Hlavní obsah

Brémy získaly německý titul

Fotbalisté Brém vyhráli sobotní utkání na hřišti Bayernu Mnichov 3:1 a dvě kola před koncem sezóny si zajistili titul. Ten získali po jedenácti letech a na trůnu vystřídali právě svého dnešního soupeře.

Článek

Bayern ještě musí hájit druhé místo před Stuttgartem, který propásl dobrou možnost se mu přiblížit porážkou 1:2 v Hamburku.

Do sobotních bojů se výrazně zapsali i čeští hráči. Vratislav Lokvenc potvrdil i v dešti na těžkém terénu jarní střeleckou formu a dvěma góly pomohl Kaiserslauternu k důležité výhře 3:2 nad Wolsburgem, která "Rudým ďáblům" přiblížila záchranu v soutěži. Český útočník dal v letošním roce už sedm branek. Hosté sice ve druhé půli během chvíle otočili skóre, ale Lokvenc s Chorvatem Bjelicou se postarali o další zvrat. Belgickému trenérovi Wolfsburgu Geretsovi se tak nevyvedl pokus o vendetu Kaiserslauternu, který ho před čtvrt rokem propustil.

Mezi střelce se zapsal i Václav Svěrkoš z Mönchengladbachu, jenž vedl nad Schalke už po 48 sekundách hry díky Hausweilerovi. K němu se dostal míč po ose Van Lent - Ulich - Svěrkoš. Bývalý ostravský útočník, který se v týdnu zotavil z chřipky, pak ještě před poločasem upadl ve vápně po kontaktu s gólmanem Rostem a nařízenou penaltu sám proměnil.

Těžké k.o. utrpěl Dortmund, kterému v Berlíně nasázeli hráči Herthy pět gólů. Šestou branku si hned v úvodu zápasu vstřelil do vlastní sítě Kehl. Hosté opět s Tomášem Rosickým, který v minulém kole chyběl kvůli střevní chřipce, se dlouho nemohli prosadit. Až ve druhé půli přišel na hřiště další útočník Ewerthon a dvěma zásahy zmírnil debakl Borussie. Zatímco Hertha udělala krok k záchraně, Dortmund může v neděli přijít o páté místo.

Šlágr kola měl pro Bayern katastrofální průběh, neboť už v poločase prohrával 0:3. Třetí gól dal nejlepší střelec soutěž Brazilec Ailton, který 27. trefou v sezoně hodil rukavici svému nejbližšímu soupeři Makaayovi. Nizozemský kanonýr Bayernu po přestávce odpověděl, ale pouze zmírnil prohru loňského šampiona.

Výsledky 32. kola:
Kaiserslautern - Wolfsburg 3:2
(57. a 72. Lokvenc, 75. Bjelica - 65. Klimowicz, 66. Petrov)
Mönchengladbach - Schalke 2:0
(1. Hausweiler, 44. Svěrkoš)
Hertha Berlín - Dortmund 6:2
(7. vlastní Kehl, 19. Marcelinho, 36. Bobic, 57. Wichniarek, 86. Neuendorf, 90. Rafael - 52. a 80. Ewerthon)
Leverkusen - Kolín n. R. 2:0
(20. Fritz, 74. Franca)
Bayern Mnichov - Brémy 1:3
(56. Makaay - 19. Klasnič, 26. Micoud, 35. Ailton)
Hamburk - Stuttgart 2:1
(38. Beinlich, 47. Hoogma - 86. Cacau)
Hannover - Frankfurt n. M. 3:0
(42. a 75. Brdaric, 89. Idrissou)
TABULKA

Chelsea vybojovala Ligu mistrů, Manchester jde do předkola

Slavný Manchester United bude muset bojovat o místo v hlavní soutěži Ligy mistrů v jejím předkole. Rozhodla o tom sobotní remíza 1:1 s Chelsea, která si tím naopak zajistila účast v milionářské soutěži.

Hosté z Londýna sahali na Old Trafford po výhře, ale čtvrt hodiny před koncem vyrovnal Van Nistelrooij.

Nizozemský kanonýr se objevil v základní sestavě přesto, že trenér Alex Ferguson chtěl původně šetřit jeho zraněné koleno. Do vedení však šla Chelsea poté, co Dán Grönkjaer napodobil svou parádní ránu ze středečního duelu proti Monaku. Těsně před poločasem mohli domácí vyrovnat, když německý obránce Huth zastavil nedovoleně Sahu. Van Nistelrooij však potvrdil, že se v poslední době trápí a Cudicini jeho střelu z penalty ke zděšení téměř 68 tisíc fanoušků vyrazil.

V závěru zápasu se naskytla domácím šance zápas otočit. Huth po skluzu na Van Nistelrooije uviděl druhou žlutou kartu a Manchester záhy početní převahu využil. Po Silvestrově centru vypadl Cudicinimu míč z rukou a pro Van Nistelrooije nebyl problém zakončit. V této sezoně nastřílel za klub ve všech soutěžích už 30 branek.

Výsledky 37. kola:
Manchester United - Chelsea 1:1
(77. Van Nistelrooij - 19. Grönkjaer).
Everton - Bolton 1:2
(68. Ferguson - 14. a 87. Djorkaeff)
Leeds - Charlton 3:3
(29. Kilgallon, 41. Pennant, 69. Smith z pen. - 76. z pen. a 79. Euell, 11. Holland)
Leicester - Portsmouth 3:1
(6. vlastní Taylor, 27. Dickov, 71. Scowcroft - 66. Quashie)
Middlesbrough - Manchester City 2:1
(8. Maccarone, 32. Németh - 35. Wanchope)
Southampton - Aston Villa 1:1
(45. Phillips - 45. Angel z pen.)
Tottenham - Blackburn 1:0
(18. Defoe)
TABULKA

Čech jednou inkasoval a Rennes prohrálo se St. Germain

Fotbalistům Paris St. Germain stačil v utkání s Rennes k vítězství jediný gól. Brankáře Petra Čecha překonal ve druhém poločase zápasu pouze kapitán pařížského klubu Frederic Déhu, o dvě minuty později pomohla českému gólmanovi po střele Danijela Ljuboji tyč. Domácí se díky vítězství 1:0 v tabulce první francouzské ligy bodově dotáhli na vedoucí Lyon. Ten má však utkání 35. kola v Metách teprve před sebou.

Výsledky - 35. kolo:
Paris St. Germain - Rennes 1:0
(61. Déhu)

Reklama

Související témata: