Hlavní obsah

Z náhradníka je Eto'o hvězdou ligy

PRAHA

Když jako šestnáctiletý přijel v roce 1997 Kamerunec Samuel Eto'o do Madridu, mnozí mu ve slavném Realu věštili velkou budoucnost. V nabitém kádru Bílého baletu na něj ale nezbylo místo, a tak se fotbalista několikrát stěhoval. Jeho hvězda ale naplno září až letos, kdy v dresu Barcelony sází soupeřům jeden gól za druhým.

Foto: sports.yahoo.com

Kamerunský fotbalista Samuel Eto'o

Článek

Nejlepším rokem je pro kamerunského reprezentanta rozhodně ten letošní. V dubnu se stal nejlepším africkým fotbalistou uplynulého roku. Cenu na vyhlášení v kamerunské metropoli Yaounde věnoval bývalému reprezentačnímu kolegovi Marku-Vivienu Foemu, který loni na Poháru FIFA v semifinále s Kolumbií zkolaboval a vzápětí zemřel.

"Děkuji všem, kteří mi během kariéry pomáhali, ale tuhle cenu musím věnovat Markovi," prohlásil tehdy Eto'o, kterého na pódium doprovodila vdova po Foeovi.

V srpnu Eto'o přestoupil do FC Barcelona, kde chtěl udělat další krok ve své kariéře. O tom, že to byla vydařená trefa, svědčí útočníkova produktivita. V prvních čtrnácti odehraných zápasech nastřílel dvanáct branek a kraluje tabulce střelců soutěže. Branky střílel i v prestižní Lize mistrů, kde Barcelona jako jediný španělský celek předváděla kvalitní výkony a hlavně také měla dobré výsledky.

Eto'o také upoutal pozornost dvěma trefami při nedávném jasném vítězství Barcelony nad Realem Madrid. "Nebral jsem to vyloženě jako pomstu. Ale za výhru jsem strašně rád. Měli jsme těžkého soupeře, spoustu šancí a díkybohu jsme to nakonec zvládli," oddychl si po zápase hrdina utkání Eto'o.

Na mistrovství světa v sedmnácti

Mladý Eto'o se v roce 1997 po příchodu do Realu poroučel na hostování do druholigového CD Leganes. Eto'o se na širší soupisku Realu dostal v roce 1998, když měl za sebou světový šampionát v barvách rodného Kamerunu. Na setkání nejlepších světových fotbalistů mladší fotbalista než on nehrál. Po mistrovství jej slavný Real zařadil do prvního týmu, šance ale nepřišla. "Teď se mi naskýtá šance, tak ji hodlám využít," říkal Eto'o přitom optimisticky.

Po sezóně, ve které za Real nastoupil jen v jediném ligovém utkání, odešel na hostování do španělského ostrovního celku Real Mallorka. A tam začal psát novou, úspěšnější kapitolu svého života. První rok nastřílel ve 12 zápasech šest branek, o rok později už dvanáct.

Mezitím v dresu národního týmu získal zlato z olympijského turnaje v Sydney. Tam patřil k oporám reprezentace, ve finále proti Španělsku dokonce střílel vyrovnávací branku na 2:2. Kamerun porazil Španělsko po penaltovém rozstřelu a mohl se radovat z olympijského zlata.

V červenci 2001 se hostování na Mallorce změnilo v přestup, funkcionáři tamního Realu vyplatili z klubové pokladnice nejvyšší částku v historii klubu - 6,31 miliónu dolarů.

Anděl strážný držel ochrannou ruku

Ke kariéře Eto'oa nepatří ale jen výborné výkony na hřišti. Kamerunec měl dvě vážné automobilové nehody, ze kterých jako zázrakem vyvázl bez zranění. V prosinci 2000 se při předjíždění dostal do protisměru po kolizi s vozem záchranné služby a narazil do stromu. Vyvázl ale jen s lehkými škrábanci.

Anděl strážný nad kamerunským fotbalistou držel ochrannou ruku i v říjnu 2004, kdy na Mallorce nezvládl své sportovní auto. Z těžké nehody, při níž vůz zcela zdemoloval, ale vyvázl bez zranění. Útočník Barcelony vyletěl podle deníku Marca v Palmě de Mallorca ze silnice, narazil do svodidel, a poté se s autem několikrát převrátil. Vůz se nakonec zastavil uprostřed silnice, žádné další auto do nehody zapleteno nebylo.

Horkou africkou krev Eto'o nezapře. V sezóně 2002/03 byl dvakrát potrestán čtyřzápasovým trestem v ligové soutěži. Nejprve hlavou udeřil protivníka a podruhé nakopl barcelonského záložníka Thiaga Mottu.

Jako omluvu za svůj druhý distanc se rozhodl věnovat fanouškům Mallorky vstupenky za 30 tisíc eur. "Lituji toho, co se stalo, a trest si zasloužím. Chci to fanouškům alespoň trochu vynahradit," prohlásil Eto'o poté. Neortodoxní způsob omluvy příznivci přijali s nadšením.

V srpnu 2003 se zase Eto'o pohádal s novým trenérem Jaimem Pachecem. Nejednalo se o fotbalové věci, Kamerunec se rozčílil, když mu kouč nepovolil si pod trenýrky obléci elastické kalhoty. "Je mi zima," prohlásil tenkrát a trénink sabotoval. V prosinci pak Eto'o odjel bez svolení klubu na předolympijský turnaj na Pobřeží slonoviny. Ten však nefiguroval na seznamu oficiálních akcí FIFA, takže se na něj nevztahovala klauzule o povinném uvolňování hráčů.

Eto'o Liberec nezastavil

Samuel Eto'o udělal zkušenost i s českým fotbalem. V prosinci 2001 hrála Mallorka v osmifinále poháru UEFA se Slovanem Liberec. Po prohře 1:3 v Liberci nepomohla ani trefa kamerunského útočníka Realu k postupu. Mallorka prohrála i doma a s pohárem se rozloučila.

Vizitka
Jméno: Samuel Eto'o
Narozen: 10. března 1981 v Nkonu (Kamerun)
Výška / váha: 179 cm / 75 kg
Klub: FC Barcelona
Statistiky:
1997/98Leganes (2. liga)28 zápasů3 góly
1998/99Real Madrid10
1999/00Real Mallorka126
2000/01Real Mallorka2811
2001/02Real Mallorka306
2002/03Real Mallorka3014
2003/04Real Mallorka3217
2004/05FC Barcelona (po 14 kolech)1412

Reklama

Související témata: