Hlavní obsah

Nadšený Laštůvka v Doněcku exceluje

Igor BruzlPrávo

Odpočíval jen výjimečně při zápasech ukrajinského poháru proti slabším soupeřům Ukrajinské angažmá jde brankáři Janu Laštůvkovi k duhu a dvaadvacetiletý karvinský odchovanec si letní přestup z Baníku Ostrava do Šachtaru Doněck nemůže vynachválit.

Článek

"Spousta lidí mě od toho zrazovala, ale rozhodl jsem se dobře. Jsem maximálně spokojený."

Jméno Laštůvka už má v Doněcku zvuk. Klubový boss Rinat Achmetov neprohloupil, když někdejšího gólmana české jednadvacítky vykoupil za 2 milióny eur z Ostravy. Boj o post klubové jedničky trval jen pár týdnů. Bývalá ostravská opora vystrnadila z brány ukrajinského reprezentanta Šutkova i chorvatského legionáře Pletikosu.

"Pravidelně chytám a to je pro mě nejdůležitější. Šutkov vypadá, že se za to na mě ani moc nezlobí. Alespoň se tak tváří, vycházíme spolu výborně," pochvaluje si Laštůvka, kterého rumunský kouč Lucescu nechal výjimečně odpočívat jen v zápasech domácího poháru proti slabším soupeřům.

Naplněný sen na Nou Campu či San Siru 

Pro Ligu mistrů byl naopak český gólman základním stavebním kamenem v sestavě. "Zatím to byl určitě vrchol v mé dosavadní kariéře. Odchytal jsem všech šest zápasů a zahrát si na Nou Campu proti Barceloně nebo na San Siru s AC Milán, o tom přece sní každý malý kluk," usmívá se gólman, který je nyní doma na měsíční dovolené.

Stabilní výkony proti evropským velkoklubům vyšperkoval v posledním souboji s Barcelonou, když hostujícímu Iniestovi zneškodnil pokutový kop. Mezi fanoušky Šachtaru je i díky tomu populární. "Občas mě někdo pozdraví na ulici, v restauraci si řekne o podpis, ale nejsem žádná hvězda. Místní lidé jsou zatím velmi příjemní a přátelští, já se jim to snažím vracet," tvrdí Laštůvka.

Přestože mužstvu se v konkurenci Milána i Barcelony nepodařilo v Lize mistrů prorazit, vybojovalo postup do Poháru UEFA. Páteční los mu nadělil německé Schalke. "Docela zajímavý soupeř," míní Laštůvka. "Vedení bude chtít postoupit, a co vím, v zimě plánuje další posilování kádru," pokračuje.

Zvykl si rychle

Mužstvo přitom už teď má svou kvalitu. "Hrají tu rumunští reprezentanti, Brazilci, Chorvati, Srbové anebo výborný nigerijský útočník Agahowa, který dal naposled dva góly Barceloně. Občas se stává, že základní jedenáctka je poskládaná výhradně z cizinců," upozorňuje Laštůvka, s nímž v Doněcku působí i krajan Tomáš Hübschmann.

Laštůvka na Ukrajině nevyměnil jen spoluhráče, ale i životní návyky. Odlišná mentalita mu není na obtíž. "S manželkou jsme si v pohodě zvykli. Stejně jako Ostravsko je i Doněck průmyslová oblast s velkým nerostným bohatstvím. Hlavně centrum města je ale moderní," popisuje.

Rozbouřená hladina politického dění v zemi bere fotbalisty i v pohnuté době oklikou i přesto, že Doněck je baštou prezidentského kandidáta Viktora Janukovyče, který má v městě opravdu masovou podporu. "Někdy nám dokonce chodí fandit na tribunu a třeba po Barceloně byl nadšený. Ale politika se nás vůbec netýká, staráme se jenom o fotbal," mávne rukou český brankář.

Po půlročním zápřahu má Laštůvka konečně čas na rodinu, kamarády a záliby. Doma v Karviné volno vyplňuje hlavně návštěvami rodinných příslušníků a rekreačně si zahraje fotbal nebo tenis. "Zatím mi to nicnedělání nevadí, ale pomalu najedu na individuální tréninkový plán."

Reklama

Související témata: