Hlavní obsah

VIDEO: Jít do Chelsea? Jestli mě chtějí, tak super, říká Bony Wilfried, hvězda Arnhemu a bývalý sparťan

Hvězda Bonyho Wilfrieda září i téměř dva roky po odchodu z pražské Sparty. Fotbalista z Pobřeží slonoviny se vypracoval v klíčového hráče klubu Vitesse Arnhem, nyní je s dvanácti góly nejlepším střelcem nizozemské ligy. Není vyloučeno, že už v zimě opět změní dres, spekuluje se i o zájmu Chelsea. „Jestli mě chtějí, tak super,“ říká čtyřiadvacetiletý útočník slušnou češtinou.

Góly Bonyho Wilfrieda v dresu nizozemského Vitesse.

 
Článek

Češtinu jste za ty skoro dva roky, co jste pryč, rozhodně nezapomněl...

V klubu mám Tomáše Kalase, můžeme spolu mluvit česky. Navíc aspoň dvakrát nebo třikrát za rok jezdím do Prahy. A pořád jsem v kontaktu s kluky, se kterými jsem byl ve Spartě: s Kadlecem, Kuckou, Kladrubským, Vackem nebo Kweukem.

Chybí vám v Nizozemsku něco z Čech?

Možná jen nějaký český jídla, třeba polévky, ty jsem měl docela rád. Ale všude je něco jiného a mně se líbí i tady.

Jak si v Arnhemu žijete?

Když máme volno, hodně odpočívám. Někdy jdeme s klukama do kina, restaurace, občas vyrazíme třeba na diskotéku.

Váš spoluhráč Tomáš Kalas říkal, že jste v klubu velikou hvězdou.

Když hraješ dobře a daří se ti, lidi tě mají rádi. To je normální. Ale já jsem pořád stejnej, jako jsem byl ve Spartě. Vím, odkud jsem, kdo jsem. Nechodím s nosem nahoru.

Nechají vás fanoušci v klidu, když jdete po městě?

Jo, žádný problém. Lidi mě někdy poznají, chtějí fotku, podpis. Ale že by mě třeba v restauraci nenechali v klidu najíst, to ne. Máme dobré fanoušky a jsou v pohodě.

Je fotbal ve městě nejpopulárnějším sportem?

Ano. Na každý domácí zápas chodí přes patnáct tisíc lidí, na ty nejlepší soupeře ještě víc.

S dvanácti góly jste nejlepším střelcem ligy. Užíváte si tenhle primát?

Z toho mám radost. Osobně jsem docela spokojený, jen byl bych ještě radši, kdyby byl klub první v tabulce. Jsme třetí, ale docela se nám daří. V minulém kole jsme vyhráli na Ajaxu, teď jsme remizovali s Twente, které je před námi. Do konce podzimní části to můžeme ještě vylepšit, tak uvidíme.

Můžete srovnat nizozemskou ligu s českou?

Holandská je lepší. Jsou tu větší peníze, asi i lepší hráči a pro diváky se hraje atraktivnější fotbal. Jsou tu skutečně velké kluby jako Ajax, Eindhoven, Feyenoord.

Taky se říká, že v nizozemské lize se někdy hraje skoro bez obran a všichni chtějí jen útočit.

Hodně gólů sice často padá, ale nedávají se zadarmo. Musíte mít prostě dobrou ofenzivu, dobré hráče. A s tou obranou to moc pravda není. Hodně se pracuje na taktice, rozhodně tady nikdo nehraje fotbal bez bránění. Stačí se podívat na nizozemské kluby v pohárech.

Berete angažmá v Arnhemu jak další krok vzhůru v kariéře?

Je to tak. Jsem rád, že mi tenkrát Sparta umožnila odchod. Zvykl jsem si tady, nizozemská liga mi vyhovuje. Myslím, že Vitesse bylo správnou volbou. Šel jsem výš, hraju tady, dávám góly.

Jste připraven udělat další krok? Říká se, že nizozemská liga už je vám malá.

Teď se soustředím na zbývající zápasy do konce roku a pak uvidíme, co bude. Ale myslím, že připravený na větší klub jsem.

Nyní se objevily zprávy o zájmu Chelsea. Je to pravda?

Já to teď moc neřeším, ale jestli píšou, že tam jdu, tak super, ne? (smích). Pokud mě chtějí, byla by to pocta. Do takového klubu bych šel rád. Anglický fotbal se mi líbí, nebál bych se toho. Chelsea je top.

Je možné, že odejdete už teď v zimě?

Uvidíme, co bude. Teď chci podávat co nejlepší výkony za Vitesse. Pokud bude v zimě zájem a kluby se dohodnou, tak proč ne? Vím, že Chelsea a Arnhem k sobě mají blízko, někteří kluci z Chelsea včetně Tomáše tady jsou na hostování. Už jsme o tom spolu několikrát mluvili.

Řešil jste Chelsea i se svými reprezentačními spoluhráči Drogbou a Kalouem, kteří tam ještě minulou sezónu hráli?

Ne, vůbec jsme se o tom nebavili. Ale kdybych chtěl něco vědět, určitě mi poradí. Jsou to normální kluci, kteří si na nic nehrají. V reprezentaci mi předávají zkušenosti, já se od nich učím.

Jak jste vůbec spokojen se svou pozicí v národním týmu Pobřeží slonoviny?

Když jsme v nejsilnější sestavě, tak většinou nehraju. Musím čekat. Jedničkou je Didier Drogba. V útoku je velká konkurence a já jsem tak druhý nebo třetí. Ale jsem rád za každou šanci, jedu i teď na zápas do Rakouska. Je to pro nás jedna z posledních příprav před africkým šampionátem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články