Hlavní obsah

Fotbalisty Trnavy lynčují vlastní fanoušci. Hoftych přesto zůstává

Český fotbalový trenér Pavel Hoftych prožívá v Trnavě krušné časy, jejichž vrcholem byl útok fanoušků na kabinu hráčů a výhružky, že se podobné akce budou stupňovat. Bývalý kouč Zlína či Bohemians 1905 se však nebojí. Hodlá ve své práci pokračovat a pokusit se dostat tým ze dna slovenské ligy.

Foto: Sport.cz

Pavel Hoftych neřeší jen sportovní trable

Článek

Zatímco v minulé sezoně Hoftych s Trnavou dlouho bojoval o titul a nakonec skončil druhý, v nové sezoně se Spartaku vůbec nedaří a po dvanácti kolech je s deseti body na dně tabulky. To někteří fanoušci neunesli a po sobotní porážce 0:1 v Košicích se mužstvo stalo terčem jejich agresivity. Rozbili dvě zaparkovaná auta před stadionem a po nočním návratu fotbalistů z Košic pronikli za nimi až do kabiny. Vše zakončili výhružkou, že pokud Trnava neporazí v příštím duelu Žilinu, budou se útoky stupňovat.

Klub i oficiální fanklub se proti chování skupiny fanoušků razantně ohradily. Také Hoftych jejich chování nechápe. „Bavil jsem se s některými lidmi z fanklubu a neumějí si to vysvětlit. Ani já ne. Nešlo o útok v emocích bezprostředně po utkání, ale asi až šest či osm hodin poté. Svou roli v tom hrál alkohol, ale je to i dozvuk minulosti, kdy se proti radikálním fanouškům nezakročilo razantně. Jsem ale přesvědčený, že jde o minoritní skupinu, ostatní fandové se chovají správným způsobem," řekl Hoftych v rozhovoru pro slovenský deník Šport.

Na fotbalisty měl prý útok nepříjemný dopad. „Při trénincích jsou na hráčích vidět dozvuky přepadení, takže musíme všichni pracovat na tom, abychom nastavili hlavy hráčů do normálu. Je dobře, že je teď reprezentační přestávka a nemusíme se chystat už v sobotu na zápas," prohlásil Hoftych.

Stále věřím, že tým můžu zvednout, říká Hoftych

Sám se však prý nebojí a kvůli incidentu nehodlá Spartak opustit. „Nemám strach. Jezdím dvakrát týdně po dálnici mezi Trnavou a Prahou, kde se kolem mě řítí kamiony a nikdy nevím, jestli někdo v ostatních vozidlech neudělá chybu. To je riziko, stejně jako je riziko být trenérem Trnavy, ale nebojím se," řekl Hoftych. „V Trnavě se cítím bezpečně, jen nechodím tam, kde by moje přítomnost mohla provokovat," dodal.

Na druhou stranu ale připouští, že o rezignaci uvažoval. Nikoli však kvůli útokům, ale kvůli výsledkům. „Samozřejmě mě to napadlo. Už dvakrát jsem kvůli tomu šel za majitelem klubu, ale ten se o tom nechtěl ani bavit. Opakoval, že mám stále důvěru a že chce, abychom dál pokračovali spolu," prozradil Hoftych. „Stále však věřím, že mohu tým zvednout. Kdybych nevěřil, tak bych tu už nebyl," dodal.

Hlavním problémem zranění opor

Za svou největší chybu považuje to, že špatně odhadl zranění důležitých hráčů a nesháněl za ně náhradu. „Můj dlouholetý kamarád, dnes sportovní ředitel Bohemky Ladislav Valášek, říká, že je rozdíl mezi tím věřit a vědět. A opět se ukázalo, že má pravdu. Já totiž věřil, že se uzdraví Koubský s Kaščákem, ale nevěděl jsem to. A za nevědomost jsem platil já i mužstvo," připustil Hoftych.

„Doplatili jsme na zranění a na nahuštěný program v úvodu sezony, kdy jsme hráli ligu i evropské poháry. Kolotoč zápasů, cestování a zranění nás stáhly dolů, teď se těžko hrabeme zpět," dodal.

Reklama