Hlavní obsah

Hearts zaplatili daně a zažehnali hrozbu krachu

Londýn

Skotský fotbalový klub Hearts uhradil nezaplacené daně ve výši 450 000 liber (asi 14 miliónů korun) a zažehnal bezprostřední hrozbu krachu. Klub tím nicméně zdaleka nevybředl z dluhů, které podle agentury Reuters celkově činí 24 miliónů liber (748 miliónů korun).

Foto: David Moir, Reuters

Ryan McGowan (vlevo) z týmu Heart of Midlothian v souboji s útočníkem Hooperem z Celtiku Glasgow.

Článek

Edinburský soud na základě podnětu daňových úřadů vyměřil klubu účet na téměř 450 000 liber, který byl původně splatný do 16. listopadu. Pokud by Hearts částku neuhradili, vydal by soud příkaz k likvidaci. Funkcionářům se posléze podařilo vyjednat s berním úřadem splátkový kalendář, který jim umožnil uhradit vyměřenou částku ve dvou splátkách.

Na záchraně klubu, jehož historie se datuje od roku 1874, se podíleli také fanoušci a členové mužstva. Hráči i trenér John McGlynn souhlasili s odložením listopadových mezd a příznivci zahájili různé sbírkové akce, které údajně během týdne vynesly více než 200 tisíc liber.

Ekonomická krize v létě postihla jiný tradiční skotský klub Glasgow Rangers. Držitel rekordních 54 domácích titulů se dostal kvůli vysokým dluhům na daních rovněž do finančních problémů a od nové sezóny hraje až čtvrtou ligu.

Reklama

Související témata: