Hlavní obsah

Čech zřejmě odnese svou prostořekost pokutou či distancem

LONDÝN

Výroky brankáře Chelsea Petra Čecha na adresu sudího Grahama Polla, který pískal nedělní derby s Arsenalem, by podle britského tisku mohla potrestat disciplinární komise pokutou nebo dokonce zákazem startu. Anglická fotbalová asociace začala prošetřovat Čechovu výpověď v úterý.

Článek

Čech v rozhovoru pro pondělní Mf Dnes řekl, že rozhodčí buď fandí Arsenalu, nebo bylo zatmění. Brankář také prohlásil, že Poll jeho tým poškodil. Gólman komentoval Pollovo rozhodnutí, po němž dostal v 29. minutě druhou branku.

Sudí nařídil přímý kop proti Chelsea a nechal ho útočníka Thierryho Henryho zahrát, aniž by předtím zapískal. Čech si v té době teprve stavěl zeď, na kop nestačil reagovat a míč skončil za jeho zády.

Podle Polla bylo jeho rozhodnutí plně v souladu s pravidly. Jeho počínání podpořila Fotbalová asociace (FA). Chelsea sama vstřelila před několika lety stejným způsobem gól West Hamu, kdy se bleskurychlým exekutorem stal Jimmy Floyd Hasselbaink.

Chelsea přispěchala s 'autorizovanou' verzí

Mluvčí Chelsea řekl úterním Timesům, že reportér českého deníku "zveličil" brankářův komentář, který pak navíc nebyl přesně přeložen do angličtiny. Chelsea také vydala "autorizované" znění Čechových výroků. Podle něho brankář řekl, že Chelsea očekávala, že Arsenal zahraje přímý kop rychle a že rozhodčí slíbil, že před kopem zapíská, což pak neudělal.

Čech je přesvědčen, že by jeho tým vyhrál, kdyby rozhodčí svůj slib splnil. Oficiální verze končí Čechovými slovy, že je spokojen s remízou a jedním bodem. Neuvádí žádný názor na Pollovo rozhodování.

PR specialista: Fotbalisté nevidí v širších souvislostech

Úterní Timesy českému brankáři příliš velkou reklamu neudělaly, když jej označily za příklad fotbalisty, který nepřemýšlí o svých výrocích. "Jak mohou být hráči tak krátkozrací," táže se deník.

Odpověď hledá u jednoho z předních britských PR manažerů Maxe Clifforda: "Fotbalisté nemají vždy mozek, aby tomu rozuměli. Nerozumějí věcem v širších souvislostech. Nechápou, že jejich hráčská kariéra může skončit každým okamžikem a že média jim v jejich kariéře velmi pomáhají. Často se s nimi zachází jak s bohy, takže nemají respekt vůči nikomu jinému."

Podle Clifforda je málo pravděpodobné, že by se rozhodčí Poll nad Čechovými výroky nějak skutečně zlobil. "Myslím si, že se tomu směje," soudí britský znalec médií a radí Čechovi, aby honem a vtipně vzal svá slova zpět.

Podle BBC může FA uložit trest i v případě, že Čech myslel svá slova o rozhodčím jako vtip. Deníky se většinou domnívají, že pokud Čech uvedené výroky řekl, nepomůže mu, že je myslel v legraci.

Reklama

Související témata: