Hlavní obsah

Čech udržel proti Manchesteru nulu

Brankář Petr Čech si lepší úvod svého angažmá u fotbalistů londýnské Chelsea nemohl přát. Při svém debutu v Premier League udržel v nejsledovanějším zápasu úvodního kola bez problémů nulu v domácím nedělním zápase proti Manchesteru United. SOUHRN FOTBALOVÉ EVROPY

Foto: archiv

Petr Čech

Článek

Jediný gól zápasu vstřelil v 15. minutě Islanďan Gudjohnsen.

Manchester si příliš šancí nevypracoval. Kouč Alex Ferguson postrádal z různých důvodů celkem devět hráčů a především absenci kanonýra Ruuda van Nistelrooije jeho tým cítil. Gudjohnsen si naopak věděl rady, když si zaběhl za obranu na Drogbovu přihrávku a přehodil Howarda, váhajícího s vyběhnutím.

V posledních sezonách mnohem úspěšnější Manchester prohrál úvodní zápas ligového ročníku po devíti letech. Chelsea naopak zažila sladký premiérový den pod taktovkou kouče Josého Mourinha.

"Možná by si alespoň bod zasloužili," prohlásil pak po zápase Mourinho. Vedle Čecha a Drogby dal v základní sestavě šanci už jen jedné posile: obránci Paulu Ferreirovi, kterého si přivedl z Porta. Kežman a Ricardo Carvalho zůstali na lavičce, Robben je zraněný.

Fotbalisté Arsenalu v neděli rázně vykročili do nové sezóny za obhajobou titulu. Pro první body si zajeli na hřiště Evertonu, který porazili 4:1.

Everton nastoupil do zápasu bez své hvězdy - útočník anglické reprezentace Wayne Rooney stále léčí zranění. Skóre otevřel v 23. minutě nizozemský záložník londýnského týmu Dennis Bergkamp, jenž gólem oslavil svůj 500. zápas v ligových soutěžích.

Za Everton se trefil pouze v 64. minutě Lee Carsley. Ten už ale pouze snížil na 1:3, Bergkampa totiž ještě v prvním poločase napodobil José Antonio Reyes a po změně stran Fredrik Ljungberg. Konečnou podobu výsledku dal sedm minut před koncem Robert Pires.

Anglie - 1. kolo:
Everton - Arsenal 1:4
(64. Carsley - 23. Bergkamp, 39. Reyes, 54. Ljungberg, 83. Pires)
Chelsea Londýn - Manchester United 1:0
(15. Gudjohnsen)
TABULKA

Nizozemsko

Ajax Amsterdam v úvodním utkání nové sezóny nabídl divákům pořádné drama. Nad Twente Enschede vedl už 3:0, ale o tři body se museli strachovt až do konce, protože domácím se podařilo snížit na rozdíl branky. Český reprezentant Zdeněk Grygera zůstal v úvodním kole nizozemské soutěže jen na lavičce, Tomáš Galásek pomohl v závěru udržet Ajaxu výhru 3:2.

S chutí si dnes zastříleli hráči Feyenoordu Rotterdam, kteří pokořili Graafschap šesti góly.

Nizozemsko - 1. kolo:
Twente Enschede - Ajax Amsterdam 2:3
Feyenoord Rotterdam - Graafschap Doetinchem 6:1
Den Bosch - Haag 1:0
Groningen - Waalwijk 0:0

Německo

Vratislav Lokvenc z Bochumi (vlevo) a Bernd Schneider z Leverkusenu v utkání německé fotbalové ligy. FOTO: ČTK/EPA

Recept, jak dát Leverkusenu gól, by mohl fotbalistům Baníku Ostrava před odvetou předkola Ligy mistrů prozradit Vratislav Lokvenc. V bundesligovém zápase totiž český útočník Bochumi otevřel skóre, jeho tým však vedení neudržel a remizoval 2:2. Soupeři Baníku zachránil alespoň bod tři minuty před koncem Ukrajinec Voronin.

Lokvenc se trefil po půlhodině hry, když po Preussově centru udělal kličku leverkusenskému kapitánovi Nowotnymu a překvapil brankáře Butta. V 62. minutě dostal Lokvenc podruhé míč do sítě, ale rozhodčí Fröhlich branku kvůli údajnému ofsajdu neuznal. Podle německých komentářů však sudí učinil chybné rozhodnutí. I tak byl český útočník zařazen mezi nejlepší hráče zápasu.

O chvíli později po neuznaném gólu Lokvence se dočkal Leverkusen vyrovnání. Berbatov mířil hlavičkou přesně, ale poranil si přitom oko a musel střídat. Podruhé dostal Bochum do vedení Preuss a další gól mohl přidat Misimovič, ale jeho rána z přímého kopu orazítkovala břevno. Nakonec se hráči Bayeru radovali aspoň z remízy po Voroninově trefě.

Německo - 2. kolo:
Bochum - Leverkusen 2:2
(29. Lokvenc, 70. Preuss - 66. Berbatov, 87. Voronin), Wolfsburg - Freiburg 0:1 (85. Dorn)
TABULKA

Reklama