Hlavní obsah

Galásek nepochybuje o titulu pro Ajax

Trenér Ajaxu Amsterdam Ronald Koeman bude hráče, které čeká evropský šampionát šetřit, jakmile jeho tým bude jasným vítězem nizozemské ligy. O titulu nepochybuje, jak uvedl v rozhovoru pro Právo, i Tomáš Galásek, který by neměl chybět v reprezentaci ČR.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Galásek

Článek

Co se děje s Ajaxem, že ztrácí suverenitu, s jakou vládl nizozemské lize?

Prohráli jsme velice prestižní duel v Alkmaaru gólem z poslední minuty. Tenhle výsledek nás mrzí, protože v případě vítězství bychom už měli titul v podstatě jistý. Jinak se nic nestalo. Nejde nám to tak lehce, ale stále vedeme o dvanáct bodů a pronásledovatelé také nehrají bez výkyvů. Nepochybuji o tom, že získáme titul. Všichni v klubu víme, že bychom o něj mohli přijít jen vlastními chybami.

Jaké by to musely být chyby?

Zranění, ztráta formy, série proher po psychickém úpadku. Něco takového momentálně prožívá náš nejbližší pronásledovatel Eindhoven. U nás to nehrozí, my jsme v pohodě.

Na začátku roku vás trápili zdravotní problémy, už jste fit?

Měl jsem potíže s čtyřhlavým stehenním svalem. Hrál jsem, i když bolel a tahal, ale trenér mi podle situace ulevil z tréninku, takže už je to v pořádku. Ozval se mi ještě zadní stehenní sval. Nevím proč, zřejmě únavou nebo věkem. Něco takového jsem neznal. Už jsem překročil třicítku, musím se hlídat, hlavně svaly.

Pavel Nedvěd hovořil o velké únavě, necítíte něco podobného?

Asi ano, a to Pavel odehrál víc zápasů. Určitě ale nemelu z posledního, i když se kolikrát cítím hodně unavený. Hlavně dlouhé cestování je únavné.

Bude necelý měsíc před mistrovstvím Evropy stačit na to, abyste si po těžké sezóně všichni odpočinuli a zároveň se dobře připravili na EURO?

Musí stačit. Všichni na tom budeme stejně. Mám snad tu výhodu, že trenér Ajaxu Ronald Koeman uvažuje o tom, že jakmile budeme mít jistý titul, bude šetřit hráče, které čeká mistrovství Evropy. Teď to ale nepřipadá v úvahu.

Jak často se vidíte mimo hřiště a cesty se Zdeňkem Grygerou a jeho rodinou?

Spolu jsme skoro pořád, ale mimo klubové povinnosti, s rodinami, jsme se setkali jen několikrát. Je to dáno nedostatkem volného času a také tím, že dojíždím sto kilometrů z Tilburgu, kde žijeme s rodinou už osm let.

Už se hecujete se svými nizozemskými spoluhráči před šampionátem. Vždyť se ve skupině potkáte jako soupeři...

Na přípravu proti Francii byli nominováni čtyři a určitě se někteří objeví i v Portugalsku. Zatím to nemá velkou intenzitu, ale takové to zdravé špičkování a hecování už začalo. Hlavně v době reprezentačních zápasů. Už z nás mají respekt. Dřív jsme pro ně nebyli vážným soupeřem. Mají s námi pasivní bilanci a moc s námi hrát nemusí. Začínáme být jejich komplexem.

Ajax se chce prosadit opět v Lize mistrů, alespoň se o tom v Nizozemsku hodně mluví. Bude znovu prodávat svoje hvězdy nebo udrží kádr pohromadě a ještě posílí?

Zatím se nemluví ani o odchodech, ani o příchodech. Soustředíme se na ligu. Spíš se spekuluje, ale vím, že se mnou se počítá, takže si užívám každého dne v tomto slavném klubu, v kterém mám smlouvu až do června 2006.

Reklama