Hlavní obsah

Svěrkoš, dítě s instinktem zabijáka, chce více hrát

MÖNCHENGLADBACH

Je mu dvacet let, má dětskou tvář a kariéru teprve před sebou, přesto v něm odborníci vidí veliký talent. Fotbalový útočník Václav Svěrkoš se zabydlel v Mönchengladbachu a začíná o sobě dávat vědět budeslize. "V Německu jsem absolutně spokojený," říká. Jenom by chtěl víc hrát...

Článek

Když po trenéru Lienenovi přebral mužstvo ambiciózní Holger Fach, český útočník zjistil, že vlastně on stál za jeho příchodem do Borussie. "Okamžitě jsem se dostal do základu, dal první dva bundesligové góly," řekl bývalý útočník Baníku Ostrava, který se objevoval na hrotu vedle nizozemského bombarďáka van Lenta.

Německá média zbystřila. Navíc před necelými dvěma týdny přišel pohárový zápas proti tehdejšímu lídru bundesligy Hamburku, který Svěrkoš deklasoval třemi góly. "Je to dítě s instinktem zabijáka," napsal deník Sport Bild a vzpomenul, že tak rychle se v bundeslize adaptoval jen Tomáš Rosický, kterému se přezdívá Schnitzel, tedy 'Řízek'.

"A Svěrkoš je Filetstück," rozhodl Sport Bild. Svěrkošovi to nevadí. Více jej trápí, že po hattricku začal vysedávat na lavičce. V utkání proti Schalke hrál dvacet minut a Mönchengladbach prohrál 1:2, a tak celý týden místní tisk přetřásal před duelem dvou Borussií proti Dortmundu, jaký bude souboj Schnitzel versus Filetstück.

V nominaci na utkání ale loni druhý nejlepší střelec české ligy našel své jméno jen mezi náhradníky. "Nevím, co tím trenér sleduje," smutně pokrčil rameny.

Těší se na stadión

V Mönchengladbachu, 270tisícovém městě v německo-nizozemském pohraničí, které dělí třeba od Eindhovenu jen 45 km, je naprosto spokojený. Místní obyvatelé fotbal milují nadevše a stačí se Svěrkošem projít historickým centrem a je vidět, že ho lidé poznávají.

"Hodně mi to připomíná Ostravu. Lidé jsou tu sví, ale fotbal je pro ně svátkem," potvrdil. Málokterý zápas není vyprodán. Do hlediště Bökelsbergu se může vtěsnat 34500 diváků, ovšem to nestačí. Proto se staví nádherný stánek pro 60 tisíc příznivců.

"To bude bomba. Už teď je místo přístupné lidem, a tak tam občas vyrazím zhodnotit, jak pokračuje stavba. Byl jsem překvapený, že místní fanoušci chodí k rostoucímu kolosu třeba v neděli jen tak na procházku. Jsou na něj patřičně pyšní, stadión bude lepší, než má Schalke," těšil se.

Zatím bydlí v malém, útulném podkrovním bytě v klidné části Mönchengladbachu. Cestu na stadión svým sportovně-terénním vozem Lexus 300 zvládne za deset minut, dál by to neměl ani do moderního stánku. "To ale možná budu bydlet jinde. S přítelkyní Janou se díváme po menším domečku, jenže záleží i na tom, jestli Borussia nesestoupí. Těžko říci, co by se tady pak dělo," zhrozil se pádu nyní trápícího se klubu do druhé bundesligy.

Demovi hlídal dceru

Je šťastný, že v týmu je další Čech Ivo Ulich a Igor Demo, člen užšího kádru slovenské reprezentace. "Ve volnu se stýkáme, hlavně Igor bydlí blízko a má fakt úžasnou dcerku. Už jsem ji i sám hlídal," hlásil hrdě Svěrkoš.

Nepocítil, že by se ostatní na slovanskou kolonii, kterou doplňuje bývalý exslávista, Chorvat, Sladjan Ašanin, dívali skrz prsty. "Berou nás v pohodě, ale po zápasech se společné akce nepěstují. Spíš jdou skupinky." V klubu uznávají teplického kouče Františka Straku, který tady hrál na začátku 90. let. "Udělal nám super reklamu," smál se Svěrkoš.

Po změně majitele patří Borussia mezi bohatší kluby a ráda by zalovila v českých vodách. "Pořád za mnou chodí lidé z vedení a vyptávají se. Rádi by usilovali o Blažka a Hübschmana, stále víc se mluví o Horváthovi, ale znají i mladíky Ličku a Bestu z Baníku. Další Čech tady, to by bylo super," dodal jen.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články