Hlavní obsah

Za fotbalisty se pořádně utrácelo jen v Anglii

PRAHA

Pondělním dnem končí zimní přestupové období v evropském fotbale, a ukázalo se, že na současný fotbal čím dál více doléhají úsporná opatření. Ani kluby, které mají obrovské příjmy z Ligy mistrů, nijak nerozhazovaly, a velké hvězdy musely leckde slevovat ze svých požadavků. Přestupy s osmimístnou částkou v eurech tak bylo možné spočítat na prstech jedné ruky.

Článek

Podle aktivity na trhu sídlí nejbohatší kluby světa v Anglii, kde se uskutečnily tři ze čtyř největších přestupů. Dvacetiletý španělský útočník Reyes má na kontě zatím jen čtyři reprezentační starty, ale Arsenal za něj zaplatil Seville 25 miliónů eur. Francouz Louis Saha za reprezentaci ještě vůbec nehrál, přesto ho Manchester United koupil za 18 miliónů eur.

Mezi ně se vklínil Brazilec Adriano, který stál 23 miliónů, ale to není jeho skutečná cena. Inter Milán totiž už částečně vlastnil práva na jeho přestup a teď Parmě vlastně jen doplatil zbytek.

Chelsea uspěla jen s Čechem, a to ještě jen částečně

Nenasytný ruský majitel Chelsea Roman Abramovič několikrát rozčeřil hladinu jednáními o hvězdách, jejichž přestup by znamenal suverénně první místo v transferovém žebříčku. Ale postupně musel od svých záměrů upustit. Několik špičkových hráčů mu dalo košem a ani šek na 30 miliónů eur, s nímž podle německých médií mával na Borussii Dortmund, Tomáše Rosického do Londýna nepřivedl.

Chelsea se nakonec spokojila s vycházející anglickou hvězdičkou Parkerem, jenž byl skoro o polovinu levnější. Také přestup Petra Čecha za 13 miliónů je považován za téměř hotovou věc, přestože v něm stále zbývá ještě dotáhnout některé formality. Stěhování z Rennes však každopádně čeká českého gólmana nejdříve v létě.

Populární hostování

Vinou nedostatku peněz si také kluby stále častěji hráče jen půjčují místo toho, aby je koupily nastálo. Takový postup je výhodný pro všechny strany. Mateřský klub ušetří na platu a nový tým si pořídí hráče za zlomek jeho tržní ceny. Půlroční hostování přitom už zdaleka není otázkou klubů v rámci jedné země.

Brazilec Jardel odletěl z Anglie do italské Ancony a stejný směr si zvolil švédský gólman Hedman z Celtiku Glasgow. Belgičan Van Buyten vyměnil na čas Olympique Marseille za Manchester City, Nizozemec Davids si odskočil z Juventusu do Barcelony a Štajner zamířil z Hannoveru do Sparty.

Rušno bude až v létě

Někdy se dokonce kluby dohodnou na přestupu zadarmo, jen když nový zaměstnavatel převezme hráčův plat. Nizozemec Frank De Boer takhle odešel z Galatasaray Istanbul do Glasgow Rangers, přestože měl smlouvu až do konce příští sezóny.

I bohaté kluby šetřily peníze na léto, kdy budou velkými hity trhu hvězdy evropského šampionátu. Podle španělských médií je na spadnutí například přestup Francouze Henryho z Arsenalu do Realu. Stěhovat by se mohlo i několik českých reprezentantů, vedle Rosického se nejvíc hovoří o Jankulovském, jemuž začíná být Udine malé.

Přehled nejdražších zimních přestupů v Evropě:
(částky v miliónech eur)
Reyes (Šp./Sevilla)Arsenal Londýn25
Adriano (Braz./Parma)Inter Milán23
Saha (Fr./Fulham)Manchester Utd.18,5
Parker (Angl./Charlton)Chelsea16
Defoe (Angl./West Ham)Tottenham10
Stankovič (SČH/Lazio Řím)Inter Milán4
Největší přestupy v ostatních zemích:
Španělsko
Battaglia (Boca Juniors)Villarreal3
Německo:
Streller (Švýc./Basilej)Stuttgart3
Francie:
Battles (Fr./Bastia)Marseille1,8

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články