Hlavní obsah

Hřebík změnil Dynamo, teď doufá v úspěch

Jan KrůtaPrávo

Ruský fotbalový klub Dynamo Moskva prahne po návrat na výsluní a k tomu mu má pomoci zkušený český trenér Jaroslav Hřebík. Ten od začátku roku pendluje s týmem po soustředěních v Evropě a nyní, posledních čtrnáct dní před startem ruské ligy, zavítalo Dynamo i do Česka.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Jaroslav Hřebík

Článek

"Přišli jsme do klubu, který na nějaký úspěch čeká už od roku 1976," říká kouč. "Všechno pro mě bylo nové," vrací se k prvním dnům práce Hřebík. "Jiná mentalita hráčů, jiná hierarchie. Člověk si neodpočine - pořád něco vymýšlí, snaží se přesvědčovat fotbalisty, že ty změny, které po nich chceme, jsou správné."

Mužstvo přeškolil na systém 4-4-2 a s ním související další nové činnosti. "Je tam i aktivní presink, chci, aby co nejméně faulovali. Pořád na tom pracujeme, ale dnes už můžu říct, že se to o hodně zlepšilo," pochvaluje si Hřebík, který před angažmá v Moskvě trénoval v Čechách naposledy pražskou Spartu.

Je i psychologem

Musel zapracovat také na psychice hráčů. "Někteří si o sobě myslí, že jsou dobří a nejradši by dál hráli jen to, co umí. To samé v tréninku, některé novinky jim ze začátku moc nevoněly. Musíte jim to podat tak, že to dělají hlavně pro sebe. Je to i psychologická práce," popisuje trenér z Benešova.

Mužstvu podle něj chyběla osobnost, která by ho táhla a šla ostatním příkladem. "Nemělo jednoznačnou tvář, charakter. Teď už se nám hodně věcí podařilo," libuje si Hřebík. Tahounem možná původně mohl být zahraničními štacemi ostřílený Rus Kančelskis, jenž Dynamo posílil v zimě. "Ale už s námi není, nevzal jsem ho ani na předchozí soustředění do Německa," prohlašuje trenér bez dalšího vysvětlení.

Jednou z největších hvězd je ruský reprezentační útočník Bulikin. "Je to takový Ilja Muromec," usmívá se Hřebík. A druhým nepsaným vůdcem mužstva se prý stává Martin Hašek. "Ostatní ho hodně berou a daří se mu i na hřišti."

Další Češi

Do Dynama si kromě Haška přivedl ještě další krajany - olomouckého Stanislava Vlčka a Martina Zbončáka ze Sparty. Všichni tři si vybojovali místo v základní sestavě, prakticky opanovali středovou řadu.

"Vlček hraje zprava, daří se mu střelecky. Hašek hraje štítového záložníka a Zbončák vlevo. Sice se zranil v zápase s Hannoverem, ale už je v pořádku," popisuje Hřebík, ale jedním dechem dodá, že žádnou protekci Češi rozhodně nemají. "Možná to se mnou mají ještě těžší, než ti ostatní, aby si někdo nemyslel, že jsou protěžovaní."

Hyský v béčku

V klubu působí také další Čech, obránce Martin Hyský. "Ale zatím je v béčku, ta výkonnost není taková, jak bych si představoval," vysvětluje trenér. Z legionářů jsou v Dynamu ještě slovenský stoper Chanek, hráči z bývalé Jugoslávie Batak a Tanasjevič, Senegalec Mendy či Brazilec Alberto Sousa.

Český kouč se zatím v Moskvě příliš neohřál, protože tým se na novou sezónu připravuje mimo Rusko. "Byli jsme po dvou týdnech v Turecku, Španělsku, Německu a teď z Blšan jedeme do Nymburka, kde budeme až do 12.března," nastiňuje Hřebík. V Moskvě bydlí v hotelu Český dům, do jehož komplexu spadají i byty. "Až se vrátíme, už je budeme mít připravené."

Dynamo si od něj hodně slibuje, stejně jako každý trenér v Rusku má velké postavení. "Tady je ta pozice ještě vyšší než u nás. Nad trenérem je prakticky jen prezident klubu. Zatím jsou na mě všichni hodní, nikdo mi neubližuje," říká Hřebík s úsměvem na rtech. "Byl bych rád, aby nám to vydrželo. Všichni toužíme po úspěchu."

Reklama

Související témata: