Hlavní obsah

Sionko: Austria je taková rakouská Sparta

PRAHA

Přestup českého fotbalisty Libora Sionka ze Štýrského Hradce do Austrie Vídeň byl v Rakousku probírán jako největší přestupová bomba léta. Sionko v předchozím působišti pomohl týmu vybojoval titul i pohár, a hodně se od něj očekává i v Austrii. O rakouské lize, zabydlování ve Vídni a příchodu Štěpána Vachouška vypráví Sionko v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: ČTK/AP

Libor Sionko ještě ve sparťanském dresu

Článek

Jak jste po prvních týdnech v novém klubu spokojen? Je to pro mě obrovský skok kupředu. Jsem v ambiciózním klubu, Austrie je vlastně taková rakouská Sparta, nic kromě titulu se tady nebere za úspěch. Zázemí a vůbec úplně všechno je tady na špičkové úrovni. Polepšil jsem si ve všech směrech, jsem nadšen. (Sionko má v Austrii podle dostupných informací plat kolem 15 mil. korun ročně - pozn. red.)

A navíc máte v klubu parťáka z Čech Štěpána Vachouška, který přišel z Marseille na roční hostování. Hodně mu v jeho rakouských začátcích pomáháte? Co se týče řeči a komunikace v kabině, nebo nějakého zařizování, jsem mu samozřejmě po ruce. Potřebuje pomoc. Navíc je v klubu také člověk, který nám pomáhá úplně se vším. Nejsme tady hozeni jen tak do vody.

Vachoušek ve Francii v poslední době skoro vůbec nehrál. Jak vypadá jeho pozice nyní? V neděli jsme hráli derby s Rapidem 1:1 a ,Vachy' hrál 65 minut na postu jednoho ze středních záložníků. A velmi dobře. Je kreativní, snad to bude dobré.

Nemrzí vás, že tady není raději nějaký bývalý sparťan? Kdepak, jsem rád, že je tady právě Štěpán...

Dá se vídeňské derby srovnat s derby pražských S? To si pište! Přišlo kolem jedenácti tisíc diváků a z mého pohledu jsou fanoušci v Rakousku náruživější než v Čechách. Rapid je má fakt skvělé.

Kanadský miliardář Stronach sype do klubu velké peníze, ale titul Austrie v posledním ročníku nezískala. Musí na vás být vyvíjen asi pěkně silný tlak... To je samozřejmé. Nejbohatší rakouský klub musí mít také největší ambice. Cítí to tady tak asi všichni hráči.

Už jste se stihli ve městě s rodinou zabydlet? Barák už máme s manželkou vybraný, ale nábytek přivezou až v pátek, tak jsme zatím ještě stále v hotelu.

Ve Vídni se teď sešla doslova česká kolonie. V Austrii jste dva Češi, v Rapidu dokonce tři. Vídáte se? Já jsem se na jednom rozhovoru sešel s Márou Kinclem a Štěpán byl na kávě s Tomášem Doškem. Zatím není čas, ale my to všechno doženeme.

Reklama

Související témata: