Hlavní obsah

Útočná síla Celtiku nahání hrůzu

Jirka G. NovákSport.cz

Pouze s dvěma útočníky nastoupí ve středeční odvetě 3. kola Poháru UEFA v Teplicích Celtic Glasgow. Shaun Maloney má přetržené kolenní vazy a těsně před odletem do Česka tým přišel i o Johna Hartsona, který se podrobí operaci plotýnky. Trenér Martin O´Neill si ale vrásky nedělá a bude opět spoléhat na ofenzivní nadání dvojice Henrik Larsson - Chris Sutton.

Článek

Švéd Larsson s Angličanem Suttonem jsou nejlepší útočnou dvojicí skotské ligy. Dva třicátníci nasázeli v letošním ročníku dohromady už 38 branek, což je téměř polovina všech gólů Celtiku v soutěži. Larsson je s 21 zásahy zatím nejlepším střelcem ligy, druhý Sutton jich má na kontě sedmnáct.

Teplice uvítaly třemi góly

Teplice umění neobvykle produktivního útoku poznaly na vlastní kůži minulý týden v prvním zápase třetího kola Poháru UEFA. Při vítězství Celtiku 3:0 dal první a poslední gól Larsson, a mezi jeho gólovým představením se prosadil i Sutton.

"Tihle hráči umí s míčem velké věci. V poslední chvíli před vámi vymyslí něco nečekaného," vyprávěl po zápase teplický obránce Vlastimil Ryška. Nad kvalitami soupeře uznale kýval hlavou i trenér Teplic František Straka.

Larsson na Euro nechce

Henrik Larsson je i ve 32 letech největší zbraní Celtiku, kde hraje od roku 1997. V evropských pohárech už za skotský klub stačil vstřelit 34 branek, a je stále nesmírně nebezpečný. Není divu, že švédské fanoušky nesmírně mrzí jeho rozhodnutí po MS 2002, kdy oznámil konec své reprezentační kariéry.

K návratu se nechal přemluvit jen loni v březnu v Maďarsku, když měli trenéři problémy s mnoha zraněnými. O možnosti startovat na blížícím se ME v Portugalsku ale nechce ani slyšet. Neobměkčil ho ani osobní dopis od šéfa Evropské fotbalové unie a jeho krajana Lennarta Johanssona. Jeho bilance v reprezentačním dresu tak zatím stále činí 24 gólů v 73 zápasech.

Larsson možná se Shearerem, Sutton už s ním hrál

Přesto, že na mezinárodním poli je Larssona možné vidět jen v dresu Celtiku, pořád je žádaným hráčem na přestupovém trhu. Nedávno o jeho služby projevil zájem Birmingham, od léta by jej rádi viděli v Newcastlu. Trenér Bobby Robson už dokonce přemýšlí o jeho spojení s dalším třicátníkem Alanem Shearerem.

Ani Chris Sutton není ve fotbalovém světě žádným vyjukaným mladíčkem. Přesně týden po zápasu v Teplicích oslaví už jednatřicáté narozeniny. Své střelecké umění prokázal už před deseti lety, kdy v dresu Norwich City nastřílel v anglické Premier League 25 branek.

Jediný start v anglické reprezentaci

Nebylo divu, že se o anglického reprezentanta do 21 let začaly zajímat věhlasné kluby. Přetahovanou nakonec vyhrál Blackburn Rovers, jež neváhal za Suttona zaplatit tehdy rekordních pět miliónů liber a společně s Shearerem vytvořil nejlepší útočný pár ligy.

Sutton sice i v dalších letech odváděl kvalitní výkony, nicméně přes dvacet branek už v anglické lize nikdy nenastřílel. V těžké konkurenci se navíc nedokázal prosadit ani v reprezentaci, kde dostal šanci pouze jedinkrát. I kvůli další motivaci proto v létě 1999 přivítal přestup do Chelsea Londýn.

Za Chelsea se trefil jen jednou

Jenže v londýnském klubu se neprosadil do základní sestavy. Tehdy totiž v útoku hráli prim George Weah a Gianfranco Zola, navíc tu byli Ital Casiraghi a norský obr Flo. Sutton většinou střídal, a v 28 zápasech vstřelil jeden jediný gól. Po sezóně prožíval těžké období a psychicky na tom nebyl nejlíp.

Vysvobodil jej až nově zvolený trenér Celtiku Glasgow Martin O´Neill, který věřil v jeho velký potenciál a v létě roku 2000 si jej vybral jako jednu z hlavních posil ve svém týmu. A dodnes tohoto kroku nelituje.

Reklama

Související témata: