Hlavní obsah

Lecjaks věří, že po odchodu kouče bude hrát v Bernu častěji

Andorra la Vella

Český fotbalista Jan Lecjaks se vloni rychle zotavil z ošklivého zranění pravé ruky, ve švýcarském Bernu ale jinak neprožil dobrou premiérovou sezónu. Po letním přestupu z Plzně zasáhl za Young Boys jen do patnácti z celkových 34 ligových zápasů, další dva starty si připsal v domácím poháru. V závěru jarní části mu ale svitla naděje, po odchodu kouče Christiana Grosse začal nastupovat a teď s očekáváním vyhlíží start nového ročníku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Lecjaks (vlevo) ještě v dresu Plzně.

Článek

Lecjaks si na loňském Euru jednadvacítek zlomil obě kosti v pravém předloktí, a i když se dal rychle do pořádku, v Bernu na něj dlouho zbývalo jen místo náhradníka. "Po operaci se to zaplaťbůh rychle zahojilo a už asi za týden jsem začal normálně běhat. Fotbalové věci jsem samozřejmě zpočátku dělat nemohl. I když jsem se rychle zotavil, na hřiště jsem se moc nedostával," řekl Lecjaks.

Hráč na posledních 15 minut

Trenér Gross nedával jednadvacetiletému obránci příliš šancí. Lecjaks pod jeho vedením odehrál jen jedenáct z 29 utkání a pouze dvakrát byl v základní sestavě. "Trenér se mnou sice často mluvil, byl jsem ale vlastně pořád na lavičce a dostával jsem se jen na závěr na posledních patnáct minut," uvedl. "Nebylo to zkrátka ono, moc jsem toho neodehrál. Nebyl jsem stoprocentně vytížený, představoval jsem si to jinak," připustil.

Když už na něj pomalu začaly jít chmurné myšlenky, situaci naprosto otočilo Grossovo odvolání po sérii špatných výsledků. Bernského celku se dočasně do konce sezóny ujal trenér mládeže Erminio Piserchia a český zadák se najednou dostal do hry.

"Jak se změnil trenér, změnily se určité věci a dostal jsem šanci. Odehrál jsem poslední čtyři kola, třikrát se vyhrálo a jednou remizovalo. Dostal jsem chuť do další práce," pochvaloval si Lecjaks, který v předminulé sezóně hostoval z Plzně v Anderlechtu Brusel a loni v létě z Viktorie přestoupil do Švýcarska.

V Bernu mu nyní zbývají ještě tři roky smlouvy a v příští sezóně by se rád trvale usadil v základní sestavě. Tým před pár dny převzal po dočasném kouči nový trenér Martin Rueda a Lecjaks s napětím očekává start přípravy.

"Začínáme s novým trenérem každý s čistým štítem a uvidíme, co bude dál. Uvidí se podle prvních tří čtyř zápasů. Když se to povede a budu hrát, bude to dobré. Když by to nevyšlo, budu bojovat nebo vymyslíme něco s klubem. Ale mám dlouhodobou smlouvu, rád bych zůstal," řekl Lecjaks.

Švýcarsko mu přirostlo k srdci

Život ve Švýcarsku mu jinak přirostl k srdci a nemůže si prostředí vynachválit. "Sice je tam dráž, možná nejdráž v celé Evropě, ale je tam nádherně. Na život fantastické," prohlásil kapitán české jednadvacítky.

S Young Boys ho v další sezóně čeká kvalifikace Evropské ligy a mohl by tak teoreticky narazit na svůj bývalý klub z Plzně, který si rovněž zahraje druhou nejprestižnější klubovou soutěž Evropy. "Jsem trochu na vážkách. Samozřejmě by bylo zajímavé si zahrát proti Plzni, na druhou stranu je to houževnatý soupeř a asi bych raději chtěl někoho hratelnějšího," dodal.

Reklama

Související témata: