Hlavní obsah

Zešíleli? Zkrachovalí Glasgow Rangers hrají čtvrtou ligu, ale chtějí do elitní evropské Superligy

Glasgow

Pýcha skotského fotbalového Glasgow Rangers si nedávno kvůli finančním problémům prožila potupný pád až do čtvrté nejvyšší soutěže. Slavný klub zmizel z nablýskaných evropských arén a místo nich objíždí regionální stadiónky. To však jeho šéfy neodrazuje od grandiózních plánů.

Foto: Russel Cheyne, Reuters

Tohle je současná realita Glasgow Rangers. Evropské arény vyměnili za regionální stadiónky. Plány do budoucna jsou však velomi ambiciózní.

Článek

Klub poodhalil plány na vstup do Alternative Investment Market v rámci Londýnské burzy, zchudlou klubovou pokladnu chtějí šéfové naplnit především zisky z prodeje merchandisingu. Získané peníze by měly přinést brzký návrat do skotské Premier League. A nejen to.

Výkonný ředitel Charles Green je přesvědčen, že velmi brzy nevyhnutelně vznikne nadnárodní evropská Superliga suplující národní soutěže, která bude výrazně podřízena zájmům klubů. A Rangers budou podle něho pochopitelně součástí této elitní společnosti.

„Brzy tu vznikne tahle evropská liga, protože velké kluby si nebudou moct v příštích deseti letech dovolit dotovat ty malé, jakým je třeba Southampton, protože jinak by samy upadaly," cituje Greena britská BBC.

Takhle to nemůže dál fungovat

„Arsenal určitě nechce moc hrát se Southamptonem nebo Swansea. Zeptejte se jich ale, zda by rádi hráli proti Celtiku nebo Rangers. To je přesně to, co fanoušci chtějí. Příznivci po celém světě chtějí vidět hrát Manchester United proti Barceloně. A to ne jen jednou za pár let, ale každou sezónu," pokračoval Green.

Skotské kluby i reprezentace sice v posledních letech velké úspěchy na mezinárodní scéně nesklízí, ale Green nepochybuje, že Rangers by si místo v nadnárodní evropské soutěži zasloužili.

„Kdyby existovaly dvě divize po osmnácti klubech, jak by v ní mohli Rangers chybět? Jsem přesvědčen, že se tohle jednou stane, protože jinak nevím, odkud potečou příjmy pro top kluby," vysvětloval své myšlenky výkonný ředitel.

„Třeba Arsenal má už dneska problémy vyprodat i derby proti West Hamu. A jak je třeba možné, že Manchester United má příjmy 320 miliónů liber a Aston Villa, která je naprosto o ničem, má 250 miliónů? Takhle to diktuje televize Sky, nerozhoduje se na základě toho, co klub soutěži dává. Manchester United dává svým jménem do světového fotbalu obrovský vklad, ale to co za to má, to je špatný vtip. Takhle to dlouho fungovat nemůže," je si jistý Green.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články