Hlavní obsah

Mutu popřel užívání kokainu

LONDÝN

Rumunský fotbalista Adrian Mutu ve čtvrtek nečekaně a v rozporu se svým původním vyjádřením popřel, že užíval kokain. Třebaže ještě v úterý se k prohřešku přiznal, po výslechu před vedením anglického svazu FA řekl útočník Chelsea novinářům, že kokain nebral. " Něco jsem si vzal, aby se mi ulevilo. Co to bylo, prozradím později," prohlásil.

Článek

Když se Mutu v úterý přiznal k užívání kokainu, za své experimentování s drogou se dočkal od zástupců Rumunského fotbalového svazu i spoluhráčů z národního týmu opovržení. Avšak reprezentační kouč Anghel Iordanescu se za kapitána postavil a vzkázal mu, že s ním pořád počítá.

Zatím není jasné, jak dlouho si bude muset počkat, ale s největší pravděpodobností si Mutu od fotbalu odpočine na dva roky. Britská média sice v minulých dnech spekulovala nad tím, že by díky svému přiznání mohl v Anglii dostat mírnější trest, a to i vzhledem k tomu, že se jednalo o "společenskou" a nikoli výkon povzbuzující drogu.

Kodex WADA, který letos po vleklém nátlaku podepsali i šéfové světového fotbalu, je ale neúprosný. "WADA žádné rozdíly mezi zakázanými látkami nedělá a to je problém tohoto případu," uvedl šéf Anglické hráčské asociace Gordon Taylor. Podle kodexu je ve všech sportech za užití drog automatický dvouletý trest.

Zůstane v Chelsea, ale bez platu

Ještě před jednáním FA dnes Mutu poprvé od svého přiznání promluvil. "Je to celé nafouknuté. Jen mi to potvrdilo, kdo jsou mí opravdoví přátelé," řekl rumunskému deníku ProSport. Podle něj se Mutu s Chelsea dohodl, že v klubu zůstane, ale vzdá se svého platu. Iniciativa testu na drogy vzešla od samotného kouče Chelsea Josého Mourinha poté, co po zápase Ligy mistrů na hřišti Paris. St. Germain, v němž Mutu nenastoupil, nepřišel hráč na trénink.

Pro rumunskou reprezentaci by ztráta klíčového hráče byla tvrdou ranou. Rumuni vedou svou skupinu kvalifikace světového šampionátu, ale tým se čím dál víc oslabuje. Stálý kapitán Cristian Chivu bude minimálně do konce roku ze hry se zraněným kolenem, Daniel Pancu ukončil po prohře na Letné reprezentační kariéru a teď z týmu téměř jistě vypadne i Mutu.

Kouč Iordanescu byl zoufalý. "Národní tým jej potřebuje i já jej potřebuji. Budu čekat na jeho návrat," slíbil. Chování své hvězdy omlouval. "Spousta mladých hráčů dělá chybu, nepohřbívejte jej," žádal ostatní. Mutu se prý po svém přiznání psychicky zhroutil. Zastal se jej i spoluhráč z Chelsea Mateja Kežman. "Je to fajn kluk. Přeji mu, ať se co nejdřív vrátí," řekl Srb.

Svaz hříšníka nešetří

Zvlášť představitelé Rumunského fotbalového svazu k provinilci ale shovívaví nebyli. Prezident svazu Mircea Sandu se do něj ostře pustil. "Je to problém všech těchhle vypatlanců, kteří vydělávají velké peníze a myslejí si, že mohou dělat úplně všechno. Jeho ztráta je pro reprezentaci problém, ale život jde dál," uvedl Sandu.

Spoluhráč Mutua z rumunského útoku Ioan Ganea mu v nadsázce vzkázal, že se měl dát raději na pití než na drogy. "Měl radši vypít tucet lahví vína, než brát drogy. Je to tragédie," vykládal hráč Wolverhamptonu a dodal, že Mutu nikdy nebral život vážně.

Mezi rumunskými trenéry je ale kanonýr Chelsea pořád uznávaným hráčem. Vedle Iordaneska mu podal pomocnou ruku i kouč Šachtaru Doněck Mircea Lucescu. "Chceme ho získat do Šachtaru. Musíme teď počkat, až se situace vyjasní, a počítám, že v prosinci bychom mohli začít jednat," prohlásil. Šachtar, v němž působí Jan Laštůvka a Tomáš Hübschman, podle dřívějších informací chce údajně ze Sparty koupit do útoku Tomáše Juna.

Případ kolem dopingového skandálu zatím odmítli komentovat jak zástupci Chelsea, tak i Anglické fotbalové asociace. Na příští týden plánuje Mutu v Londýně svolat tiskovku.

Reklama

Související témata: