Hlavní obsah

V Arnhemu se mám jako na zámku, říká talentovaný fotbalista Kalas

Už v sedmnácti letech koupila talentovaného fotbalistu Tomáše Kalase za 160 miliónů korun slavná Chelsea. V Anglii se zatím neprosadil, ostruhy sbírá na hostování v nizozemském Arnhemu, kde je oporou překvapení tamní soutěže. Jak žije devatenáctiletý kluk stovky kilometrů od domova s břemenem velkého očekávání?

Foto: vitesse.nl

Tomáš Kalas v dresu Vitesse Arnhem.

Článek

Kolo před koncem podzimní části ligy máte pouze dva body ztrátu na vedoucí Eindhoven a na jaře můžete bojovat o Ligu mistrů. Zahrál byste si ji v barvách Arnhemu?

Bylo by to fantastické. V první řadě to ale znamená, že musíme skončit v lize do druhého místa. A druhou podmínkou je moje setrvání v klubu. V červnu mi totiž končí hostování a Chelsea bude rozhodovat, co dál.

Myslíte, že je ve hře i přestup do jiného klubu?

Nemyslím, že by mě Chelsea prodávala, když mě zatím ani trošku nevyužila. Zbavit se mě nechtějí, ale předpokládám, že ještě rok budu někde hostovat.

Asi by pro vás bylo snadnější zůstat v Arnhemu, znáte jazyk i prostředí...

Holandština je podobná němčině, kterou jsem měl na střední škole, navíc mluvím anglicky. Přípravu před zápasy i pokyny zvládám bez problémů, ve městě taky rozumím. Ale nemluvím (směje se). Na komunikaci využívám řeč, ve které jsem si jistý. A samozřejmě je fajn, že město dokonale znám, protože jsem v Arnhemu už druhý rok.

Dokonce jste začal vylepšovat byt. Myslíte na to, že vás Chelsea může poslat na druhou stranu Evropy?

Myslel jsem, ale trošku se to zvrtlo (směje se). Je pravda, že už mám hodně věcí. Ale když něco s přítelkyní Renatou kupujeme, dbáme na to, aby to bylo rozmontovatelné.

Jste zdatný montér?

Rozhodně ano! Postavil jsem všechno sám. Od skříní přes postel až po sedačku. Jsem dost zručný, smontuju cokoliv. Navíc mají návody pro blbce.

Přítelkyně je s vámi v Arnhemu celou dobu, nebo jezdí jen na otočku?

Bydlíme spolu vlastně od doby, co jsem do Nizozemska loni v srpnu přišel z Chelsea. Potkali jsme se, když jsem byl během volna v Olomouci. A já nechtěl vztah na dálku. Nebo aby byla čtrnáct dnů u mě a pak dva týdny v Česku. Proto jsme se domluvili, že hned zkusíme žít společně. No a vztah nám vydržel.

Neprotestovali rodiče, když jste spolu začali žít po krátké známosti?

Ne. Renata je o dva roky starší a dělá školu, takže její rodiče jen apelovali, aby dostudovala. Ale zákazy nebyly (směje se).

Je pro vás hodně důležité, že nejste daleko od domova sám?

Od dětství jsem byl vedený tak, abych se o sebe dokázal postarat. Rodiče se rozvedli, žil jsem nejdřív s mamkou, později s tátou. Nikdy jsem nepotřeboval průvodce, nechtěl jsem být odkázaný na druhé. Ale přítomnost Renaty je strašně uklidňující. Vidím rozdíl u hráčů, kteří jsou sami. Někteří kluci ani netuší, jak zapnout pračku, a vozí si špinavé prádlo na klub. Nebo stravování... Nejdřív si řeknete, jo já umím vařit. Jenže po týdnu vás to přestane bavit. Jíte tři jídla dokola a ve čtvrtek máte to, co bylo v pondělí. Já se mám jako na zámku. Vždycky vypráno, uklizeno, navařeno. A ještě se přítelkyně pořád směje.

Jak vypadá váš program, když zrovna netrénujete a nehrajete?

V Arnhemu a okolí je dost možností k zábavě. Ale jak pravidelně jezdí rodina nebo známí, mám už všechno oblétané. V zoologické jsem byl šestkrát, na pláži a v delfináriu mám počet návštěv ještě větší. Většinou tedy s Renatou zůstáváme doma.

Připravujete se na předpokládaný návrat do Chelsea a studujete dál angličtinu?

Žádné hodiny nemám, každý den anglicky mluvím. Ohromně mi prospěl půlrok v Anglii, kde jsem nikoho z českého prostředí kolem sebe neměl. Paradoxně mi přišlo, že víc používám angličtinu ze základní školy než z pozdějších ročníků.

Jak jste daleko se studiem na gymnáziu? Už jste ho ukončil?

Ještě ne. Doufám, že příští rok ho dodělám. Jenže zatím netuším, jak to bude s maturitami. Z klubu mě pochopitelně třeba na čtyři nebo pět dnů neuvolní. A já sám bych ani takový postup nevolil, protože si nemůžu dovolit odjet ve finišující sezóně z klubu a riskovat, že přijdu o místo. Jak by na mě asi koukali, kdybych jim v pondělí řekl, že se uvidíme v neděli před zápasem (krčí rameny).

Neříkal jste si, jestli by nebylo nejlepší školu ukončit? Při vaší kariéře, na jejímž vrcholu by měla být Chelsea, lze předpokládat, že se dostatečně zabezpečíte.

Ale já nechci mít nedokončené vzdělání. Dva roky jsem absolvoval na denním studiu, dva ročníky jsem zvládl dálkově. Nechci ty roky zahodit. Chybějí mi dva předměty k uzavření řádného studia, pak můžu k maturitě. A slíbil jsem si, že to nevzdám.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články