Hlavní obsah

Kalas si chválí Arnhem a věří, že v Nizozemsku bude pokračovat

Andorra la Vella

Fotbalový obránce Tomáš Kalas si nemůže vynachválit uplynulou sezónu, kterou jako hráč patřící Chelsea strávil na hostování v nizozemském Arnhemu. Loňský vicemistr Evropy do 19 let a člen nynější reprezentační jednadvacítky vybojoval s nizozemským klubem účast v předkole Evropské ligy a jako třešničku na dortu si nadělil gól v rozhodujícím play-off s Waalwijkem. Olomoucký odchovanec teď věří, že si působení v Arnhemu prodlouží.

Foto: vitesse.nl

Tomáš Kalas v dresu Vitesse Arnhem

Článek

"Odešel jsem do Arnhemu, abych hrál, a hrál jsem. Abych pomohl Arnhemu do Evropské ligy, taky splněno. Co se mohlo podařit, to se podařilo. Nevím, co víc si přát. Teď si přeju, abych zůstal. To je, doufám, jenom formalita," řekl Kalas v rozhovoru s ČTK v Andoře, kde se s jednadvacítkou chystá na úterní duel evropské kvalifikace.

Do Arnhemu zamířil z Londýna loni v létě a záhy se uchytil v základní sestavě. Nakonec odehrál 30 zápasů v lize, čtyři v následném play off a další čtyři v poháru. "Pro tak mladého hráče, jako jsem já, je to úspěch. Moc dalších hráčů v mém věku, kteří odehráli 38 zápasů za sezónu, asi není," řekl devatenáctiletý stoper.

Místo starostí se záchranou si zahrají Evropskou ligu

Zatímco v předminulé sezóně dlouho bojoval Arnhem o udržení, v uplynulém ročníku šly jeho výkony hodně nahoru. "Před začátkem sezóny se zdály myšlenky na Evropskou ligu trochu bláhové. Téměř ten samý tým byl skoro na sestup a teď bude hrát Evropskou ligu. Je to celkem velký skok dopředu a je to zásluha trenérů i nějaké obměny týmu," prohlásil Kalas.

Olomoucký odchovanec si v samém závěru vyšperkoval povedenou sezónu premiérovým gólem za Arnhem. Trefu si přitom schoval na nejlepší možný okamžik, otevřel totiž skóre v úvodním duelu play-off s Waalwijkem. Celkem třemi brankami ve dvojzápase pomohl Arnhemu do předkola EL také další bývalý hráč z české ligy, někdejší sparťan Wilfried Bony.

"Já jsem ze začátku nejezdil na nějaké útočné výlety, spíš jsem to nechával zkušenějšímu stoperovi, kapitánovi. Všichni říkali, že nemůžu dát gól. Já na to, že vím, ale někdy to snad přijde. Naštěstí to přišlo v tu nejvhodnější a nejvíc potřebnou chvíli," pochvaloval si Kalas.

Hezčí ani důležitější gól ještě nedal

Zároveň ho potěšilo, že šlo o povedenou trefu. "Všichni očekávali gól hlavou nebo po skrumáži. Nakonec to byla hezká střela z 25 metrů, která zapadla za tyčku. Hezčí gól jsem nedal a důležitější asi taky ne," řekl.

Věří, že bude v Arnhemu pokračovat i v příští sezóně. "Čekám na nějaký telefonát, na nějaké informace. Odjížděl jsem s tím, že jsem si tam nechal věci, prodloužil nájem bytu a tak. Počítám s tím, že se tam vrátím. Jak moje agentura, tak oba kluby naznačily, že bych měl zůstat. I já to tak cítím. Doufám, že to dopadne," přál si Kalas.

Nizozemská liga mu prý sedí. "Často se hraje bez zajišťování, pro obránce je to makačka. Hodně je to založené na předvídavosti a rychlosti, což mi sedí. Pro obránce je dobrá škola. Kdo si jako obránce projde holandskou ligou, myslím, že je připravený na vyšší ligu," mínil.

Už se prý naučil i fotbalové výrazy v holandštině, plynně ale ještě nemluví. S Wilfriedem občas hovoří i v češtině. "Bony má českou přítelkyni, on tu češtinu jen tak nezapomene. Když něco potřebuje rychle říct, tak mu některá slova naběhnou v češtině a ví, že mu budu rozumět," dodal Kalas.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články