Hlavní obsah

Jsem prý Rusák. V Moskvě už jsem doma, přiznává Jiránek

Někdejší ikona Spartaku Moskva, obránce Martin Jiránek, kroutí v ruském fotbale už sedmou sezónu. Teď sice obléká dres Těreku Groznyj, ale nic to nemění na tom, že mu Rusko přirostlo k srdci. „Když říkám, že jedu domů, myslím Moskvu. Praha je až druhý domov," přiznává dvaatřicetiletý bývalý reprezentant.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Jiránek na srazu české fotbalové reprezentace

Článek

Co vás na Rusku tak chytlo?

Za ty roky si mě prostě získalo. Pokaždé, když mám volno, lítám za kamarády do Moskvy. Mám jich tam víc než v Praze. V Česku jsem byl na Vánoce, ale 26. prosince už jsem letěl do Moskvy.

Až jednou skončíte, neusadíte se v Moskvě?

Poslední rok o tom vážně uvažuju. Držím si tam barák z doby, kdy jsem hrával ve Spartaku. Moskva mi přirostla k srdci. Kamarádi i spoluhráči mi říkají, že jsem Rusák a žádný cizinec. Jsem prostě jejich...

To vás v Moskvě neodradí ani velké dopravní zácpy a neskutečná drahota?

Na dopravu si člověk zvykne, ale ceny jsou fakt hodně vysoké. Třeba za bydlení zaplatíte pětinásobek toho, co v Praze. Když jsem působil ve Spartaku, byt mě stál měsíčně 7000 dolarů. Byl sice velký, ale ne úplně v centru. To je velká pálka.

Tak co vás na Moskvě láká?

Líbí se mi město jako takové, je to pro mě domov. Drahota je sice šílená, ale zas je tam spousta možností, jak vydělat peníze, když máš kapitál. Třeba pronajímat nemovitosti. Navíc mám spoustu kámošů, kteří dělají v Moskvě nějaký byznys. Už od nich mám nabídky.

Co vaše milovaná Amerika?

Na Floridu nedám dopustit. Sezóna nám skončí 13. května a hned 15. tam odletím. Aspoň na dva až tři týdny. To je druhé místo, kde bych v budoucnu mohl žít. Ale smlouvu, kterou mám v Těreku ještě na příští sezónu, určitě dodržím. Jsem tady šťastný.

Nemrzí vás, že hrajete jen ve skupině o záchranu?

Nedá se nic dělat. Ale pořád o něco hrajeme. Máme šest bodů náskok na baráž o padáka, to by se nám mělo vyhnout. V příští sezóně máme vyšší ambice. Chceme hrát o poháry, v létě se plánuje další posílení mužstva. Máme nejmodernější stadión v celém Rusku a chceme být úspěšní.

Ruská liga se bude od příští sezóny hrát evropským systémem podzim –jaro. Teď jste kvůli tomu museli hrát sezónu na tři části. Proběhlo to bez problémů?

Fotbalu v Rusku to moc neprospělo. Teď v zimě se muselo začínat brzy a některá hřiště byla hrozná. U nás byl taky sníh, ale první kolo jsme odehráli na původním stadiónu, kde máme umělku. Ten nový jsme si šetřili na lepší počasí.

Reklama

Související témata: