Hlavní obsah

Chelsea je parta normálních kluků, říká Čech

PRAHA

Reprezentační brankář Petr Čech už si osahal anglickou fotbalovou ligu. O víkendu se postavil jako jednička do branky Chelsea v souboji s Manchesterem. Premiéra byla úspěšná, tým z Londýna vyhrál 1:0. "Byl to důležitý zápas. Každý čekal, jak se posily uvedou. Makali jsme jako tým a výhru ukopali," byl Čech spokojen.

Foto: archiv

Petr Čech

Článek

Máte za sebou první ligový zápas za Chelsea v anglické fotbalové Premiere League. Slavný Manchester United jste porazili 1:0, mohl jste si vůbec přát lepší začátek?

Byl to moc důležitý zápas pro mě i pro Chelsea. Všichni čekali, jak si poradíme, vždyť klub hodně investoval do posil a hráli noví hráči. Manchester je navíc stejně jako my adeptem na titul. Makali jsme jako tým a výhru ukopali.

Cítil jste se pod velkým tlakem? Jak složité to utkání pro vás osobně bylo?

Nemusel jsem moc zasahovat, ale o to bylo vše horší. Manchester hrál dobře, třeba nás pět minut v kuse tlačil k brance, létalo ke mně hodně centrů. Musel jsem byl stále jen ve střehu, což bylo trochu vyčerpávající.

Takže žádná velká euforie?

Výkon nebyl rozhodně bezchybný, byli jsme hodně vzdáleni tomu, co si představujeme. Trenér se zlobil, že jsme ztratili hodně míčů. Teď už vše bude jen lepší.

Můžete už nyní s odstupem času říci, proč vás trenér Mourinho jmenoval jedničkou?

Těžko říci, ale všechna přípravná utkání jsem odchytal bezchybně a s jistotou.

Co na to bývalá jednička Ital Cudicini?

My dva jsme v pohodě, ale on sám asi nadšený není. Ale já s tím nic neudělám...

Chelsea, to jsou samá slavná jména, fotbalová elita. Jaké panují v šatně vztahy, existuje alespoň nějaká legrace?

Soupiska je nabitá, ale jsme tam převážně mladí hráči - kolem dvaceti, dvaadvaceti, čtyřiadvaceti let. Nejstarší jsou Makelele a Cudicini, těm je přes třicet. Je tam parta mladých a normálních kluků, kteří prahnou po úspěchu. Prostě pohoda, jako všude jinde.

Už dříve jste říkal, že majitel Abramovič chodí často do šatny, ale s hráči moc nemluví. Jak to bylo nyní?

Stále stejné. Přijde do kabiny, na trénink, ale hráče jen pozdraví. Nemá ve zvyku s nimi hovořit. Ale s trenérem probírá spoustu věcí, strašně ho zajímá taktika. Nevydává peníze pro nic za nic.

Stále ještě bydlíte v hotelu?

Ano. Už jsme si ale s manželkou vybrali dům, ovšem nejsme na něj jediní zájemci. Čekáme, jak se majitel rozhodne, v Londýně je podobný postup normální. Zvolili jsme ho proto, že nedaleko odtud bude už brzy otevřeno nové tréninkové centrum Chelsea.

Takže asi doufáte, že majitel domu je fanouškem vašeho klubu...

To on podle všeho je...

Jak byste charakterizoval trenéra Mourinha?

Přesně ví, co chce. Dlouhodobě spolupracuje se stejnými asistenty a jde za svým cílem. Má prostě svou filozofii a vyžaduje, aby všichni mysleli stejně. Trénuje se vesměs dvakrát denně a všechna cvičení jsou s míčem.

Jak se vám řídí auto na levé straně?

Zatím nijak. Všichni noví hráči Chelsea bydlí dosud ve stejném hotelu a každé ráno nás vyzvedne mikrobus, který nás také odveze zpět. I na přechodech jsem v klidu: všude totiž píší "Koukejte vpravo".

Reklama

Související témata: