Hlavní obsah

Tlak je veliký. Média ze mě dělají zrádce, stěžuje si Sivok

Český fotbalový reprezentant Tomáš Sivok si v Besiktasi Istanbul za čtyři roky vypracoval hodně dobrou pozici. Odehrál prakticky všechno, co šlo, stal se osobností týmu. Ale před pár dny nastal obrat a v posledním zápase dokonce vypadl ze sestavy. Dostal se pod tlak, na který nebyl zvyklý.

Tomáš Sivok neprožívá v Turecku veselé období.

Článek

Co se přihodilo?

Novináři mě začali spojovat se všemi třemi týmy, které s námi hrají ve skupině o titul. Je to dáno tím, že mi končí smlouva a oni začali spekulovat, s kým jednám. Před minulým víkendem psali, že jdu do Trabzonu, se kterým jsme hráli. A trenér mě nepostavil. I když neměl důvod mě vyndat, nijak jsem nechyboval. Snad po třech letech jsem byl na lavičce. A vůbec nevím, jestli si ještě do konce sezóny zahraju.

Proč vás nechal sedět?

Všude píšou, že bych to soupeřům mohl nechat. Je to nepochopitelné. Trenér mi nic neřekl, možná podlehl tomu tlaku. Fakt to pro mě nejsou hezké dny. Ten tlak je šílený. Novináři, kteří píší o Besiktasi, se pořád ptají, s kým jednám a kam jdu. Když odpovídám, že to budu řešit až po sezóně, stejně je to k ničemu. Tady s vámi otisknou rozhovor, i když jsem třeba s nikým nemluvil. Pak něco napíší a lidi si to mohou přebrat tak, že jsem zrádce.

Jak to tedy vypadá s vaší budoucností?

Dohodli jsme se, že všechno budeme řešit hned po skončení sezóny. Já už jsem několikrát řekl, že bych v Besiktasi rád zůstal. Sešel jsem se se zástupcem nového prezidenta a on sám přišel s tím, že budeme jednat až po play off. To pak nahrává spekulacím, že vyčkávám, abych mohl odejít zadarmo. Asi jsem pro kluby zajímavým zbožím.

Proč jste se na prodloužení smlouvy nedohodli dříve?

Táhne se to už od prosince. Změnilo se vedení, přebralo klub s obrovskými dluhy. Nejdřív chtěli situaci nějak stabilizovat. Na příští sezónu jsou v plánu velké škrty. Když jsem sem přišel, první rok byly smlouvy v normální výši, ale za poslední dva roky se hodně vyšplhaly nahoru. Klub se dostal do dluhů, protože opravdu dobře placených hráčů je tady třeba patnáct.

A vy jste chtěl moc?

Nežádal jsem nějaké nesmysly, na podmínkách jsme se ve finále shodli. Chtěl jsem trošku přidat. Když tady na nějaké solidní úrovni odehraju čtyřicet zápasů za rok, nemůžu jít pod cenu. Problém je spíš v tom, že jsou tady další tři stopeři s dlouhodobými kontrakty a klub někde musí ušetřit.

Jak to období nejistoty snášíte?

Hrozně, nikdy jsem něco podobného nezažil. Měl jsem tu čtyři roky klid a teď tohle. Už se modlím, aby ty tři týdny byly za mnou. Nedokážu se pořádně soustředit na fotbal. Teď hrajeme s Fenerbahce, a kdybych nedej bože nastoupil a udělal nějakou chybu, tak natvrdo napíšou, že jsem to prodal.

Jaká je nálada v klubu, když jste klesli na čtvrté místo?

Nezvládli jsme přímý zápas s Trabzonem, jsme za nimi tři body. S nimi se budeme bít o třetí flek. Doplácíme na neproměňování šancí a dostáváme hloupé góly. Navíc v posledních dvou zápasech soupeřům uznali dva góly z ofsajdu. A k tomu hrajeme do konce sezóny bez diváků.

Proč?

Když jsme hráli derby s Galatasarayem, fanoušci neunesli ten gól z ofsajdu. Chtěli vletět na hřiště. Kdyby tam nebyli policisté, hrozila inzultace sudího, který pískal hrozně na obě strany. Bylo to docela ostré. Po dlouhé době jsem měl na hřišti strach. Tak aspoň házeli na hřiště nějaké zapalovače a trefili Ebouého z Galatasaraye. Je to už potřetí v sezóně, co hrajeme bez diváků. Naši fanoušci jsou asi nejextrémnější v celém Turecku.

Byla by tragédie, kdybyste skončili až čtvrtí?

Museli bychom hrát o Evropskou ligu s vítězem skupiny o páté až osmé místo. Je to jen na jeden zápas na neutrální půdě. A sezóna by byla delší, protože se to hraje týden po posledním kole. Věřím, že to nakonec dobře dopadne a třetí místo ukopeme.

Reklama