Hlavní obsah

Baroš: Odnesl jsem si míč s podpisy všech spoluhráčů

PRAHA

Ještě minulý týden chyběl Milan Baroš v sestavě fotbalistů Liverpoolu kvůli zraněnému stehennímu svalu. V sobotu ale nastoupil proti Crystal Palace, blýskl se hattrickem, a naplno si užíval ovace liverpoolských fanoušků. O vydařeném utkání, případných brankových dostizích s Henrym a plánech v anglické lize hovořil Baroš v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

V sobotním utkání jste vstřelil tři góly do sítě Crystal Palace, přitom celý týden před zápasem jste laboroval se zraněným stehenním svalem a minulý duel jste vynechal. Lepší návrat do sestavy si lze asi těžko představit... To je pravda. Bylo to fakt parádní. V poslední minutě jsem střídal. Lidé vstali a tleskali. Byl to skvělý pocit, fakt něco úžasného. Nezapomenutelný zážitek. Hattrick v anglické lize člověk nevstřelí každý den. Užil jsem si to. Bylo to pro mě něco speciálního.

Jak utkání probíhalo? Šli jsme do vedení z penalty, kterou jsem proměnil, přičemž jsem byl sám faulovaný. Pak jsme měli více ze hry, byli jsme lepším mužstvem. Bylo cítit, že vedení nás uklidnilo. Jenže jsme si nechali dát gól před poločasem. Nicméně ještě do šatny jsme strhli vedení na svoji stranu, když jsem proměnil přihrávku Kewella. Po obrátce jsme čekali, že soupeř hru otevře. Oni přitom hráli dál trošku opatrně, ale přece jen jsme si vytvořili dost šancí. Jenže jsme je nedali. Když pak vyrovnali, tak jsme se strachovali o remízu. Rozhodnutí přišlo v předposlední minutě z mojí penalty.

Cítili jste hodně velký tlak. V tabulce nebyla pozice Liverpoolu nejlepší. V případě dalšího klopýtnutí by se situace ještě zhoršila? Samozřejmě jsme věděli, že musíme vyhrát. Šli jsme do zápasu pro tři body. Chtěli jsme se posunout výš. Věřím, že budeme dál sbírat body.

Dvě penalty byly na vás, sám jste je proměnil. Byl jste určený? Ne. Normálně pokutové kopy zahrává Gerrard, ale ten je zraněný. Určený byl Němec Hamann. Další pořadí není. Po tom faulu před první penaltou se mě Dieter zeptal, jak se cítím a řekl, abych ji šel zahrát.

Trénujete pokutové kopy? Nebál jste se jít za nerozhodného stavu v předposlední minutě, když jste potřebovali vyhrát? Strach jsem rozhodně neměl. Byl jsem na tom psychicky dobře. A moc jsem toužil po tom hattricku. Strašně jsem si věřil. Cítil jsem tu šanci, která se naskytla a nechtěl ji pustit. A jak už jsem říkal, pořadí na penalty máme určené, takže je při tréninku zkoušíme spíše jen tak pro zábavu.

Říká se, že faulovaný hráč by neměl penaltu zahrávat. Vy jste toto pravidlo porušil hned dvakrát... Podle mě jsou to jen zbytečné fráze. Pokud nejste po zákroku zraněný a věříte si, nevidím jediný důvod proč na penaltu nejít.

Co říkali spoluhráči v kabině na váš střelecký výkon? Budete, stejně jako je tomu zvykem doma, za první hattrick v anglické lize něco platit do společné pokladny? Ne, nic takového se v Liverpoolu nedělá. Naopak. Dostal jsem na památku míč, s kterým se utkání hrálo a v kabině mi balón podepsali všichni spoluhráči.

Všichni na vás po zápase pěli chválu, i když někde se objevily poznámky, že jste padal při penaltových zákrocích hodně lehce. Zaznamenal jste tyto informace?Ne. Noviny jsem nečetl.

Jak se po zranění cítíte? Hrál jsem s bandáží. Ještě sval trošku cítím, ale snad to bude dobré. Pro středeční kvalifikační zápas budu v pořádku.

Trenér Benítez vás údajně do zápasu vůbec nechtěl postavit a pak vás chtěl střídat v průběhu druhého poločasu. Je to pravda? Celý týden jsem netrénoval a jisté manko tam bylo. Před utkáním přišel a zeptal se, jak se cítím. Řekl jsem mu, že je to v pohodě. Ptal se mě pak i v průběhu hry, ale chtěl jsem zůstat. Cítil jsem se dobře. A dařilo se mi.

Cítíte se ve stejné formě jako na mistrovství Evropy v Portugalsku, kde jste se stal nejlepším střelcem? Absolvoval jsem celou přípravu, což mi hodně pomohlo. Neměl jsem žádné problémy. Fakt se cítím dobře. A samozřejmě že když dáváte góly, jde nahoru i sebevědomí. A to je pro útočníka nesmírně důležité. Jsem teď v pohodě. Pevně věřím, že konečně protrhnu smůlu už i v národním týmu, kde se mi dlouho nedařilo a vlastně od šampionátu jsem nedal gól.

Dosud máte na kontě v anglické lize sedm branek. Stanovil jste si nějaké konkrétní číslo, jehož byste chtěl dosáhnout? Ne, to určitě ne. Teď v poslední době se mi začalo dařit. Samozřejmě bych toho chtěl využít a posunout se ve střelecké tabulce výš. Bylo by fajn, kdybych třeba prohnal Henryho z Arsenalu. Základem jsou však body, které potřebujeme sbírat. Když se bude dařit týmu, budu z toho těžit i já.

Reklama

Související témata: