Hlavní obsah

Beckham se z kritiky nesloží, chce tituly

David Beckham je v posledních době neustále na pranýři. Záložníkovi Realu Madrid nevyšlo mistrovství Evropy v Portugalsku, kde měl jako kapitán dovést Anglii k nejvyšším metám, a kritika na jeho osobu prší ze všech stran. Příznivce Realu si pohněval vyjádřeními o špatném tréninku, a po aféře s milenkou zřejmě těžko hledá pohodu i v kruhu nejbližších.

Foto: REUTERS

David Beckham v dresu Realu Madrid

Článek

"Prožil jsem si v osobním a sportovním životě hodně těžké období," tvrdil slavný záložník, jenž před sezónou přestoupil z Manchesteru United do Realu Madrid. Ten měl s jeho pomocí dosáhnout nejvyšších met, ale v lize skončil až čtvrtý, a neuspěl ani v domácím poháru. V Lize mistrů vypadl ve čtvrtfinále s Monakem.

Když pak měl vysvětlit špatné výsledky týmu, vymlouval se na nedostatečný trénink v Realu. Hned se mu to ale vrátilo, a to dokonce od prezidenta Realu Florentino Pereze. Ten mu vyčetl časté lety do svého anglického sídla v Hertfordshire, a vzkázal, ať hledá chyby především u sebe.

.:ANKETA:
Získá Beckham v následující sezóně s Realem nějaký titul? Hlasujte na konci článku

Beckhamovi navíc pranic nepřidala aféra s bývalou asistentkou Rebeccou Loosovou, která vyplula na povrch na konci sezóny. Manželka Victoria se sice na veřejnosti tvářila jako milující žena, ale doma prý občas panovala italská domácnost.

Euro krizi ještě zhoršilo

Zdálo se, že vysvobozením by pro Beckhama mohlo být mistrovství Evropy v Portugalsku, kam mohl utéci od všech rodinných problémů a od kritiky ze Španělska. Jenže se stal pravý opak, na Euru zabředl anglický kapitán do nemilosti ještě mnohem více. Mohl si za to ale jen on sám.

V prvním zápase s Francií se sice zaskvěl přesným centrem na Lampardův gól, ale ke konci zápasu odmítl roli hrdiny, když jeho penaltu vystihl bývalý spoluhráč Barthez. Výzvu v titulku deníku The Sun "Davide, prosím, už ne," poté ignoroval a ve čtvrtfinále s Portugalskem se při penaltovém rozstřelu ke značce pokutového kopu postavil znovu. Míč poslal místo do sítě na tribunu mezi šťastné domácí fanoušky. Vyčítavé pohledy na drn už nikoho neobměkčily.

Kope penalty jak při ragby

Beckham se najednou stal specialistou na zahozené penalty. V Anglii se mu posmívali, že odkoukal kopy od ragbyové hrdiny Johnyho Wilkinsona, když s ním točil reklamní spot. V ragby, jak známo, jsou kopy nad břevno tím nejlepším, co může hráč udělat. "Muž, který ze třiceti metrů vymete pavučinku v rohu, netrefí z jedenácti metrů bránu," kroutil hlavou Franz Beckenbauer. Po vyřazení z Eura se dokonce na ostrovech rozjely diskuse, zda by měl Beckham nadále nosit v reprezentaci kapitánskou pásku.

Nyní čeká Beckhama další sezóna v Realu Madrid a je jen na něm, zda napraví špatný dojem. "Je pochopitelné, že když do týmu přijdou noví hráči a nevyhrává se, tak jsou fanoušci zklamaní. Ale my se to pokusíme v následující sezóně napravit. Hlavní cíle jsou jasné - vítězství ve španělské lize a v Lize mistrů. Víme, co je pro úspěch třeba a uděláme pro to vše," řekl Beckham pro bulvární deník Sunday Mirror.

Vylepšit výsledky a španělštinu!

Rozhodně to nebude mít jednoduché, v Realu už jej zdaleka tolik neopěvují jako po jeho příchodu, a na trenérské lavičce navíc demokratického Queiroze nahradil "diktátor" Jose Antonio Camacho. Ten už se nechal slyšet, že nebude tolerovat žádné úlevy, a například prý bude vyžadovat, aby se v šatně Realu mluvilo jen španělsky.

"Jsem připraven se podvolit trenérovým požadavkům," komentoval to Beckham. "Myslím, že už jsem se v Madridu plně adaptoval. Jazyk sice ještě úplně neovládám, ale snažím se na sobě pracovat," dodal s nadějí, že následující sezóna bude úspěšná. "Je zde dobrý trénink, dobrý kouč, a dobře si rozumíme i se spoluhráči. Mělo by to klapat ke vší spokojenosti," uzavřel.

Reklama

Související témata: