Hlavní obsah

Fotbalové kluby v Německu a Itálii hledají cestu z krize

PRAHA

Fotbalistům působícím v nejvyšších soutěžích v Německu a Itálii zřejmě hrozí výrazné snížení platů. Kluby v obou zemích se potýkají s finančními problémy a omezení mnohdy astronomických příjmů hvězd by jim mohlo přinést významné úspory.

Článek

V Německu o snížení mezd fotbalistů hovoří stále víc fotbalových činovníků, na drastické škrty se chystají i ve slavném Bayernu Mnichov. Ten musí šetřit také proto, že v této sezóně pravděpodobně nezíská žádnou trofej. V osmifinále Ligy mistrů vypadl s Realem Madrid, nepokračuje už ani v Německém poháru a v bundeslize devět kol před koncem ztrácí na vedoucí Werder Brémy jedenáct bodů.

"Výdaje na mzdy snížíme o patnáct až dvacet procent. A budeme to dělat každý rok," řekl v rozhovoru pro týdeník Sport Bild šéf Bayernu Karl-Heinz Rummenigge. Současné smlouvy fotbalistů nehodlá prodlužovat za stejných podmínek. "Něco tak bláznivého už dělat nebudeme," dodal.

O tom, že se hráči budou muset uskrovnit, je přesvědčen i generální manažer Bayeru Leverkusen Reiner Calmund. "Fotbalisté pořád žijí jako v ráji. Budeme muset snížit platy až o polovinu," varoval.

Německé kluby se do finančních problémů dostaly především kvůli výraznému poklesu příjmů z prodeje televizních práv. Na mezinárodní scéně navíc nejlepší týmy nedosahují výsledků jako jejich konkurenti z Anglie, Itálie nebo Španělska.

K dočasnému snížení platů o dvacet procent již dříve přistoupila Borussia Dortmund, kde působí i čeští reprezentanti Tomáš Rosický a Jan Koller. Vedení tohoto týmu přitom uvažuje i o prodeji největších hvězd.

Ministři v Itálii požadují platový strop

Snížení platů hrozí i fotbalistům v italské lize. Někteří ministři vlády Silvia Berlusconiho totiž nesouhlasí s další ekonomickou podporou klubů a požadují zavedení platového stropu pro hráče Serie A.

Berlusconi již v únoru prosadil zákon na pomoc italskému fotbalu, který klubům umožnil odepisovat náklady na přestupní částky za hráče po dobu deseti let. Předseda vlády, který je zároveň majitelem AC Milán, chce však zadluženým klubům nabídnout ještě další pomoc.

Koaliční partneři jeho strany Vzhůru, Itálie! však s návrhem, podle něhož by kluby dlužící miliony eur na daních mohly rozložit splátky bernímu úřadu na pět a více let, nesouhlasí. Týmy jsou totiž zadluženy také proto, že výdaje na mzdy dosahují až 85 procent příjmů.

"Žádná společnost by za platy neměla utrácet více než 60 procent svých příjmů. Nemůžeme po daňových poplatnících chtít, aby platili milionové mzdy fotbalistů," rozčiloval se ministr pro evropské záležitosti Rocco Buttiglione, který ve vládě zastupuje stranu Demokratický křesťanský střed.

Reklama

Související témata: