Hlavní obsah

Zidane se zpovídal z užívání kreatinu

TURÍN

Fotbalista Zinedine Zidane vypovídal v pondělí před soudem v italském Turíně. Hvězda španělského Realu Madrid přiznala, že během doby působení v Juventusu užívala kreatin, podporující růst svalů, který ovšem není na listině zakázaných prostředků.

Foto: Internet

Zinedine Zidane vypovídal před turínským soudem v souvislosti s užíváním kreatinu.

Článek

Na nadměrné užívání kreatinu a dopingu obecně v italském fotbalu začal před lety upozorňovat český trenér Zdeněk Zeman. Jeho výpovědi přiměly italské úřady, aby začaly praktiky v Juventusu z let 1994 až 1996 vyšetřovat.

Proces začal už v lednu 2002 a měl by skončit letos v létě. Na lavici obžalovaných jsou manažer klubu Antonio Giraudo a lékař Riccardo Agricola, kteří měli v devadesátých letech hráčům podávat nedovolené substance.

Bez injekcí by zátěž asi nevydržel

Zidane hovořil o kreatinu, s nímž se prý v žádném jiném klubu nesetkal, a také o vitamínech a minerálech. "Jen v Juventusu jsem bral kreatin. Nikdy předtím jsem to nedělal a ani ve Španělsku jsem tuto látku nikdy neužil," řekl francouzský záložník, který za Juventus hrál od roku 1996 do léta 2001, než odešel do Realu Madrid.

Řekl, že dostával také vitamíny formou injekcí. "Ty mi předepisoval Agricola. Potřeboval jsem je, abych vydržel těch sedmdesát zápasů, co ročně odehrajeme," vysvětlil Zidane.

Vypovídat bude stopadesát lidí

V Turíně dnes vypovídal i další bývalý hráč, pozdější trenér Chelsea a v současnosti televizní komentátor Vialli. Soudce nařkl z toho, že se k předvolaným lidem chovají jako ke zločincům. "S hodně hráči je zacházeno tak, jako by něco zatajovali," postěžoval si Vialli.

V procesu by mělo být předvoláno celkem 150 osob. Pokud budou Giraudo s Agricolou uznáni vinnými z podávání skutečného dopingu hráčům, hrozí jim vězení v délce šesti až osmi měsíců. V barvách Juventusu momentálně září Pavel Nedvěd, jenž však přišel do klubu až v roce 2001 z Lazia Řím.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články