Hlavní obsah

Petrželu v Zenitu trápí brankáři

PRAHA

Zranění slovenského gólmana Kamila Čontofalského, bývalého hráče Bohemians, přidělalo starosti trenérovi Zenitu Petrohrad Vlastimilu Petrželovi. I přesto, že jeho svěřenci v sobotu porazili v úvodním kole ruské ligy 3:2 Volgograd.

Foto: PRÁVO

Vlastimil Petržela

Článek

"Kamil šel do souboje a kopli ho do kolena. Po zápase mu z něj doktoři tahali krev. Snad to nebude tak vážné, protože jinak by to byla katastrofální situace," řekl Petržela.

Malofejev s platinou v dlani

Čontofalský, jenž v minulé sezóně skoro nechytal, se totiž nyní stal jedničkou. Kvůli zranění jeho rivala, ruského reprezentanta Malofejeva.

"Před začátkem ligy se snažil v přípravném utkání vyboxovat míč a má zlomené nějaké kůstky v dlani. Museli mu to operovat, dali mu tam nějakou platinovou destičku a ještě měsíc bude mít sádru," vysvětlil český trenér. "Snad ho dáme do kupy, aby aspoň stihnul EURO."

Třetí možnost není

Gólmani jsou podle něj hodně vyrovnaní. "Ale kdyby byli oba v pořádku, asi by začal chytat Malofejev," prozradil. Představa, že by nyní nemohl chytat ani Čontofalský, ho však děsí.

"Brankáře jsme v zimě nekupovali, protože jsme neměli potřebu. Ale náš třetí gólman chytat nemůže, nemá na to. Těm dvěma nesáhá ani po kotníky," nebral si servítky Petržela.

Pohodlný Šumulikoski

V týmu má mezi hráči pět krajanů - obránce Horáka s Marešem, záložníka Šírla, útočníky Hartiga s Kinclem. Novou posilou je kromě Kincla i bývalý obránce Synotu Makedonec Šumulikoski.

"Jenže ten je z Čech zvyklý na pohodlný fotbal. I když je to technicky dobře vybavený fotbalista, všechno řeší pomalu. Musí si zvyknout na hru v rychlosti, na jeden dva doteky," řekl kouč na adresu Makedonce.

V úvodním duelu postavil do základu jen Horáka, Kincla a Mareše, a to ještě první dva jmenované o půli vystřídal. "Takový Hartig se dostal do výborné formy, trénuje jako blázen. Určitě s ním počítám. Už je to zase ten Lukáš, jakého lidi znali z Bohemky. Jenže na terény, co tady jsou, není ten správný typ," vysvětlil trenér.

"Vyhřívání trávníků jede všude naplno a hřiště jsou pak hrozně vysušená. Tvrdá jako beton a míč pořád někam odskakuje," přiblížil.

Šírl putoval do béčka

Místo v základní sestavě si nevybojoval ani Šírl. "Přeřadil jsem ho do béčka," hlásil Petržela. "V poháru se Samarou jsme dostali gól po jeho zbytečné chybě. Ten zápas prostě podělal. Sice se snaží, i když je to trochu hračička. Záleží jen na něm, musí se s tím poprat. Každopádně Radka nezatracuji, teď v sobotu jsem ho už vzal na lavičku," prozradil kouč Zenitu.

Začíná mu trochu vadit, že si někteří čeští hráči vytvořili jakousi separátní miniskupinku. "Včetně Šumulikoského. Nadšený z toho nejsem, asi jim to brzy zatrhnu. Dosud mužstvo fungovalo jako jedna velká parta a tohle by nemuselo dělat dobrotu," uvědomoval si trenér úřadujícího vicemistra.

Reklama

Související témata: