Hlavní obsah

Manchesteru United hrozí válka

PRAHA

Americký miliardář Malcolm Glazer, který se snaží koupit nejbohatší fotbalový klub světa Manchester United, začal prosazovat svou moc v klubu. Glazer využil na zasedání valné hromady svůj podíl a zabránil znovuzvolení tří členů správní rady. Ostatní akcionáři Manchesteru mluví o vyhlášení války a důkazu, že Glazer chce klub získat za každou cenu.

Článek

Výkonný ředitel Manchesteru David Gill chtěl, aby Maurice Watkins, Andy Anson a Philip Yea pokračovali ve správní radě. Glazer však využil svých 28,11 procenta akcií a z řídícího orgánu klubu je vyřadil. Zbavil se i dlouholetého klubového právníka Watkinse, jenž mu v říjnu prodal milión akcií Manchesteru a stal se kvůli tomu terčem útoku vandalů, kteří mu červenou barvou postříkali dům i auto.

Zatímco největší akcionáři klubu dostihoví magnáti John Magnier a J.P. McManus, kteří drží devětadvacet procent akcií, se tradičně hlasování nezúčastnili, Glazer ukázal svou sílu.

Malí akcionáři se bouří

Rozčílil tak zástupce společnosti Shareholders United (SU) zastupující zájmy malých akcionářů. "Fanoušci Manchesteru to budou brát jako vyhlášení války. Malcolm Glazer se přepočítal. Dostal United do nestabilní situace, která se stane výzvou pro všechny příznivce klubu," prohlásil zástupce předsedy SU Sean Bones.

Ten fanoušky vyzval, aby si koupili akcie klubu a celkový podíl malých akcionářů zvýšili ze současných osmnácti alespoň na pětadvacet procent. Organizace SU by tak získala silnější pozici v boji proti prodeji United.

Glazer možná přijde o podporu

Glazer až dosud prohlašoval že chce klub koupit jen se souhlasem akcionářů. Když přešel k agresivnější taktice, podle informací agentury Reuters se od něj odvrátila americká banka J.P. Morgan Chase & Co, která mu měla pomoci s financováním koupě. "Řekli jsme mu, že to je špatný krok. Navzdory našemu doporučení ho udělal," řekl agentuře Reuters anonymní zdroj blízký americké bance.

Její vedení s převzetím Manchesteru za každou cenu nesouhlasí. "Vzali jsme tento úkol jen pod podmínkou, že budou jednání probíhat v přátelském duchu. Nemůžeme podpořit žádný útok, takhle mu nemůžeme pomáhat," dodal zdroj.

Oficiální stanovisko banky zatím nebylo k dispozici. Pokud se však informace britské agentury potvrdí, bude muset Glazer hledat jiné cesty k financování svého záměru. Cena Manchesteru United je v této chvíli odhadovaná na 1,36 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata: