Hlavní obsah

Rusko dál pouští českému sportu žilou

Řady českých sportovců působících v ruských klubech neřídnou. Naopak - po skončení podzimní části fotbalové ligy se zvedla další vlna zájmu o domácí hráče, neutuchající poptávka je i po hokejových oporách. A Češi neváhají a zvedají kotvy, angažmá na kdysi nenáviděném východě jim zaručuje víc než příjemný výdělek.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Marek Kincl (vpředu) posílí ruský Zenit Petrohrad.

Článek

Zatím největší hvězdou, kterou během podzimu Rusové ulovili, je dnes již bývalý fotbalista Sparty Marek Kincl. Hrdina posledního utkání základní skupiny Ligy mistrů s římským Laziem, jehož hlavička poslala pražský klub do osmifinále soutěže, míří do Finského zálivu, aby posílil kádr vicemistra ruské ligy Zenit Petrohrad.

V mužstvu vedeném trenérem Vlastimilem Petrželou se Kincl bude cítit jako doma, protože spoluhráči mu budou Lukáš Hartig, Pavel Mareš, Martin Horák a Radek Šírl. Asistentem Petržely je navíc Vladimír Borovička.

Lengyel do Saturnu

Do Kazaně odešlo během listopadu slávistické duo Richard Dostálek a Adam Petrouš. I v kazaňském Rubinu se tak začíná tvořit početná česká kolonie. V týmu, který letos v ruské lize překvapil třetím místem, totiž hrají Jiří Novotný a Tomáš Čížek.

Do Saturnu Ramenskoje míří teplický Roman Lengyel a sedmý celek minulého ročníku ruské ligy pokukuje i po jeho klubovém kolegovi brankáři Antonínu Kinském. Ten severočeský klub zřejmě během zimní pauzy opustí, zájemců je ale víc včetně pražské Sparty.

Na dobrou nabídku čeká v pražské Spartě Martin Zbončák, který se během podzimu neprosadil do základní sestavy a klub dal jeho odchodu zelenou. Zájem o exlibereckého záložníka projevil novopečený trenér moskevského Dynama Jaroslav Hřebík.

Počet hokejistů vzroste na devatenáct

Třetím českým hokejistou v Metallurgu Novokuzněck bude forvard Zdeněk Skořepa. Litvínovský odchovanec, momentálně hostující v Třinci, se zařadí po bok obránců Angela Nikolova a Jiřího Marušáka. Skořepa během letošní extraligy nasbíral 27 kanadských bodů za dvanáct branek a patnáct asistencí.

Sbírat vůbec první zahraniční zkušenosti vyrazí ve třiatřiceti letech útočník David Pospíšil. Hráč Plzně, kam jej zapůjčily Pardubice, bude do konce dubna působit v Petrohradu. Pospíšil v extralize působí již patnáct sezón, nastoupil v 666 zápasech a vstřelil 181 gólů. Letos nasbíral 25 bodů za devět branek a šestnáct asistencí.

Z finského Ilvesu Tampere odchází do ruské Jaroslavle obránce Martin Hlavačka. Celek, v němž působí útočníci David Moravec a Jan Peterek, vykoupil Hlavačku ze smlouvy s finským klubem a podepsal s ním kontrakt do konce sezóny.

Česká legie v Rusku se po reprezentační pauze rozroste na jednadvacet hráčů, vedle výše jmenovaných navíc posílí hokejisty Omsku Jaroslav Bednář.

Češi v Rusku
Fotbal
Erich BrabecDynamo Moskva
Tomáš ČížekRubin Kazaň
Lukáš HartigZenit Petrohrad
Martin HorákZenit Petrohrad
Jiří JarošíkCSKA Moskva
Tomáš KuchařJaroslavl
Pavel MarešZenit Petrohrad
Jiří NovotnýRubin Kazaň
Radek ŠírlZenit Petrohrad
Hokej
Dušan SalfickýCSKA Moskva
Robert KántorDynamo Moskva
Aleš PíšaČerepovec
Jan HejdaCSKA Moskva
Angel NikolovNovokuzněck
Miloslav GureňNovosibirsk
Lukáš ZíbNižnyj Novgorod
Jiří MarušákNovokuzněck
Pavel PateraOmsk
Tomáš VlasákOmsk
Jan PeterekJaroslavl
David MoravecJaroslavl
Radek DudaKazaň
Petr TenkrátVoskresensk
Tomáš ChlubnaMagnitogorsk
Ondřej SteinerVoskresensk
Daniel BrandaNovosibirsk

Reklama

Související témata: