Hlavní obsah

Německému fotbalu hrozí sázkový skandál

PRAHA

K velkému skandálu se schyluje v Německu. Ve druhé nejvyšší soutěži zahájil fotbalový svaz vyšetřování ohledně podezření z podvodného sázení na zápasy u týmu Rot-Weiss Oberhausen. Před nedělním utkání Oberhausenu v Aue prý došlo u bookmakerů k podezřelým nesrovnalostem, hosté prohráli 0:2. Oberhausen se nařčením vzpírá, už dokonce u policie podal udání na neznámého pachatele.

Foto: CHEZ

Ilustrační foto

Článek

Klub se tak chce bránit podezřením, že v Aue prohrál úmyslně. Udáním Oberhausenu se bude zabývat státní zastupitelství v Duisburgu.

Naopak státní zastupitelství ve Zwickau zatím nevidí žádný důvod k zahájení vyšetřování. "Dozvěděl jsem se to jen z tisku, jsou to všechno jen dohady," uvedl vrchní státní zástupce Illing. "Nemáme žádné oficiální obvinění," dodal.

Hráči Oberhausenu museli podepsat místopřísežné prohlášení, ve kterém se zavazují k tomu, že aktivně ani pasivně nejsou do skandálu zapleteni.

Zápas zmizel z nabídky dvě hodiny před výkopem

U více sázkových kanceláří byly před inkriminovaným zápasem vsazeny velké sumy peněz na vítězství domácího Aue. Kanceláře z Německa i sousedního Rakouska pak raději dvě hodiny před výkopem utkání stáhly z nabídky.

"Jednalo se o třikrát až čtyřikrát větší částky, než je obvyklé. Na tyto nesrovnalosti jsme zareagovali a zápas jsme stáhli z nabídky," říká například Detlef Train z Intertops.

Podezřelý byl nezvykle vysoký počet vsazených financí na přesnou dvoubrankovou prohru Oberhausenu. Podezření podpořil také způsob, jakým byly branky dosaženy. První gól dal do vlastní branky Anthony Tieku, druhá padla po penaltě za faul Andreho Izepona.

První skandál už v roce 1971

Podezření z úmyslného prohrání zápasu zažila Bundesliga už v roce 1971. V tomto roce byly některé partie zmanipulovány. V případu bylo zapleteno 52 hráčů, dva trenéři, šest funkcionářů a oddíly Arminia Bielefeld a Kickers Offenbach.

Rozdány byly tresty v podobě zákazů startů, pokut, odebrání licencí, bodů a také nucený sestup do nižší soutěže. V roce 1991 propustil Norimberk Jugoslávce Vlada Kasala, který si měl dát dva úmyslné vlastní góly. Kasalo se tak snažil splatit své dluhy u mafie.

Reklama

Související témata: