Hlavní obsah

Mutu si nezahraje sedm měsíců, proti Česku už bude připraven

LONDÝN

Dopingová aféra odstaví od fotbalu hříšníka Adriana Mutua na sedm měsíců. Rumun, jenž byl v září pozitivně testován na kokain, se po verdiktu disciplinární komise Anglické fotbalové asociace (FA) může vrátit na trávníky nejdříve v příští sezóně. V jakém dresu to bude ale není jasné. Londýnská Chelsea totiž nedávno útočníka nemilosrdně poslala na dlažbu.

Článek

Mutu navíc vyfasoval od disciplinárky pokutu ve výši dvaceti tisíc liber, což je zhruba 900 tisíc korun. Zároveň se musí podrobit léčení. K tomu již rumunský forvard nastoupil. "Během zákazu činnosti bude hráč také testován," varovala ve svém prohlášení FA Mutua před dalšími 'úlety'.

Rozhodnutí disciplinární komise znamená, že by Mutu mohl nastoupit proti českému národnímu týmu v odvetě kvalifikačního utkání o postup na mistrovství světa, která se bude hrát 3. září příštího roku v Rumunsku. Trest mu vyprší 18. května 2005 a trenér rumunské reprezentace Anghel Iordanescu v minulosti prohlásil, že jej poté rád přivítá zpátky v týmu.

Pětadvacetiletý fotbalista odehrál i první vzájemný zápas, v němž český tým zvítězil na Letné 1:0. Krátce poté vyšlo najevo, že předtím v září neprošel dopingovou kontrolou.

Už má nabídky

Mutu, který byl kvůli drogové aféře propuštěn z Chelsea, si verdikt vyslechl osobně po zasedání disciplinární komise v londýnském Soho. Funkcionáři při zvažování výše jeho trestu přihlédli k tomu, že se k prohřešku přiznal sám. Mutu se proti verdiktu, který platí pro soutěže na celém světě, nehodlá odvolat.

I když hráč po vyhazovu obvinil zástupce Chelsea, že mu zničili fotbalovou kariéru, o svou budoucnost se zřejmě nemusí obávat. "Obdrželi jsme pro Adriana už čtyři nabídky, i když ještě nebyla známa výše trestu. Dvě z nich jsou z Anglie," citovala agentura Reuters hráčova agenta Victora Becaliho. Podle dřívějších zpráv o Mutua předběžně projevily zájem londýnský Arsenal a Galatasaray Istanbul.

Mírnější trest

Mutu dostal mírnější postih než jeho kolegové z Premier League, které anglická asociace potrestala v nedávné minulosti. Obránce Manchesteru United Rio Ferdinand dostal před časem za zmeškání dopingové kontroly distanc na osm měsíců.

Loni byl pozitivně testován na kokain gólman Chelsea Mark Bosnich, jenž byl potrestán na devět měsíců. Také on dostal od londýnského klubu vyhazov. Narozdíl od Mutua se však k užití drogy nepřiznal, ani neprojevil snahu o nápravu.

Reklama

Související témata: