Hlavní obsah

Rallye Waldviertel očima Štěpána Vojtěcha

Andrej PoliakSport.cz

Na rakouskou OMV Waldviertel Rallye, která se jela v okolí města Horn nedaleko českých hranic již po čtyřiadvacáté, se sjelo šest týmů OMV a desítky dalších posádek. Nechyběl ani OMV Rallye Team bratří Vojtěchů s vozy Peugeot 206 WRC. Průběh rallye pro Sport.cz zhodnotil v celkovém pořadí druhý pilot Štěpán Vojtěch.

Foto: SPORT.CZ/Andrej Poliak

Štěpán Vojtěch s navigátorem Michalem Ernstem na startu 24. ročníku OMV Waldviertel rallye.

Článek

"Waldviertel rallye je velmi specifická a náročná trať. Je tu velký podíl šotolin, které jsou v lesních úsecích v tomto období zapadané listím, stejně jako asfaltové části tratě. Asfalt je velice rychlý a náročnost na techniku jízdy dokládá nutnost dobrého odhadu při dobrzdění a při nájezdu do zatáček. Hodně úseků je totiž v polích, takže je zde větší riziko vyjetí z tratě.

První etapa se v pátek jela z větší části na šotolině, což není můj ideální povrch, nicméně jsme ji nezačali nejhůře. Ve čtvrté rychlostní zkoušce nám však povolila spona na obslužném ventilu turbodmychadla. V takovém případě pak nejde turbo použít a museli jsme erzetu dojet bez výkonu. To nás stálo něco málo přes dvě minuty na vedoucího Maďara Benika. Do cíle jsme dojeli na 34. místě.

Byla to závada, která může potkat každého, ale chytli jsme ji my. Je to rallye a tak to chodí. Do sobotní druhé etapy jsme startovali z pátého místa. Jelo se dobře a dařilo se nám vteřinu po vteřině ukrajovat z náskoku Benika. Na trati jsme vysekli asi dvoje hodiny, ale jinak to bylo v pořádku. Pěkně jsme si zazávodili a vybojovali druhé místo v absolutním pořadí a vyhráli i cenu pro nejlepší OMV Rallye Team. V souboji s posádkami z Rakouska, Německa, Bulharska či Rumunska jsme tak dopadli nejlépe.

Trošku mě překvapil nízký počet diváků, kterých je na jakékoli podobné akci v Čechách vždy požehnaně.

Nyní máme 14 dní pauzu a pak jedeme na setkání mistrů v Sosnové. Pak dáme auta pořádně dohromady a budeme se připravovat na další sezónu, která začne lednovou Jänner Rallye."

Reklama

Související témata: