Hlavní obsah

Čech stále neví, zda bude v Chelsea jedničkou

LONDÝN

Brankář Petr Čech si během turné Chelsea po Spojených státech zachytal v necelých dvou utkáních. A přesvědčil o svých kvalitách, když inkasoval jen jednou a vychytal italský AS Řím. Zda jeho výkony v zámoří přesvědčily kouče José Mourinha, aby z něj udělal jedničku londýnského klubu, zatím neví. "Trenér se ještě nevyjádřil," řekl Právu Čech.

Článek

Máte za sebou téměř dvoutýdenní pobyt v USA s novým klubem. Už víte, zda budete v Chelsea plnit roli jedničky?

Nevím. Nový trenér Mourinho se totiž zatím k brankářské jedničce nijak nevyjadřoval.

Splnila příprava vaše očekávání?

Bylo to klasické soustředění, které nám zpestřily tři zápasy. Prohráli jsme jen ten poslední s AC Milán a ještě dost smolně. Skoro každý den jsme dvoufázově trénovali a po všech stránkách to splnilo účel. Teď už nás čeká jen dolaďování formy v Londýně, liga začíná 14. srpna.

Jaké jste měl pocity ze svých výkonů? Kolik jste toho odchytal?

Nastoupil jsem na druhý poločas proti Celtiku Glasgow a neudělal jsem chybu. Inkasoval jsem akorát jednou: byl to gól z rohu, se kterým nešlo nic dělat. Vyhráli jsme 4:2. Pak jsem ještě chytal celý zápas proti AS Řím. Zvítězili jsme 3:0 a dařilo se.

Váš rival v boji o místo brankářské jedničky Ital Cudicini chytal proti AC Milán a ten zápas mu zrovna moc nevyšel. Může to něco znamenat?

Já se o něj tolik nestarám, snažím se koncentrovat hlavně na to, abych dělal co nejlíp svou práci. Pak uvidím, jaké rozhodnutí učiní trenér Mourinho. Při hodnocení zápasů spíš hovořil k celému mužstvu. Když potřeboval něco říct jednotlivému hráči, přišel za ním při tréninku a vyřešil to.

Jak vycházíte s Cudicinim?

Nemáme problém. Je to korektní kluk, hodně se bavíme. Když potřebuji, tak mi při tréninku i poradí.

Sledoval některé z vašich utkání v USA i majitel klubu Roman Abramovič?

Byl tam s námi celou dobu. Po každém zápase za námi přišel do kabiny, sedl si k nám a zeptal se na to, co ho zrovna zajímalo. Byl v pohodě.

Jaký máte dojem z herního projevu týmu, který opět prošel velkou obměnou?

Herně se nám dařilo a všechny posily splnily očekávání. V každém zápase udělal Mourinho sedm změn, takže se protočili skoro všichni. Na to, že je tým dost pozměněný, hraje dost dobře. Ono by to jinak bylo špatné. Klub znovu investoval veliké peníze a očekávání budou ještě větší než v minulé sezóně.

Jak vás přijali spoluhráči?

Zapadl jsem normálně. Šlo to tak nějak samo, bez problémů. V Chelsea je teď spousta hráčů v mém věku a člověk líp zapadne. Navíc je tady nový trenér, takže jsme si všichni rovni a nikdo si nedovolí moc vyskakovat. Když potřebuju, můžu za kýmkoliv zajít, zeptat se. S angličtinou problémy nemám, s řadou spoluhráčů jako jsou Drogba, Makelele, Gallas, Geremi nebo Smertin, můžu mluvit francouzsky.

Co vás nyní čeká?

V neděli hrajeme na Stamford Bridge poslední přípravný zápas před začátkem Premier League se Zaragozou. Bude to oficiální rozlučka Itala Gianfranka Zoly s Chelsea. Kopal tady řadu let, patřil k nejpopulárnějším hráčům. Zatím přesně nevím, jak to bude vypadat, ale určitě v našem dresu nastoupí.

A kdo bude v neděli chytat?

Nevím. Mourinho nám to oznámí v pátek na tréninku.

Reklama

Související témata: