Hlavní obsah

Rezka tíží nejistota, ale dům pronajal

Famagusta

Český fotbalový reprezentant Jan Rezek válí v klubu Anorthosis Famagusta a rád by si angažmá na Kypru prodloužil. Čeká, jak se vyvine situace ohledně jeho budoucnosti. Anorthosis na něj má opci a pokud doplatí Plzni určitou sumu, stane se hráčem kyperského týmu natrvalo. Zatím je tam jen na ročním hostování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Rezek

Článek

„Pořád je to na mrtvém bodě. Všichni mi říkají, že se situace bude brzy řešit, a nezbývá mi než čekat. Anorthosis má čas do konce května a podle mě trochu vyčkávají, jak dopadneme v lize," říká Rezek.

Přehnanou nervozitu kvůli tomu necítí. „Sice nevím, co bude, ale jsem v klidu. Ptaly se po mně i jiné kyperské kluby, ale musí čekat, jak se k tomu postaví Anorthosis. Každopádně už jsme si pronajali dům, ve kterém žijeme, i na příští sezónu. Majitelé chtěli zaplatit zálohu, a kdybych to nechal být, v létě bych něco sháněl těžko," přiznává důrazný útočník.

Na Kypru mu 13. května skončí sezóna, a pokud se nic dramatického nestane, neměl by o týden později chybět na srazu reprezentace před mistrovstvím Evropy. „Ještě by to chtělo, aby sezóna dopadla dobře," přál si.

Famagusta touží po třetí příčce

Tým z Larnaky je zatím v tabulce čtvrtý. V sobotu začalo v kyperské lize play off, které hrají první čtyři celky ze základní části: kromě Rezkova týmu ještě AEL Limassol a kluby z Nikósie APOEL a Omonia. „Body se normálně nechávaly a teď hrajeme mezi sebou každý s každým doma a venku. Na vedoucí AEL ztrácíme osm bodů a titul už se nás pomalu netýká, protože do konce chybí jen pět zápasů," tvrdí útočník, kterému bude 5. května třicet.

Důležitější pro Anorthosis bude, aby se dostal do pohárů. „Musíme skončit nejhůře třetí, pak bychom šli do předkola Evropské ligy. To je v našich silách, na třetího teď ztrácíme jen čtyři body. Navíc jsou všechny ty čtyři týmy vyrovnané, každý může porazit každého," líčí Rezek.

V sezóně, v níž na začátku letošního roku nějakou dobu nehrál kvůli čtyřzápasovému trestu za vyloučení a následnému zranění, má na kontě deset gólů: šest v lize, jeden v poháru a tři v předkole Evropské ligy. „Mohlo jich být ještě víc. S tím máme vůbec problém. Často vedeme 1:0, nedáme x dalších šancí a pak dostaneme gól z ničeho po jedné chybě. Takhle jsme poztráceli spoustu bodů i s daleko horšími týmy," lituje fotbalista, jehož parťákem v klubu je někdejší gólman Sparty či Slavie Kozáčik.

V minulém týdnu bylo pro celý Kypr obrovskou událostí, když tam přijel na Ligu mistrů proti APOEL Real Madrid. „Na letišti čekalo asi pět tisíc fanoušků, lidi šíleli. Pár kluků od nás na ten zápas jelo. Prý prodali daleko víc lístků, než je kapacita, a bylo to natřískané, že se ani nedostali na svoje místa. A celý zápas stáli, aby vůbec něco viděli, a pořád se s někým strkali," prozradil s úsměvem Rezek.

Reklama

Související témata: