Hlavní obsah

Francouzi jsou zklamaní, Zidane Nedvědovi gratuluje

PRAHA

Dva žhavé kandidáty měli Francouzi v anketě Zlatý míč pořádané francouzským časopisem France Football, přesto jim vítězství vyfoukl Čech Pavel Nedvěd. Francouzští trenéři přitom v tipování dávali přednost krajanovi Thierry Henrymu z Arsenalu. Další francouzská modla Zinedine Zidane, ale nemá pochyb o tom, že je trofej i letos ve správných rukách.

Foto: koláž Novinky

Když Zidane (vlevo) odcházel do Realu Madrid, Pavel Nedvěd zaujal v Juventusu jeho místo

Článek

Arséne Wenger, který má v Arsenalu Henryho denně na očích, označil svého krajana za fenomenálního hráče. "Vždycky a v každé situaci hledá nějaké řešení, ať už proti němu stojí jakýkoli obránce. Dokáže stejně dobře střílet gól jako vytvářet šance pro druhé, a to je vzácné," pochválil Henryho a naznačil, že ho považuje za vážného kandidáta na budoucí trofeje.

Bývalý trenér francouzské reprezentace Aimé Jacquet se v rozhovoru pro Canal+ také vyznal z obdivu k Henrymu. "Podle mého je to v dnešní době nejužitečnější fotbalista na světě," řekl kouč, který v roce 1998 přivedl Francii k titulu mistrů světa. Francouzi jsou pyšní hlavně na to, že Henry dal letos jedenáct gólů v reprezentaci.

Zidane Nedvědovo vítězství nezpochybňuje

Zidane se však nechal slyšet, že Nedvědovo vítězství je zasloužené. "Zlatý míč se málokdy mýlí," citovala agentura Reuters fotbalistu, který v letošní anketě obsadil páté místo. "Když jsem odešel z Turína, přišel na mé místo a dělal zázraky. Mám radost, že vyhrál. Slyšel jsem od hráčů Juventusu, že je to správný kluk," ocenil vítěze Zidane.

V exkluzivním rozhovoru pro deník Sport pak vyjmenoval i Nedvědovy přednosti. "Perfektně napadá, přihrává i střílí. Má v sobě spoustu energie a umí si najít vhodný prostor k zakončení. Vyzařuje z něj touha bojovat pro tým," chválil Francouz, který se před Nedvědem musel letos dvakrát sklonit. V únoru v Paříži v mezistátním zápase, v květnu v semifinále Ligy mistrů. V pondělí s ním prohrál potřetí, ale přijal to s nadhledem velkého hráče.

Reklama