vzal novou přítelkyni do Čech k rodičům. "Moc se jí v Česku líbilo. Akorát z té zimy byla v šoku," usmívá se na přítelkyni Drobný. Když mají chuť, vyrazí v Aténách do české restaurace. "Děsně si oblíbila naši kuchyni. Hlavně svíčkovou. Já zase miluju zdejší saláty. A ryby. To je fantazie."

S novou partnerkou český gólman změnil i bydlení. Během první sezóny žil blízko moře, ale teď je už druhým rokem jen pár minut od centra velkoměsta, na stadión Panioniosu to má autem pět minut. "Když jsme to vybírali, kladli jsme důraz hlavně na přítomnost garáže. Tady je to hrozné. Stojí se na chodníku, na krajnicích," ukazuje Drobný všude kolem.

Doménou frappé a cigáro

Splynul nejen z hlediska dopravy. "Život tady je super. I když já se v Řecích nevyznám. Mají frappé, cigáro a na všechno opakují zítra, což ve skutečnosti znamená nikdy. A když je teplo nebo zima, tak se nedělá, stejně jako když prší," popisuje Drobný. I proto hraje s neúplně vyřízeným pracovním povolením.

"Všechno bylo nachystané a předjednané. Měl jsem jenom se sekretářkou něco zajít do města doladit. Přihnal jsem se ráno na stadión, ale jenom bez hnutí seděla, pila kafe, k němu cigaretu a s ledovým klidem mi řekla, že nikam nejde, protože prší. Stejně myslím, že chodí do práce jenom na to kafe. Už to prostě neřeším," konstatuje smířlivě.

Olympijské pochybnosti

Tyto zkušenosti ho utvrzují v názoru, že olympijské hry v Řecku skončí v příštím roce fiaskem. "Když jsem přišel, to už jim pořadatelství patřilo, tak nedělali nic. Jenom o tom kecali. To jim jde dobře. Vydrží se o všem dohadovat třeba do tří do rána. Až v průběhu letošního roku se to všechno rozjelo. Oni svorně tvrdí, že to stihnou. Ale myslím, že ne. A když, tak to časem určitě spadne," přesvědčuje naprosto vážným hlasem.

"Navíc jsou celé Atény rozkopané a doprava je šílená. Už teď je město hrozně ucpané." Přítelkyně mu oponuje. "No jo, pořád tvrdí, že to bude nejlepší olympiáda. Jenže jestli nějaká bude," vyprskne smíchy Drobný. "Podle mě z toho bude trošku ostuda. A taky hrozný chaos."

Možná přestoupí

Dost možná ho však bude sledovat už je zpovzdálí. V minulé sezóně totiž předváděl fantastické výkony, v šestnácti zápasech nedostal gól. I proto se kolem něj začali točit manažeři ze slavných klubů. "Měl jsem nějaké nabídky, ale prezident mě nepustil, protože jsme postoupili do Poháru UEFA. V létě mi končí smlouva, tak uvidíme," nechává vše osudu Drobný.

V průběhu podzimu ho trošku přibrzdilo zranění menisku. Po operaci u doktora Nikolaua z konkurenčního AEK však vynechal jen dva zápasy. Při domácím výprasku od Barcelony v prvním utkání druhého kola evropské soutěže už zase stál v brance. "Byl to smolný zápas, i když Barcelona byla lepší. Měli jsme šance, ale nevyužili je," tvrdí gólman pátého týmu minulého ročníku řecké ligy.

Nehodlá přestupovat za každou cenu. "Klub má ve smlouvě dvouletou opci. Když na ní budou trvat, zůstanu a zlobit se nebudu," přiznává. Taky možná přesídlí jen v rámci Atén. Zajímal se o něj totiž konkurenční Olympiakos, který patří k absolutní špičce a pravidelně hraje Ligu mistrů.

Do fotbalové země

"Klidně bych tam šel. Stejně jako do jiného koutu Evropy. To je život. Už jsme to s Katarinou řešili. Šla by se mnou, i když studuje vysokou školu. Ale nějak by se to udělalo. Chtěl bych do fotbalové země. I kvůli fanouškům."

Tuší, že bouřlivější publikum než v Řecku by hledal obtížně. "Jednotlivé tábory si navzájem píší parte. A když spustí chorály, je to boží," rozplývá se Drobný. "Ale občas to taky trošku zavání problémem. Házejí po sobě naprosto všechno. I na hřiště. Kameny, sedačky, už jsem viděl i nůž. Ale pořád se dohrává. Fotbal je přece pro lidi."

Potápění jako regenerace

Nejednou slyšel, jak fanoušci Panathinaikosu či Olympiakosu po utkáních svým miláčkům zničili auta. Sám takové starosti nemá. "Když si vyjdeme ven, maximálně mě někdo požádá o podpis nebo fotku. Je to v pohodě." Stejně jako netlačí na změnu dresu, nepřemýšlí ani o svatbě. "Ale rád bych tady koupil nějakou nemovitost. To jsou nejlépe uložené peníze. Jenže za sto šedesát metrů velký byt chtějí v přepočtu deset miliónů korun. Hrozné," děsí se Drobný.

Zatím neřeší, kde by se jednou usadil v případě svazku s řeckou přítelkyní. "Jsem Čech a rozhodně jím zůstanu. Ale nebylo by špatné mít možnost sem přijet do svého. Mám rád teplo a tady je skvělé podnebí. Rád si zajdu na pláž a se šnorchlem se potápím. Je to ta nejlepší regenerace, jakou znám. Ostatně ploutve mám v kufru auta pořád," ukazuje, že Řecko mu skutečně přirostlo k srdci.

Reklama

Související témata: