Hlavní obsah

Španělským mistrem se stala Valencia

EVROPA

Španělský fotbalový klub Valencia získala dvě kola před koncem domácí nejvyšší soutěže titul. V nedělním utkání si poradila se Sevillou 2:0. Cestu k vysněnému titulu ji usnadnila prohra hvězdného Realu Madrid s Mallorkou. V Nizozemské lize se z titulu Ajaxu radují i Češi Tomáš Galásek a Zdeněk Grygera.

Článek

Hostující Valencii poslal v Seville do vedení útočník Rodrigues Vicente přesnou trefou ve 13. minutě. Diváci poté na další gól čekali až na samotný závěr utkání. Domácího brankáře v poslední minutě utkání překonal a vítězství 2:0 pojistil Ruben Baraja.

Hvězdnému Realu Madrid se nedaří

V sobotním utkání si před vlastním publikem Real Madrid nechal za první poločas nastřílet od zachrańující se Mallorky tři branky a po devadesáti minutách odcházel z trávníku bez bodu po prohře 2:3. Usnadnil tak cestu za titulem Velencii, která ho po nedělním večerním utkání již slaví.

Dvě rány zasadil Realu jeho bývalý hráč a kamerunský reprezentant Samuel Eto'o po dvou brilantních sólových akcích. Na tu první ještě stihl odpovědět gólem obránce Pavón, ale Campano dvě minuty před poločasem vrátil hostům dvoubrankový náskok. Slavný velkoklub hrající bez distancovaného Zinedina Zidana se dočkal pískotu zaplněného hlediště, ani ten ho ale nevyprovokoval a po přestávce se zmohl už jen na korekci skóre.

Ronaldo: Hrozný závěr sezóny

Luis Figo k tomu potřeboval brzy po změně stran penaltu za faul, čtvrtou prohru v pěti posledních ligových zápasech ale neodvrátil. Ronaldův gól zhruba po hodině hry nebyl uznán pro hru rukou a brazilská hvězda naopak inkasovala žlutou kartu znamenající stop v příštím utkání. Realu se tím vzdálila obhajoba, naopak Mallorca už má téměř jistotu záchrany.

"To je hrozný závěr sezóny. Fakt jsme se snažili, co to šlo, ale nic nám nevycházelo," lamentoval skleslý Ronaldo. Reakci znechuceného publika se vůbec nedivil, naopak ji shledal oprávněnou. "Mohu fanoušky ujistit, že nás to všechno strašně mrzí a bolí, oni mají právo být naštvaní a pískat na nás. Nám teď nezbývá, než v posledních dvou zápasech uhájit druhé místo," dodal.

Výsledek:
Real Madrid - Mallorca 2:3
Zaragoza - Osasuna 1:0
Malaga - Murcia 1:0
Espanyol - Deportivo Coruna 2:0
Villarreal - Betis 1:0
Athletic Bilbao - Albacete 1:1
Valladolid - Real Sociedad 2:2
Sevilla - Valencia 0:2
TABULKA

Monako ve francouzské lize stále útočí na titul

Až ve třetí minutě nastaveného času rozhodli fotbalisté Monaka o svém vítězství 1:0 nad Olympiquem Marseille. Díky gólu kapitána Ludovika Giulyho se knížecí tým udržel na druhém místě francouzské ligy, tři kola před koncem ztrácí na vedoucí Lyon dva body. Třetí Paris St. Germain zaostává o další bod. V základní sestavě Monaka, které 26. května čeká finále Ligy mistrů s FC Porto, dostal příležitost Jaroslav Plašil. Českého záložníka vystřídal v 81. minutě Edouard Cissé.

Francouzská fotbalová liga - 35. kolo
Monako - Olympique Marseille 1:0
TABULKA

Galásek s Grygerou slaví titul s Ajaxem

Fotbalisté Ajaxu Amsterdam získali v nizozemské lize 29. mistrovský titul, který s nimi vybojovali i čeští reprezentanti Tomáš Galásek a Zdeněk Grygera. Svěřenci Ronalda Koemana zvítězili v předposledním kole 2:0 nad Bredou a v tabulce mají náskok šesti bodů před druhým Eindhovenem.

Eindhovenu, obhájcům titulu, nepomohla ani dnešní výhra 3:2 nad Haagem. Ajax vykročil k potřebnému bodovému zisku už v prvním poločase, kdy o jeho vítězství rozhodli Sneijder a nejlepší střelec týmu Švéd Ibrahimovic. V záloze čerstvého mistra tentokrát chyběl Galásek, který si odpykával disciplinární trest. Naopak v obraně se po delší době objevil Grygera, jehož trápilo zranění zad. Jeho návrat do sestavy potěšil před blížícím se mistrovstvím Evropy i reprezentačního kouče Karla Brücknera.

V dresu Eindhovenu byl opět k neudržení srbský útočník Kežman, který dal osmadvacátý gól, přičemž v tomto ligovém ročníku odehrál stejný počet utkání. Během čtyř let v PSV má na kontě 102 branek. V posledním kole se bude bojovat především o udržení. Sestupem jsou ohroženy ještě tři týmy, z nichž nejhorší výchozí pozici má Volendam navzdory dnešní remíze 1:1 v Nijmegenu.

Nizozemská fotbalová liga - 36. kolo
Roda Kerkrade - Arnhem 2:0
Waalwijk - Enschede 3:3
Utrecht - Groningen 2:0
Zwolle - Tilburg 0:0
Heerenveen - Alkmaar 1:0
Nijmegen - Volendam 1:1
Ajax Amsterdam - Breda 2:0
Roosendaal - Feyenoord 1:4
Eindhoven - Haag 3:2

Portugalský mistr se loučil výhrou

Portugalští šampioni z Porta se rozloučili s ligou výhrou 3:1 nad sestupujícím týmem Pacos Ferreira. Svěřence Josého Mourinha čeká ještě finále Ligy mistrů a do tábora Monaka dnes vyslal varovný signál jihoafrický útočník McCarthy, který zápas rozhodl hattrickem. S 20 brankami se stal nejlepším střelcem portugalské soutěže.

Portugalská fotbalová liga - 34. kola
Porto - Pacos Ferreira 3:1

Reklama

Související témata: