Hlavní obsah

Kouč Levý po výměně vedení v albánském Skënderbeu skončil

Praha

Český fotbalový kouč Stanislav Levý už netrénuje tým albánských mistrů Skënderbeu Korce, který v květnu přivedl k obhajobě titulu. Své angažmá po necelém roce ukončil poté, co se na konci července v klubu vyměnilo vedení a na funkci rezignoval prezident Agim Zečo, který Levého přivedl. Levý podle svých slov pak odmítl nabídku nového šéfa na prodloužení smlouvy.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér Stanislav Levý

Článek

"Bylo to složité rozhodování, protože jsem dál cítil zájem klubu o moje služby, ale z respektu a solidarity k bývalému prezidentovi jsem se rozhodl novou nabídku neakceptovat," uvedl pro ČTK Levý.

Na lavičce Skënderbeu se naposledy objevil před dvěma týdny v odvetě 2. předkola Ligy mistrů, v němž Albánci vypadli s maďarským Debrecínem. Doma vyhráli 1:0, ale po venkovní porážce 0:3 v soutěži skončili. Nová ligová sezona v Albánii začne na konci srpna.

"Po domácí výhře s Debrecínem v klubu panovala velká euforie, vyřazení bylo hodně hořké. Ještě pět minut před koncem odvety jsme drželi naději. Ale konec v Lize mistrů nebyl důvodem mého odchodu. Naopak, hned po porážce v Maďarsku za mnou přišel tehdejší prezident a chtěl prodloužit smlouvu. Jelikož ale za několik dní sám skončil, situace se úplně změnila," uvedl Levý, který do Albánie zamířil loni na podzim. S týmem z města Korce vyhrál ligu a došel i do finále domácího poháru.

Zečo nesehnal dost peněz

Ke změně ve vedení podle Levého došlo proto, že bývalý šéf klubu Zečo nedotáhl do úspěšného konce jednání s novými sponzory a nepodařilo se mu navýšit rozpočet na letošní sezonu, což byl jeho hlavní cíl. "Je to škoda. Prezident chtěl navýšit rozpočet o nějakých 30, 40 procent, abychom byli výhledově konkurenceschopní i v Evropě. Jeho záměr bohužel nevyšel, někteří z domluvených sponzorů na poslední chvíli couvli, a proto rezignoval i prezident," popisoval Levý.

Řešil velké dilema, když zvažoval, jestli v klubu pokračovat i bez Zeča. "Přišli za mnou dokonce i hráči, kteří mi říkali, že se nic nezmění a všechno pojede ve velkých kolejích... Moc mě to potěšilo, navíc jsem si ke Skënderbeu vytvořil velký vztah. Ale převážilo, že jsem nechtěl pokračovat bez nadřízeného, k němuž jsem měl absolutní důvěru," řekl Levý.

Teď už je bývalý zadák československé reprezentace, který v roce 1983 vyhrál s Bohemians ligový titul, zpět doma v Praze a čeká na nabídku. "Chvíli si odpočinu, protože rok v Albánii byl dost vyčerpávající. Vím, že se soutěže rozbíhají a trenérská místa jsou obsazena, takže musím čekat. Uvidíme, co se naskytne," dodal Levý.

Reklama