Hlavní obsah

Kinský: Rvačka s CSKA byla jak z filmu o kung-fu

PRAHA

Český fotbalový brankář Antonín Kinský se v ruském týmu Saturn Ramenskoje zabydluje mezi největší opory mužstva. V rozhovoru pro deník Právo se reprezentační gólman rozpovídal o svých pocitech z ruské soutěže, i atmosféře v Rusku po nedávných teroristických útocích. V ruské lize už na vlastní kůži zažil i hromadnou rvačku mezi hráči.

Foto: archiv

Antonín Kinský

Článek

Během víkendu jste vychytal vítězství v Rostovu a tři body posunuly Ramenskoje do středu tabulky. Zavládl v klubu klid? Rozhodně. Už nám hořela koudel u zadku. V předešlých třech zápasech jsme vždy o gól prohráli, a tak byl po minulém utkání ve Volgogradu odvolán trenér. Jeho místo zaujal asistent a myslím, že pod jeho vedením dostala hra řád. Každý ví, co má na hřišti dělat. Náš hlavní problém je však ve střílení branek. Defenzívu máme solidní, dokonce čtvrtou nejlepší, ale s proměňováním šancí jsme na štíru.

Takže předešlé výkony nebyly tak špatné? Prohráli jsme na hřištích Volgogradu a Metalurgu Moskva 0:1 a 1:2, doma pak smolně s CSKA Moskva rovněž 0:1, když nám Kiričenko vstřelil branku dvě minuty před koncem. Pak se na hřišti strhla rvačka...

Rvačka mezi hráči? Ano. Něco takového jsem viděl jen jednou v televizi při sestřihu utkání z Jižní Ameriky. Naprosto neuvěřitelné. Dostali jsme gól z brejku, do konce mnoho nezbývalo a dva naši argentinští hráči to neunesli. Vyprovokovali regulérní bitku. Zapojili se do toho i borci z obou laviček, navíc pár diváků. Prostě se to řezalo hlava nehlava, žádné pošťuchování. Kopance, pěsti do obličeje, do zad, zápasnické chvaty. Hrozné maso, jak z filmu o kung-fu.

Byl jste přímým aktérem? Ne, držel jsem se zpět. Ale Jirka Jarošík z CSKA se do toho připletl, musel se bránit. Měl pak zle naražený bok. Taky jsem se bál, protože u nás by za něco takového hráči vyfasovali od disciplinárky stop na dva roky. Minimálně. Navíc jsem večer letěl do Česka na sraz národního týmu. Všechno jsem měl propočítané s obrovskou rezervou kvůli dopravě, manželka už na mě čekala, ale tohle by člověka nenapadlo ani ve snu.

Jak všechno dopadlo? Dva hráči z každého týmu dostali stop na pět zápasů, kluby zaplatily pokutu půl miliónu rublů a měli jsme mít zavřené hřiště. Ale teď nás čeká domácí utkání a bude se hrát na našem hřišti, protože jsme uspěli s odvoláním. Tady je prostě možné všechno.

Po ME, kde jste byl s národním týmem jako třetí brankář, chytáte pravidelně. Změnila se vaše pozice proti začátku sezóny hodně? Proti prvním týdnům o sto osmdesát stupňů. Získal jsem si na svoji stranu fanoušky i vedení. Dokonce jsem se dostal mezi čtyři zástupce týmu, kteří s vedením řeší nejrůznější problémy. Toho si nesmírně vážím. Ale nijak se tím neopájím. V zimě mají do klubu vstoupit dva noví velcí sponzoři a všechno se může zase otočit. Určitě mi pomohlo, že jsem byl v kádru na ME. Naše vystoupení na šampionátu mělo v Rusku ohromně pozitivní ohlas.

V poslední době Ruskem otřásla řada teroristických útoků. Nemáte strach o bezpečnost svojí i rodiny? Určitá obava samozřejmě existuje. Snažíme se vyhýbat místům, kde je hodně lidí. Do centra Moskvy prakticky nechodíme. Máme tříletou dcerku a osmnáctiměsíčního kluka, takže vyhledáváme spíše parky s dětskými hřišti a atrakcemi na okraji města. Jirka Jarošík hrál v neděli ve Vladikavkazu a s celým týmem pak byli na místě tragédie v Beslanu. Líčil mi, že je to otřesné. Všude krev, kulky... Už se ozývají hlasy, že po době smutku přijde na řadu krevní msta. Uvažovali jsme o zapsání dcerky do místní školky. Po tom, co se stalo v Beslanu, jsme si to ovšem rozmysleli.

Reklama

Související témata: