Hlavní obsah

Jiránek s Terekem Groznyj vévodí ruské lize: Naše jízda tady všechny šokuje

Groznyj/Praha

Ruské fotbalové lize nevládne nikdo z tradičních gigantů, ale čečenský klub Terek Groznyj s českým legionářem Martinem Jiránkem. V osmém kole vyhrál jeho tým v Petrohradu a po pátém vítězství v řadě skočil na první místo. „Je to překvapení pro celé Rusko,“ říká Jiránek.

Foto: Sport.cz

Martin Jiránek (vlevo) z Tereku Groznyj si kryje míč před Igorem Denisovem ze Zenitu Petrohrad.

Článek

Co se s vaším klubem stalo, že takhle řádíte?

Je fakt, že naše vedení v soutěži je docela šok, nikdo nás takhle vysoko nepasoval. V předchozích letech hrál klub většinou kolem desátého místa. Ale máme mužstvo, které se minulou sezónu dávalo dohromady. V zimě přišla spousta nových hráčů, potřebovali jsme se sehrát. Tým se teď prakticky nezměnil a těžíme z toho.

Vy jste vůbec neposilovali?

Ale jo, přišli dva útočníci, jenže to bylo trochu vynucené. Zranil se nám jeden kluk, který je takový typ Honzy Kollera. A museli jsme na to zareagovat. Přišel N'Douassel z Čadu a Brazilec Ailton Almeida, který hrával s Pospěchem a Sionkem v Kodani a teď byl v Apoelu Nikósie. Dal Petrohradu gól, i když je u nás teprve pár dní.

Přejeli jste Petrohrad, nebo jste měli štěstí?

Docela jsme si na ně věřili. Před tímhle zápasem jsme vyhráli čtyřikrát v řadě. A porazili jsme Spartak, Dynamo nebo Kazaň. To už není náhoda. Ze začátku jsme vsadili na defenzívu, prakticky do ničeho jsme Zenit nepustili. Po přestávce už byl zápas otevřenější. Oni se hnali hodně dopředu, nám vyšel jeden brejk a v nastaveném čase jsme dali ještě jeden gól. Už jsme to chtěli dohrát na jejich polovině, ale soupeř udělal chybu a my ji ještě dokázali potrestat.

Za Zenit nastoupil do druhé půle Brazilec Hulk, za něhož klub nedávno vysázel 40 miliónů eur. Jak mu to v Petrohradu jde?

Je to výborný hráč se skvělou levačkou, ale je vidět, že potřebuje trochu času, aby se s nimi sehrál. Navíc byl teď s brazilským nároďákem, tak asi proto ještě nehrál v základu.

Proč jste půl hodiny před koncem střídal vy?

Měl jsem problém se svalem, v jednom souboji mě píchlo v lýtku. Snad to nebude nic vážného.

Na jaké příčky může Terek v sezóně útočit?

Moc daleko nekoukáme, ale díky výhrám nad těžkými soupeři jsme získali hodně sebevědomí. Experti říkají, že budeme hrát minimálně o poháry, což by bylo hezké... Ale nemá cenu dělat nějaké závěry, je odehraných teprve osm kol.

Chodí na vás teď víc fanoušků?

Návštěvy jsou vyšší. Minulou sobotu jsme hráli přátelák se Sivassporem a přišlo tam asi šestnáct tisíc lidí. To je docela dost.

Oslavili jste výhru v Petrohradu?

Nic neproběhlo, byli jsme jen na večeři. Dostali jsme dva dny volna, takže jsem letěl s pár klukama do Moskvy. V Kislovodsku, kde bydlíme, nic moc není. A když je delší volno, lítám do Moskvy. Za kámošema a teď taky za přítelkyní. Zase se nějak dáváme dohromady s Aničkou (Jiránkova bývalá ruská přítelkyně – pozn. aut.). Ona bydlí v Moskvě a nemá cenu, aby se stěhovala za mnou.

Reklama

Související témata: