Hlavní obsah

Jsme takový tým dělníků, říká o svém působení v Besiktasi Sivok

Istanbul

Skvostnou sérií bez prohry se pyšní fotbalisté Besiktase Istanbul. Tým, jehož obranu diriguje český stoper Tomáš Sivok, neprohrál od 7. října. Drží druhou pozici v turecké lize a nebýt mnohdy nepochopitelných zaváhání, nemuseli ztrácet tři body na vedoucí Galatasaray Istanbul.

Foto: ČTK

Tomáš Sivok.

Článek

V posledním zápase jste s Eskisehirsporem remizovali 2:2, i když jste ještě sedm minut před koncem vedli 2:0. Jak moc ztráta bolela?

Máme mladý a nezkušený tým. Hrajeme hodně ofenzivě, máme nejlepší produktivitu v soutěži. Jenže zapomínáme bránit. Naposledy jsme se nechali strhnout publikem. Dostali jsme gól v třiaosmdesáté minutě z penalty, ve třetí minutě nastavení jsme byli před brankou soupeře a inkasovali z rychlého brejku. Podobné ztráty nás hodně tíží.

Máte paradoxně více vítězství na hřištích soupeřů než doma. Čím to je?

Odešly nám největší hvězdy a zůstali pracovití kluci. Jsme takový tým dělníků. Ale někdy nám chybí větší vyzrálost. Hrneme se dopředu ve strašném množství lidí, zejména před domácími fanoušky. Venku jsme zodpovědnější, opatrnější.

Je pro vás coby stopera hodně složité spoluhráče ukočírovat?

Složení obrany je hodně proměnlivé. Zranil se nám krajní obránce, na jeho místo musel útočník. S organizací hry je pak vše složitější, protože kluci mají hodně ofenzivní návyky. Hrajeme v daném složení první rok, nemůžeme se kádrem rovnat týmům jako Galatasaray nebo Fenerbahce. Ale někdy méně znamená více. Nečelíme tak obrovskému tlaku, můžeme jen překvapit.

Takže v klubu nikdo nemluví o útoku na titul?

Soutěž je letos hodně vyrovnaná. Ještě nás čekají dva zápasy do zimní přestávky, pořád jsme ve hře v poháru. Pokud udržíme kontakt s čelem před Vánoci, bude to dobré.

Poslední zápas letošního roku máte v programu až třiadvacátého prosince. Dostanete se na svátky domů?

Určitě ano. Poletím buď ještě po zápase, nebo na Štědrý den. Rodina bude v Česku o pár dnů dříve. V Turecku je zatím mnohem lepší klima, tudíž žena s dětmi zůstávají v Istanbulu. Ale vyrazí domů o týden dřív a já pak přiletím za nimi. Chceme si užít všechny tradice, nasát atmosféru českých Vánoc.

Turecká média v pátek informovala o údajném přestupu českého útočníka Milana Baroše do Kataru. Jste velcí kamarádi. Mluvili jste spolu o přesunu?

Ne, ještě nebyla příležitost. Ale nemyslím, že tenhle přesun Milana je reálný. Spíše jde o fámu. Jak znám turecká média, přináší mraky tvrzení o nejrůznějších přestupech, ale většinou jde o lži.

Reklama

Související témata: