Hlavní obsah

Jankulovski pomohl Udine k vítězství

EVROPA

Fotbalisté AS Řím nastříleli v nedělním zápase italské ligy Sieně šest branek a udrželi se na druhém místě tabulky. Kanonádu řídil Cassano, který se zaskvěl hattrickem a na další gól přihrál Mancinimu. Jednu ze tří branek Udine do sítě Ancony vstřelil český reprezentant Marek Jankulovski.

Článek

Obhájce titulu se v Boloni musel spokojit s hubeným vítězstvím, které mu v 56. zajistil obránce Iuliano. Vytáhl se gólman Pagliuca, zuby si na něm vylámal především Pavel Nedvěd. Juventus zůstal s bodovým odstupem na druhé místo třetí.

V dresu Udine se znovu prosadil Marek Jankulovski. V 83. minutě mu Iaquinta přiťukl míč patičkou a český reprezentant vstřelil s přehledem čtvrtou branku v sezóně. První výhry v sezóně se ve dvaadvacátém zápase dočkala Perugia a oživila své naděje na záchranu.

Fotbalisté AC Milán otočili derby s Interem

AC Milán, soupeř pražské Sparty v osmifinále Ligy mistrů, vyhrál sobotní derby s Interem 3:2. Upevnil si tak první příčku v tabulce italské Serie A. Tu vede s 55 body před  AS Řím, které na něj ztrácí osm bodů, ale má zápas k dobru. V poločase přitom AC prohrávalo 0:2, ale zvládlo vývoj utkání otočit.

V průběhu pouhé minuty vyrovnali Dán Jon Dahl Tomasson a Brazilec Kaká. Na konečných 3:2 pro AC zpečetil pět minut před koncem Clarence Seedorf. AC Milán má v čele tabulky osmibodový náskok před AS Řím.

AC Milán odehrál utkání v sestavě: Dida - Cafú (70. Pancaro), Nesta (73. Laursen), Costacurta, Kaladze - Gattuso, Pirlo, Seedorf - Kaká, Rui Costa (46. Tomasson) - Ševčenko.

Fotbalisté Parmy vyhráli v úvodním zápasu sobotního programu 22. kola italské ligy v Janově nad domácí Sampdorií 2:1. V tabulce jsou pátí s tříbodovým náskokem před Interem, který se od 20:30 utká v městském derby s AC.

Výsledek - 22. kolo:
Sampdoria Janov - Parma 1:2
(82. Flores - 59. Gilardino, 74. Bresciano)
AC Milán - Inter Milán 3:2
(56. Tomasson, 57. Kaká, 85. Seedorf - 15. Stankovič, 40. Zanetti)
Udine - Ancona 3:0
(57. Fava, 83. Jankulovski, 86. Pizzaro),
Chievo - Lazio Řím 0:0
AS Řím - Siena 6:0
(18., 26. a 73. Casano, 29. Mancini, 84. Delvecchio, 87. Totti)
Boloňa - Juventus Turín 0:1
(56. Iuliano)
Modena - Empoli 1:1
(37. Amoruso - 47. Rocchi)
Reggina - Perugia 1:2
(50. Cozza z pen. - 20. Zé Maria, 89. Hubner)
TABULKA

Chelsea v oslabení prohrála s Arsenalem

Fotbalisté Arsenalu využili šance, kterou jim v sobotu nabídla domácí Chelsea po vyloučení Eidura Gudjohnsena, v derby ji porazili 2:1 a upevnili si vedení v tabulce anglické ligy. Druhý Manchester United totiž doma jen remizoval s předposledním Leedsem 1:1 a ztrácí na londýnský klub už sedm bodů.

Islanďan Gudjohnsen měl zaděláno na povedený zápas. Necelou půlminutu od výkopu otevřel skóre, ale pak se pro něj utkání změnilo v noční můru. Arsenal po patnácti minutách vyrovnal a po dalších šesti minutách šel po Gudjohnsenově nešťastném zásahu před brankou do vedení.

Islanďan zápas nakonec nedohrál kvůli druhé žluté kartě z 59. minuty, po níž následovalo vyloučení. Chelsea už v deseti do konce utkání nic nevymyslela a neodvedla tak Arsenalu necelý týden staré vyřazení z poháru.

Na Old Traffordu si fanoušci museli na gól přes hodinu počkat. Skóre zápasu otevřel až v 64. minutě Paul Scholes, ale o necelé tři minuty později vyrovnal Alan Smith, jehož gól pomohl Leedsu k zisku cenného bodu.

Fotbalisté Aston Villy ztratili nedělní vyhrané městské derby s Birminghamem, které mohlo být jubilejním stým v historii vzájemných soubojů. Půlhodiny před koncem vedli 2:0, ale pak snížil Fin Forssell a ve čtvrté minutě nastavení vyrovnal John z Trinidadu a Tobaga

Brankář střelcem

Americký brankář Brad Friedel se málem stal hrdinou zápasu Charltonu s Blackburnem, když v poslední minutě gólem ze hry vyrovnal na 2:2. Domácí však vzápětí zásluhou Dána Clause Jensena přece jen strhli vítězství na svou stranu. Charlton díky tomu dál ztrácí pouze bod na čtvrtý Newcastle, který vyhrál díky penaltě Alana Shearera z 83. minuty 2:1 nad Middlesbrough.

Výsledky - 26. kolo:
Chelsea - Arsenal 1:2
(1. Gudjohnsen - 15. Viera, 21. Edu)
Manchester United - Leeds United 1:1
(64. Scholes - 67. Smith)
Wolverhampton - Fulham 2:1
(20. Ince, 51. Cort - 84. Malbranque)
Charlton - Blackburn 3:2
(10. C. Cole, 36. Euell, 90. Jensen - 74. A. Cole, 90. Friedel)
Newcastle - Middlesbrough 2:1
(63. Bellamy, 83. Shearer z pen. - 33. Zenden)
Southampton - Everton 3:3
(58. Phillips, 82. Beattie z pen., 90. Fernandes - 7. a 87. Rooney, 32. Ferguson)
Bolton - Manchester City 1:3
(22. Nolan - 27. a 31. Fowler, 50. vlastní Simon)
Aston Villa - Birmingham 2:2
(21. Vassell, 47. Hitzlsperger - 60. Forssell, 90. John)
Tottenham - Leicester 4:4
(13. a 88. Defoe, 6. Brown, 28. Keane - 9. vlastní Doherty, 51. Ferdinand, 72. Thatcher, 77. Bent)
TABULKA

Anglický pohár - Baroš hrál poprvé po zranění za Liverpool

Nevydařený návrat do sestavy Liverpoolu po těžkém zranění nohy prožil v neděli český fotbalista Milan Baroš. Po přestávce utkání Anglického poháru v Portsmouthu vystřídal v útoku Emila Heskeyho, ale stejně jako jeho spoluhráči marně dobýval branku stráženou Shakou Hislopem.

V 61. minutě sice rozhodčí nařídil za faul na českého útočníka penaltu, ale Michael Owen ji neproměnil. Naopak skotský záložník Richard Hughes svým prvním gólem za Portsmouth rozhodl o deset minut později o vítězství svého týmu, který se ve čtvrtfinále utká s Arsenalem.

Sudí odpískal pokutový kop proti domácím už v 49. minutě za údajnou ruku obránce Primuse, ale po poradě s asistentem verdikt změnil, protože ve skutečnosti se rukou dotkl míče Baroš. Na hřišti se objevil jako jediný z českých fotbalistů, protože Vladimír Šmicer i Patrik Berger jsou zranění.

Anglický pohár -  5. kola:
Portsmouth - Liverpool 1:0

Francie - Monako deklasovalo Montpellier

Čtyři branky nasázeli hráči lídra francouzské ligy svému pátečnímu soupeři z Montpellier. Brankostroj přitom domácí Monako rozjelo až po přestávce. Třikrát se během necelé půlhodiny trefil devatenáctiletý útočník Adebayor z Toga.

O poslední zářez Monaka se postaral Španěl Morientes. Český záložník Jaroslav Plašil odehrál ve vítězném týmu 78 minut, poté ho vystřídal Ablancourt. Montpellier zůstává na osmnáctém místě.

Výsledek - 25. kolo:
Monako - Montpellier 4:0
(47., 55. a 75. Adebayor, 48. Morientes)
Lyon - Le Mans 2:0
(21. Malouda, 60. Govou)
Marseille - Nantes 1:1
(29. Drogba - 41. Moldovan)
TABULKA

Německo -  Bayern se nadřel s Hamburkem

Fotbalisté Bayernu Mnichov se v sobotu doma na Olympijském stadionu hodně nadřeli na vítězství nad Hamburkem, ale nakonec brali všechny tři body. Stáhli díky nim v tabulce náskok vedoucích Brém, které nenašly recept na obranu Schalke a hrály v Gelsenkirchenu bez branek. Brémy vedou po dnešku před Bayernem o sedm bodů.

Mnichovský klub vděčí za vítězství Argentinci Martinu Demichelisovi, který dal jediný gól zápasu pouhé tři minuty před koncem zápasu. Kouč Bayernu Ottmar Hitzfeld se musel obejít bez opor Michaela Ballacka a Claudia Pizarra a gólmana Olivera Kahna, které momentálně sužují zdravotní problémy.

Brémy sice ukončily sérii pěti vítězství, ale dál drží neporazitelnost, která trvá už dvanáct zápasů za sebou.

Překvapivou porážku utrpěl Stuttgart v Kaiserslauternu. Třetí celek tabulky zaskočil už ve čtvrté minutě Jose Dominguez, na jehož gól už Stuttgart nedokázal zareagovat. Kaiserslautern, za který odehrál celý zápas Vratislav Lokvenc, si zásluhou vítězství v tabulce polepšil na čtvrté místo od konce.

"Dokázali jsme víc, než jsme si předsevzali," mnul si ruce kouč Kaiserslauternu Kurt Jara. "Stuttgart je špičkový manšaft, ale naše obrana byla nepřekonatelná, stejně jako gólman Wiese," chválil Jara.

K jubilejnímu stému zápasu v bundeslize v sobotu nastoupil Roman Týce. Český záložník Mnichova 1860 se ve Wolfsburgu na hřiště dostal až ve druhém poločase a ani on nedokázal zabránit porážce. Do statistiky zápasu, který skončil vítězstvím domácích 3:1, se zapsal obdrženou žlutou kartou.

Mönchengladbach uhrál remízu 2:2 s Freiburgem také díky Ivo Ulichovi, jenž v 59. minutě přihrál na závěrečný gól Finovi Kolkkovi.

Po 111 dnech se fotbalisté Dortmundu dočkali v německé lize vítězství na domácím hřišti. Poslední Kolín nad Rýnem v neděli porazili 1:0 díky trefě brazilského útočníka Ewerthona, který s devíti brankami zaostává už jen o jeden gól na nejlepším klubovým střelcem Janem Kollerem

Výsledky - 21. kolo:
Rostock - Hannover 3:1
(33. a 39. Max, 12. Arvidsson - 38. Mathis)
Mönchengladbach - Freiburg 2:2
(57. Marič, 59. Kolkka - 19. Cairo, 50. Berner)
Kaiserslautern - Stuttgart 1:0
(4. Dominguez)
Schalke 04 - Brémy 0:0
Wolfsburg - Mnichov 1860 3:1
(9. Biliskov, 19. D'Alessandro, 62. Klimowitz - 21. Weissenberger)
Bayern Mnichov - Hamburk 1:0
(87. Demichelis)
Bayer Leverkusen - Bochum 1:3
(60. Barbatov - 52. Meichelbeck, 54. Wosz, 73. Diabang)
Hertha Berlín - Frankfurt n. M. 1:2
(62. Rafael - 18. Čcha Tu-i, 66. Amanatidis)
Dortmund - Kolín n. R. 1:0
(26. Ewerthon)
TABULKA

Španělsko

Fotbalisté La Coruni, třetího celku španělské ligy, v sobotu jen remizovali s Atlétikem Madrid bez branek a dali čtvrté Barceloně šanci stáhnout jejich náskok. Kluby momentálně dělí deset bodů.

Výsledek - 25. kolo:
Atlétiko Madrid - La Coruňa 0:0
Sevilla - San Sebastian 1:0
(90. Hornos)
Valencie - FC Barcelona 0:1
(78. Gerard)
Celta  Vigo - Málaga 0:2
(13. z pen. Ballesta, 90. Alonso)
Pamplona - Mallorca 1:1
(17. Aloisi - 7. Delibašič)
Albacete - Murcia 1:0
(9. vlastní Cuadrado)
Zaragoza - Villarreal 4:1
(4. Ponzio, 21. Cani, 38. Dani, 80. Villa - 63. Riquelme z pen.)
Santander - Valladolid 1:0
(68. Bodipo)
TABULKA

Belgie

Fotbalisté Genku zvítězili v 23. kole belgické ligy v Monsu 1:0 a v tabulce se posunuli na páté místo. O tříbodovém zisku rozhodli hosté až gólem v 88. minutě. Tabulku belgické ligy nadále vede Anderlecht s 61 bodem. Za ním zeje propast - druhý Standard Lutych má 46 body, třetí jsou FC Bruggy se čtyřiceti body. Ajax má odehráno o jedno utkání méně.

Výsledek - 23. kolo:
Mons - Genk 0:1
FC Bruggy - St. Truiden 2:1
Lokeren - Lierse 3:0
Lutych - Cercle Bruggy 7:0
Mouscron - La Louviére 2:1
Charleroi - Gent 2:0
Beerschot - Antverpy 1:0
Zolder - Beveren 1:4

Portugalsko

Dvěma góly ve druhém poločase rozhodli fotbalisté Bragy o svém vítězství na hřišti Beiry Mar, kterou po páteční předehrávce 23. kola vystřídali na čtvrtém místě portugalské ligy. Před svým soupeřem mají nyní tříbodový náskok.

Výsledek 23. kola:
Beira Mar - Braga 0:2
Porto - Guimaraes 3:0
Moreirense - Leiria 0:0
Marítimo Funchal - Amadora 1:0
Alverca - Pacos Ferreira 2:1

Nizozemsko

Fotbalisté Rody Kerkrade zvítězili v páteční předehrávce nizozemské ligy nad Volendamem 1:0. O očekávané výhře domácích rozhodl po 60 minutách Cristiano. Nizozemskou ligu vede Ajax Amsterdam, který porazil v neděli Twente Enschede. Druhý Eindhoven zaváhal s Heerenveenem.

Výsledek - 22. kolo:
Roda Kerkrade - Volendam 1:0
Zwolle - Nijmegen 2:1
Heerenveen - PSV Eindhoven 3:2
Arnhem - Groningen 1:2
Alkmaar - Roosendaal 2:1
Utrecht - Breda 1:2,
Ajax Amsterdam - Twente Enschede 1:0

Skotsko

Fotbalisté Glasgow Rangers v utkání 25. kola skotské nejvyšší fotbalové soutěže zdolali před domácím publikem Hibernian 3:0, přičemž dvě branky vstřelili z pokutových kopů.

V tabulce Rangers zůstávají druzí za městským rivalem - Celticn porazil Partick Thistle na jeo hřišti 4:1, ale na Rangers mu chybí propastných třináct bodů.

Výsledky - 25. kolo:
Aberdeen - Dunfermline 2:0
FC Dundee - Livingston 1:0
Hearts - Dundee United 3:1
Motherwell - Kilmarnock 1:0
Rangers - Hibernian 3:0
Partick Thistle - Celtic Glasgow 1:4

Reklama