Hlavní obsah

Profesionální fanoušci za pivo a klobásu

GÖTTINGEN

Chcete mít na fotbalovém utkání fantastickou kulisu? Neutichající chorály a halasné skandování? Žádný problém, alespoň v Německu. Právě tam má totiž svou živnost skupina profesionálních fanoušků, která je schopna kdekoliv vytvořit týmu domácí prostředí. Platí se pivy a klobáskou...

Foto: Archiv

Nezávislí fanoušci kočují po Německu a podporují kluby.

Článek

Třicetičlenná parta, která si říká "Fanoušci bez klubu" je na roztrhání. Má objednávky na mnoho víkendů dopředu, vidět je zejména na zápasech regionálních soutěží. Na rozlehlých bundesligových stadiónech by třicítka hlasivek neměla zdaleka takový efekt.

:. ANKETA
Pomohla by atmosféře na českých fotbalových stadiónech podobná iniciativa? Hlasujte na konci článku.

Neobvyklá iniciativa vznikla loni v Göttingenu. Motiv nebyl komerční, fanouškům bylo prostě líto, že jejich místní klub po 98 letech existence zanikl. "Chtěli jsme udržet naši partu pohromadě a ne se rozprchnout do různých okolních klubů," řekl jeden ze zakladatelů Christoph Pauer.

O tom, že u "Fanoušků bez klubu" vítězí láska k fotbalové atmosféře nad penězi, svědčí i ceny, za něž lze skupinu angažovat. Pár piv a klobása pro každého - to je oficiální taxa. Kluby, které si profesionální diváky pozvou, se nemusejí obávat výtržností. Fanoušci z Göttingenu nejsou žádní divocí rowdies.

Zájemci o služby skupiny si však musejí pospíšit. Už v příští sezóně by měl v Göttingenu vzniknout nový klub, a tak lze předpokládat, že "Fanoušci bez klubu" přestanou kočovat po stadiónech a budou znovu věrní jen jedněm barvám.

Reklama

Související témata: