Hlavní obsah

Rosický: Nehrajeme dobře, potřebujeme přežít podzim

Radek MalinaSport.czPrávo

Fotbalový záložník Tomáš Rosický se v minulých týdnech potýkal se zraněními, ale nyní už opět diriguje hru Borussie Dortmund. V sobotu dokonce přihrál na jednu z branek při vítězství nad Freiburgem (2:0). O současné situaci v klubu, o víře ve zlepšené výkony a dalších věcech vykládal Rosický v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

V sobotu jste po dvou předchozích prohrách zvítězili doma nad Freiburgem 2:0 a v tabulce jste se posunuli ze čtrnáctého na jedenácté místo. Bude to zlom k lepšímu? Pro nás jsou to zlaté body. Trošku jsme odskočili spodku tabulky, což pro nás bylo hodně důležité. Uleví se nám před zbývajícími třemi zápasy podzimu. Potřebujeme to nějak přežít a na jaře se pokusit zaútočit na lepší pozice.

Po minulých nezdarech jste s Freiburgem rychle vedli. Bylo utkání ve vaší režii? První poločas jsme sehráli velmi dobře, moc nám pomohl rychlý gól, který dal Brzenski po mém rohu. Vytvořili jsme si spoustu šancí. Měli jsme zápas rozhodnout. Po přestávce přišel klasický obrat. Báli jsme se o výsledek a hra upadla. Ale bylo to celkem logické, je na nás velký tlak. Máme spoustu zraněných, pro trest za žluté karty chyběl Honza Koller, hrajeme s mladými kluky, náš věkový průměr v tom zápase byl třiadvacet let.

Vy jste se v minulých týdnech potýkal rovněž se zdravotními problémy. Ve středu jste navíc odehrál celý zápas za český reprezentační tým v Makedonii. Jak jste ligové utkání zvládl? Bylo to v pohodě, záda už mě nebolí. Výhra s reprezentací mě povzbudila. Ale ke konci už jsem toho měl přeci jen plné zuby.

Tři body vás sice v tabulce posunuly výš, přesto jedenácté místo určitě neodpovídá klubu, jako je Dortmund. Proč se nedaří? V předešlých dvou zápasech jsme nedali gól. Máme fakt spoustu zraněných. Vlastně je deset hráčů na marodce, hrají sedmnáctiletí osmnáctiletí kluci. Během předminulého týdne jsme na jednom z tréninku s Honzou Kollerem polovinu hráčů neznali. Prostě je trenér musel vzít z amatérů.

Je to tedy jen otázka problémů se složením sestavy? Nehrajeme moc dobře, spíš špatně. Nemáme sice zle poskládané mužstvo, ale prostě to pořád nějak nejde. V úvodu ligy jsme třeba dali dva góly a tři dostali. Teď už je ani moc nedáváme. Chybejí nám prostě zkušenosti. Vždyť Dino neměl v minulých třech zápasech pořádnou šanci.

Často říkáte, že Borussia hraje se spoustou mladých kluků. Ve 24 letech už se do této skupiny nepočítáte? Berete to tak, že po čtyřech letech v Dortmundu už byste měl tým táhnout? Nerad bych to rozebíral. Ale před třemi týdny jsem byl na operaci a v narkóze. Po týdnu jsem šel hrát. Nikdo za takové situace nemůže čekat nadlidské výkony.

Na hřišti se týmu příliš nedaří, neustále se probírají obrovské dluhy, které Borussia má, a koho bude muset prodat. Je v klubu cítit velké napětí? Nehrozí vyhazov trenéru van Marwijkovi? Situace je těžká. A v kabině je to cítit. Jenže nikdo nám nepomůže, jen my sami to můžeme zlomit. A co se týče trenéra, ten jasně řekl, že sám odstoupí, jakmile vyčerpá všechny možnosti ke zlepšení. Ale fakt to má hrozné těžké, sestavu lepí, jak může.

Změnila se vaše úloha na hřišti? Hraju hodně vysunutě. Ale jsem také dost odkázaný na to, co dostanu za míče.

Ve zbývajících zápasech podzimu hrajete v Brémách, se Schalke a v Rostocku. Dva kluby z čela tabulky a na závěr největší kandidát sestupu. Jaký je plán? Freiburg nebyl vyloženě silný, takže uvidíme. Zkusíme něco utrhnout. A prostě to doklepat. Nám nejde o pohárovou Evropu. Ať chceme, nebo ne, bojujeme o záchranu. Musíme se dostat do středu tabulky. A na jaře se uvidí.

Věříte během podzimu skutečně v takové zlepšení? Už začal trénovat Metzelder a Addo, kteří byli dlouhodobě zranění. Do prvního utkání v příštím roce budou fit i další. Nezbývá nám než věřit v lepší časy.

Reklama

Související témata: