Hlavní obsah

Čížek žije v Kazani v Novotného stínu

Josef PešoutSport.czPrávo

"Problémy? Žádné," stručně popsal fotbalový záložník Tomáš Čížek rok ve službách ruského klubu Rubin Kazaň. I když v týmu převzal roli hvězdy jiný bývalý sparťan Jiří Novotný, Čížkovi pobyt v jeho stínu nevadil. "Jirka je velkou oporou, a proto na sebe soustředil i zájem médií. To je logické," řekl středopolař.

Foto: archiv

Tomáš Čížek

Článek

Sezóna vyšla jeho týmu parádně. Nováček soutěže se vyšvihl na třetí místo tabulky a vybojoval si účast v příštím ročníku Poháru UEFA. "V Kazani panovala fotbalová euforie. Na našem stadiónu pro 23 tisíc diváků bylo na ligu čtyřikrát vyprodáno. Několikrát nás v hledišti podpořili i hokejista Radek Duda s trenérem Vladimírem Vůjtkem, kteří nám také sehnali lístky na hokej. Fandíme si navzájem," vypráví bývalý hráč Jablonce a Sparty.

Kolonie se rozrostla

Od nové sezóny se česká fotbalová kolonie v kazaňských službách rozroste o další dvě posily - Adama Petrouše a Richarda Dostálka z pražské Slavie. " Oba už s námi byli na soustředění na Kypru, aby se aspoň trochu seznámili s mužstvem. Trenér je vysloveně chtěl, takže v jejich zabudování do sestavy nevidím žádné zábrany. I když je v kádru řada cizinců, věřím, že Adam i Ríša rychle zapadnou do kolektivu. Jsou to protřelí fotbalisté, kteří se určitě uplatní," míní Čížek.

Vánoční dovolenou strávil částečně v Praze a také u rodičů v Děčíně, kde si v neděli zahrál i na halovém turnaji za tzv. Ligový výběr společně s Jiřím Jarošíkem, Romanem Týcem, Petrem Johanou, Radkem Mynářem. "Potřeboval jsem se trochu protáhnout, abych jen neseděl u přátel nebo u televize," usmívá se fotbalista, který ale už vzhlíží i k blízké fotbalové budoucnosti.

"Za pár dní odlétáme s Kazaní do Turecka a čekají nás i další soustředění v cizině. Do Ruska se vracíme až počátkem března, kdy hrajeme odložený zápas domácího poháru s Lokomotivem Moskva. Ten se měl původně uskutečnit v závěru podzimu, ale kvůli účasti soupeře v Lize mistrů byl přesunut na jaro," podotýká Čížek.

Reklama

Související témata: