Hlavní obsah

Neporazitelnému Arsenalu chybí poslední krok k rekordu

LONDÝN

Fantastický rekord mají na dosah fotbalisté londýnského Arsenalu. Kanonýři, jak se týmu přezdívá, v probíhajícím ročníku anglické Premier League dosud neprohráli a pokud udrží skvostnou sérii i v sobotním domácím utkání s Leicesterem, přepíší historii. Ani jednou neprohrát v jedné z nejkvalitnějších soutěží světa, to je senzace.

Článek

Naposledy se podobný kousek povedl týmu Preston North End, který v roce 1889 vládl anglické lize bez jediné prohry. Ale tehdy se hrál první ligový ročník a na startu bylo pouhých dvanáct celků, takže stačilo neprohrát 22 utkání.

To Arsenal to má daleko těžší. Premier League hraje rovná dvacítka klubů, což činí 38 utkání za sezónu. Kanonýři z dosavadních sedmatřiceti utkání vyhráli pětadvacet, v dalších dvanácti remizovali. Mají i výtečné skóre, nastříleli 71 branek, což je nejvíce v lize, obdrželi 25, což je zase nejméně v soutěži.

V posledních letech se ligovému šampiónovi nikdy nepodařilo ovládnout Albion bez ztráty kytičky. Mistr prohrál minimálně tři zápasy, často i mnohem víc. Vždyť v roce 1964 získal trofej Liverpool i přesto, že v sezóně podlehl jedenáctkrát.

Výjimkou je AC Milán

Také v Evropě je podobná neporazitelnost raritou. Ve Francii se to povedlo v devatenáctém století, ovšem to hrály fotbalovou ligu jen čtyři celky. Německo v poválečné historii na neporazitelný celek ještě čeká, ve Španělsku ani v letech největší slávy nezvládl Real Madrid projít soutěží bez prohry.

Jednou z mála výjimek je AC Milán, který v roce 1992 vyhrál italskou ligu bez porážky. O tři roky později se povedl v Nizozemsku stejný kousek Ajaxu Amsterdam.

Rumunská série

Nejdelší sérii bez ligové prohry drží v Evropě Steaua Bukurešť, která v letech 1986-89 nenašla přemožitele ve 104 zápasech za sebou.

Ve světovém měřítku je podle oficiálního žebříčku Mezinárodní federace fotbalových statistiků a historiků rekordmanem klub ASEC Abidžan, který na přelomu osmdesátých a devadesátých let neprohrál v lize Pobřeží slonoviny ani jedno ze 108 utkání.

Česká liga neporaženého mistra nezná, v té československé to dokázala ve dvacátých letech pětkrát "železná" Sparta a naposledy v roce 1930 Slavia. Tehdy však stačilo neprohrát čtrnáct zápasů.

Reklama

Související témata: