Hlavní obsah

Petrohrad ovládá euforie, ale Petržela je v klidu

PRAHA

Fotbalisté Zenitu Petrohrad si v minulém ročníku ruské ligy druhým místem a vítězstvím v Ligovém poháru nasadili laťku hodně vysoko. Všichni budou od týmu vedeného trenérem Vlastimilem Petrželou očekávat nejen stejně kvalitní hru, ale zejména postavení v popředí tabulky. Momentálně se tým připravuje v Blšanech.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Michal Horák a Marek Kincl ze Zenitu Petrohrad odpočívají během přípravného utkání v Blšanech

Článek

Trenér Petržela zařadil po novém roce do mužstva dvaatřicet hráčů, zdvojil všechny posty a po čtyřech dnech přípravy v Petrohradu odvezl kádr na čtrnáct dnů do Turecka, kde tým absolvoval kondiční přípravu. Následovalo soustředění ve Španělsku. Teď se tým chystá na severu Čech v Blšanech, od příští středy bude následovat čtrnáct dnů v Nizozemsku.

S Petrohradem nikdo nechce hrát

Petrohrad čeká náročná sezóna. Uhájit těžce vybojované pozice nebude snadné. "Hodně soupeřů posilovalo, spousta klubů změnila trenéry a všichni chtějí být v první trojce," mapuje počínání konkurentů Petržela. "Teď k nám budou všichni přistupovat jinak než v minulé sezóně. Ale i tak je úkol udržet se v popředí, nejlépe vyhrát. Hlavní je držet si dlouhodobě stabilní výkonnost, vyvarovat se výkyvů," míní kouč.

"Před rokem nebyl problém sehnat v Rusku soupeře. Letos s námi nikdo nechtěl hrát," dává k dobru čerstvou zkušenost.

Jen dvě posily

V zimě nesáhl k překotnému nakupování drahých akvizic. Mužstvo doplnil jen o záložníka Gerškova ze Saturnu a útočníka Kincla z pražské Sparty. "Neměli jsme potřebu dělat hodně hráčů ze zahraničí. Ale chyběl nám vysoký útočník. Možná si někdo myslí, že jsme koupili kopyto, protože není tak rychlý a obratný jako Rusové, ale Marek je hrozně nebezpečný v pokutovém území, dokáže míč podržet," vypočítává přednosti čerstvé akvizice Petržela.

V jedenácti přípravných zápasech jeho tým jen jednou prohrál a třikrát remizoval. Zbylá utkání byla vítězná. "A to se nikdy na hřišti nesešla optimální sestava," zdůrazňuje trenér. Velmi dobře si však uvědomuje, že až mistrovská utkání ukáží skutečnou tvář týmu. "Každopádně to bude znovu hrozný tlak. Celý Petrohrad žije fotbalem. Když nám předávali stříbrné medaile, byla hala pro dvacet tisíc lidí vyprodaná," líčí Petržela.

V Rusku vládnou emoce

Netuší, co by následovalo, pokud by loňské výsledky a hru nedokázal tým opakovat: "Nesvazovali jsme kluky osobkama, hráli jsme jednoduchý, rychlý a hezký fotbal. Rusové jsou však hodně emocionální a pochopitelně se to může zvrtnout."

Taktika v nové sezóně nebude odlišná. "Pořád budeme hrát po zemi. I v přípravě jsme se zaměřovali na hru na jeden dotek. A taky na přebírání prostoru při bránění, protože když vyjel obránce, zůstala po něm vzadu díra," vysvětluje muž, který byl před deseti lety vyhlášen v Česku Trenérem roku.

Petržela už nenadává

Mužstvo hodně změnil. Nejprve v něm udělal odvážnou čistku, následně zabudoval do týmu hodně mladých hráčů. Taky zavedl disciplínu. "Na prvním společném obědě jsme byli s asistentem Vláďou Borovičkou sami, hráči se trousili podle libosti. Teď přijdou ve stanovený čas. Když jdou v Petrohradu do divadla nebo do kina a hrozí, že přetáhnou večerku, předem zavolají," vykládá trenér. Rok v Petrohradu změnil i jeho.

"Uklidnil jsem se. Nepoužívám sprostá slova. Výjimkou je hlupák, ale jinak nic. Většinou stojím v klidu vedle střídačky," přesvědčuje, že bouřlivé eskapády už jsou dávno pryč.

Osobní život dostává na frak

Už v minulosti byl do fotbalu hodně zabraný. V Rusku je jeho vytížení ještě větší. "Soukromý život dostává trošku na frak. Prakticky rok jsem nebyl doma. Manželka přijela jen během letních prázdnin. Teď jsme v Petrohradu vyměnili bydlení i kvůli psům a bude za mnou létat každý měsíc," těší se na změnu k lepšímu Petržela.

To nejhorší už má zřejmě za sebou. Jako první zahraniční trenér obstál na jedničku. "Kdybych vybouchnul, těžko by se sem někdo z ciziny dostával. Ubývá ruských trenérů, z jejich strany je cítit poměrně velká nenávist. Když jsem si později uvědomil tu ohromnou odpovědnost, zhrozil jsem se," tvrdí. Jednoho ze soků v boji o přední příčky teď povede Jaroslav Hřebík, jehož angažovalo Dynamo Moskva. "Před ním tam byl Prokopenko, což je kapacita. Jarda vyměnil hodně hráčů, ale spolu jsme nemluvili," říká Petržela.

Reklama

Související témata: