Hlavní obsah

Petrouše čeká v Kazani zápas sezóny

PRAHA/KAZAŇ

V loňském ročníku ruské ligy si fotbalisté Kazaně, byť v roli nováčků, dokráčeli pro konečné třetí místo. Letos se však trápí a stále nemají jistotu, zda se vůbec mezi elitou zachrání. "Všichni věříme, že to zvládneme," říká v rozhovoru pro Právo jeden z českých legionářů působících v klubu Adam Petrouš.

Foto: ČTK/Stanislav Peška

Adam Petrouš (vlevo) se potkal v Kazani se svým bývalým spoluhráčem ze Slavie Richardem Dostálkem (vpravo). Uprostřed Patrik Gedeon.

Článek

V minulé sezóně byla Kazaň jako nováček třetí, nyní hraje o záchranu. Co se děje? Najednou se přestalo dařit, ztratili jsme zbytečně body v několika domácích zápasech a táhlo se to s námi. Asi si všichni mysleli, že to půjde samo a nějak to zlomíme. Oni vlastně nikdy nepoznali, jak se hraje o záchranu a teď si to musí připustit. Je to realita.

Navíc jste nepostoupili do další fáze Poháru UEFA, i když jste to měli dobře rozjeté. Jak to, že špatnou situaci ustál trenér Bykijevič? Možná i proto, že je zároveň viceprezidentem klubu... Jednu chvíli se spekulovalo, že skončí, jenže pak se nic nedělo. V Čechách mužstvo pětkrát nevyhraje a trenér je na odstřel. Tady se asi víc vyčkává.

Pomohli jste si k záchraně víkendovou remízou na hřišti druhého Lokomotivu?Trochu ano. A ještě víc jsme pomohli těm, co hrají o titul. Hlavně v CSKA jásali. Nám hodně nahrála porážka Krasnodaru s Torpedem.

Od sestupu vás dělí pět bodů. Panuje ještě v mužstvu nervozita? Všichni věříme, že to zvládneme. V sobotu máme doma právě Krasnodar. A když je porazíme, jsme definitivně zachráněni, protože do konce ligy pak už budou zbývat jen dvě kola. Bude to možná zápas sezóny.

Kdo z české kolonie si ho zahraje? Tady člověk nikdy neví, trenér neustále točí sestavou. Ještě se snad nestalo, že bychom dvakrát po sobě hráli ve stejném složení. On to nezdůvodňuje, vždycky postaví tým, jaký chce. Ale úspěchy to nepřináší. Já jsem teď dvakrát nehrál kvůli problémům s třísly, ale měl bych být v pořádku. Připraven bude i Tomáš Čížek. Jirka Novotný si zase obnovil svalové zranění a odjel domů. Ríša Dostálek dostal čtvrtou žlutou kartu, takže taky nebude hrát.

Jaký máte pocit ze hry mužstva? Špatně jsme začali, moc jsme si na hřišti nevyhověli, pořádně si nepřihráli. Teď už to celkem jde, ale výsledkově pořád nic moc. Tady už všichni čekají na to, až sezóna skončí. A je jasné, že po tom loňském úspěchu bude hodnocena jako hodně špatná.

Neodnesou to cizinci, kterých může od příští sezóny v ruských klubech hrát jen pět? Zatím o tom nepadlo ani slovo.

Reklama

Související témata: